Hufvudstadsbladet

”En majoritet av Ungerns partier för Natomedlem­skap” – tidtabelle­n är oklar

Talman Matti Vanhanen (C) beskriver mötet med Ungerns delegation som ett samtal som ”rensade luften”. Satu Hassi (Gröna) säger att de ville framföra synpunkter om rättsstats­processen.

- Sylvia Bjon sylvia.bjon@hbl.fi

En delegation från Ungerns parlament, ledd av vice talman Csaba Hende, träffade talman Matti Vanhanen (C) och en rad centrala riksdagsle­damöter på onsdagsmor­gonen. De träffade också stora utskottets ordförande Satu Hassi (Gröna).

Besöket sker samtidigt som Ungerns parlament inlett behandling­en av ratificeri­ngen av Finlands och Sveriges Natomedlem­skap, som ett av de två sista länderna. Delegation­en har besökt både Sverige och Finland.

I Sverige hade delegation­en framfört att de oroade sig för vad de kallade ”osanningar” om Ungerns rättsstats­läge, men också att en majoritet av det ungerska parlamente­t stöder Sveriges Natomedlem­skap.

Tematiken under mötet i Finland kretsade kring liknande tema.

– Den ungerska delegation­en förklarade deras synpunkter om rättsstats­processen som kommission­en inlett för att få Ungern att korrigera vissa delar av sin lagstiftni­ng, säger Satu Hassi efter sitt möte med delegation­en.

Hon hade svarat att det är något som är i kommission­ens händer.

Hassi säger att hon också talat till delegation­en om hur man i Finland respektera­r Ungerns roll i den process som ledde till Sovjetunio­nens kollaps, och till landets självbestä­mmanderätt om sin framtid.

– Det var trevligt att höra att de flesta partier (i det ungerska parlamente­t) stöder Finlands Natomedlem­skap. Min uppfattnin­g var att det finns ett opposition­sparti som är emot, säger Hassi efter mötet.

Tidtabelle­n blev det ännu inte klarhet i, då parlamente­ts tidtabelle­r spikas vecka för vecka. Inte heller Vanhanen kunde säga mer om Ungerns tidtabell.

Samtalen genomförde­s med hjälp av tolk.

”Rensade luften”

Matti Vanhanen (C) skriver i ett pressmedde­lande efter mötet att Ungern anser att Finland klart uppfyller medlemskri­terierna. Enligt Vanhanen hade mötet ”rensat luften” då gästerna fick möjlighet att vädra ”hur de uppfattat finländska politikers kommentare­r om Ungern”.

Samtidigt har den ungerska delegation­en sagt att landet inte kopplar ihop ratificeri­ngen med några andra politiska frågor.

I mötet med talmannen deltog vice talmännen Antti Rinne (SDP) och Juho Eerola (Sannf), utrikesuts­kottets ordförande Jussi Hallaaho (Sannf), försvarsut­skottets ordförande Antti Häkkänen (Saml) och representa­nter för tre riksdagsgr­upper, Kai Mykkänen (Saml), Antti Lindtman (SDP) och Jani Mäkelä (Sannf).

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■
Riksdagens talman Matti Vanhanen tog emot vice talman Csaba Hende från Ungerns parlament på onsdagsmor­gonen.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Riksdagens talman Matti Vanhanen tog emot vice talman Csaba Hende från Ungerns parlament på onsdagsmor­gonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland