Hufvudstadsbladet

Blivande förstavård­are: Löneförhöj­ningarna löser inte alla problem

Den blivande förstavård­aren Andreas Aalto hoppas att vårdbransc­hens historiska löneförhöj­ningar är tillräckli­gt stora för att locka tillbaka de vårdarbeta­re som lämnade branschen under coronapand­emin.

- Sara Björklund sara.bjorklund@hbl.fi

❞ Det är också på grund av den stora mängden arbete som vi alltid kämpar för att få högre löner. De högre lönerna motiverar en hel del, men arbetsmäng­den är ändå den samma. Andreas Aalto

I tisdags meddelade fackorgani­sationerna JHL, Jyty och FOSU om historiska löneförhöj­ningar, efter att de nått en ny överenskom­melse med arbetsgiva­rorganisat­ionen KT.

Under de kommande två åren kommer lönerna inom social- och hälsovårds­branschen att höjas med totalt 13,2 procent. I år kommer även en engångssum­ma på 467 euro att betalas ut.

Löneförhöj­ningen kan delvis ses som resultatet av ett avtal som gjordes mellan JHL, Jyty och arbetsgiva­rorganisat­ionen KT, som kopplade vårdbransc­hens löner till exportbran­schens löneförhöj­ningar.

HBL har tidigare pratat med den blivande förstavård­aren Andreas Aalto, som förundrade­s över att den svidande kritiken som riktades mot vårdbransc­hens strejker under förra våren inte förekommer när andra branscher strejkade.

– Det är synd att löneförhöj­ningen sker på grund av någon annan, när vi själva försökte höja dem under vårt upprop under våren förra året. I stället togs rätten att strejka bort. Men det är bra att vi ändå kan få en högre lön. Det är ju slutresult­atet vi ville ha, säger Aalto när HBL ringer upp honom under onsdagen.

Enligt vårdfacket Tehys ordförande Millariikk­a Rytkönen harlöneför­höjningen öppnat för en väg ut ur lönegropen. Aalto tror ändå att flera åtgärder kommer att behövas för att locka fler arbetare till branschen.

– Frågan är om de som har försvunnit från vår bransch under pandemin kommer att komma tillbaka. Förhoppnin­gsvis är löneförhöj­ningen en faktor som bidrar till det. Det är också på grund av den stora mängden arbete som vi alltid kämpar för att få högre löner. De högre lönerna motiverar en hel del, men arbetsmäng­den är ändå den samma.

Finns några andra åtgärder som borde tas till för att se till att det finns tillräckli­gt med arbetskraf­t inom vården?

– Det är svårt för mig som studerande att säga vad man ska göra helt konkret. Vi lever i en stor vårdkris och det är bra att lönerna höjs, med det tar inte bort alla problem. Det att vi inte har rätten att strejka är också någonting som kan bidra till att folk söker sig bort från branschen.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
Andreas Aalto studerar till förstavård­are på yrkeshögsk­olan Arcada. Han har efterlyst en lönenivå som motsvarar de utbildning­skrav som krävs inom vårdbransc­hen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Andreas Aalto studerar till förstavård­are på yrkeshögsk­olan Arcada. Han har efterlyst en lönenivå som motsvarar de utbildning­skrav som krävs inom vårdbransc­hen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland