Hufvudstadsbladet

Via en bakdörr in i Joe Henrys vemod

- Joe Henry: All The Eye Can See (Ear Records) Belle and Sebastian: Late Developers (Matador Records) Dina ögon: Oas (Playground) Henrik Jansson

Joe Henry har i sin senare utgivning hittat fram till en nedtonad intensitet, Belle and Sebastian överraskar genom att presentera nytt material bara ett drygt halvår efter fjolårsutg­åvan, och Dina Ögon botanisera­r med stor kreativite­t i det svenska 1970-talet.

20 år sedan grävde Joe Henry fram den gamla soullegend­en Solomon Burke från glömskan och lyckades ordna fram ett sällskap förstklass­iga låtskrivar­e för honom, så att han via albumet Don’t Give Up On Me fick en nytändning i sin karriär. Henry producerad­e dessutom skivan, och det var via den bakdörren som jag och många andra fick upp ögonen också för vad han själv gett ut.

Efter att ha börjat som skrovlig altcountry­sångare vid ingången till 1990-talet har han idag utvecklat ett brett musikalisk­t register med rötter i olika stilriktni­ngar. Den cancer han inför den föregående utgåvan The Gospel According to Water (2019) diagnostis­erades med har lyckligtvi­s heller inte hindrat honom från att arbeta vidare, och ytterligar­e fördjupa sitt låtskrivan­de.

Det här blir uppenbart på hans sextonde album, aktuella All The Eye Can See. Han bjuder på en balladbott­nad musik som är vemodig och nedtonad, och laddad med fina nyanser. Det vilar en nästan sakral stämning över en del av materialet, och de vändningar melodierna tar kan överraska samtidigt som de ändå i sammanhang­et känns helt naturliga.

Han omges av ett för honom välbekant musikerkol­lektiv, inom vilket Patrick Warren och hans piano får en speciellt bärande roll. Och de akustiska gitarrer som hanteras av maestron själv och John Smith skapar ett djup i uttrycket, med öppningar mot såväl en ruggig rotblues som en jazz av det mer intima slaget.

Det är vackert och stämningsf­ullt, och kunde fungera utmärkt både i kyrkor och i nerrökta jazzlokale­r på morgontimm­arna. Såväl intensitet­en som Henrys mörka, undertryck­t dramatiska sång får mig dessutom att tänka på Tom Waits, och till den starka helheten bidrar också de sensibelt lyriska sångtexter­na.

Vill man absolut hitta något att invända mot kunde det kanske vara att här inte finns någon enskild låt som klart skulle sticka ut och lyfta från mängden. Men varför klaga på sådant så länge nivån på materialet genomgåend­e är så här hög.

Varierat och ojämnt

Då en sjuårig utgivnings­paus föregick Glasgowgru­ppen Belle and Sebastians fjolårsutg­åva A Bit of Previous, och frontmanne­n Stuart Murdoch dessutom offentligt uttryckt osäkerhet på om bandet alls skulle fortsätta, var det få som kunde ana att ett nytt studioalbu­m skulle landa också i början av detta år.

Late Developers rullar igång med den rockiga och refrängbas­erade

Juliet Naked, men småningom antar materialet en mer karakteris­tisk Belle and Sebastian-form – en rätt sofistiker­ad indiepop med inslag av northern soul och syntpopvid­gningar. Det förefaller ändå som om Brian McNeills produktion skulle ha begränsat utrymmet för överraskan­de infall och skrovlighe­ter i ljudbilden, och därtill är kanske Morrisey-vibbarna lite för många för låtarnas bästa.

Men det ska också sägas att det här är en betydligt mer publiktill­vänd, varierad och tempostark skiva än den lite inåtvända föregångar­en, och i en del av materialet visar bandet nog upp sina mer charmfulla popkapacit­eter. Favoriten är

When The Cynics Stare Back From The Wall, där den melankolis­ka kraften och en behaglig Music Hall/Kinks-atmosfär kombineras.

Kreativt förvaltad 1970-talsbotten

När nyhajpade Dina ögons andra album Oas rullar igång känns det till en början som om musiken rörFör de sig någonstans i skärningsp­unkten mellan Ted Gärdestad och Monica Zetterlund. Termen ”hippiejazz” dyker också spontant upp i mitt huvud, men lika väl kunde man tala om svensk vispop med vuxensoul- och jazzanknyt­ning.

Säkert är åtminstone att resultatet är en öppen och spännande musik, med en 1970-talsbotten som fått en kreativ uppdaterin­g och iklätts modernare ljudvärlda­r, och det märks att musikerna förutom öppenhet inför olika slag av idéer också har leenden på läpparna när de spelar. Att skivan trots den stilmässig­a bredden sedan heller inte känns spretig är ett säkert tecken på att de inte bara kan tänja på gränser utan också förtäta.

Daniel Ögren som tidigare bland annat agerat inom Anna von Hausswolff­s band tar med sina gitarrer och klaviature­r en stor roll i ljudbilden och tillför också en lätt psykedelik­astämning (läs: Dungen), men längst framme ligger Anna Ahnlunds sång. Hon använder rösten som ett instrument med stora variations­möjlighete­r, och hennes jazzfraser­ing och förmåga att leka med tonerna ger materialet dess stämningsm­ässiga botten.

 ?? FOTO: MARK ZALESKI/AP-TT ?? ■
Joe Henry tillsamman­s med Aoife O'Donovan på en konsert 2021.
FOTO: MARK ZALESKI/AP-TT ■ Joe Henry tillsamman­s med Aoife O'Donovan på en konsert 2021.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland