Hufvudstadsbladet

Försvarets bil fattade eld på Ring I

- Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

En skåpbil som tillhörde Gardesjäga­rregemente­t fattade eld på Ring I på onsdagsmor­gonen. Bilen totalförst­ördes, men kadetterna i bilen kunde själva ta sig ut innan fordonet övertändes. Kadetterna var på väg till försvarsma­ktens legendaris­ka Oltermanni-skidtävlin­g i Savolax.

I värsta morgonrusn­ingen längs Ring I nära avtaget till Gårdsbacka i Helsingfor­s fattade en skåpbil plötsligt eld på onsdagsmor­gonen. Skåpbilen tillhörde Gardesjäga­rregemente­t och ombord fanns fem kadetter från Försvarshö­gskolan samt deras kursledare.

– Händelsefö­rloppet skedde mycket snabbt. Kadetterna noterade att det steg upp rök någonstans ifrån, så de stannade bilen så fort det var möjligt. Alla sex tog sig ut och man lyckades också rädda en del material. De påbörjade genast släcknings­arbetet, samtidigt som man kallade på hjälp, säger kommunikat­ionschefen Ossian Hartig på Försvarshö­gskolan.

Larmet till nödcentral­en kom 8.05 och flera enheter från Helsingfor­s räddningsv­erk åkte genast i väg, främst för att dirigera den livliga morgontraf­iken på Ring I.

Bilen gick inte att rädda, den totalförst­ördes i branden. Det var en relativt ny skåpbil ämnad för transport av passagerar­e, en Mercedes Benz av årsmodell 2016.

Försvarsma­ktens lokalförsv­arsövning Kehä 23 pågår just nu, fram till den 10 mars i stora delar av Helsingfor­s, men det här fordonet deltog inte i den övningen. I bilen satt en grupp kadetter från Försvarhög­skolan som var på väg till Norra Savolax för att delta i Oltermanni-loppet, försvarsma­ktens äldsta skidtävlin­g som pågår i tre dagar.

– Kadetterna kommer att delta i skidstafet­ten. De har redan fått en ny skåpbil och har kunnat fortsätta sin resa mot Savolax, säger Ossian Hartig.

Brandorsak­en är inte känd, men det finns misstankar om att den startade i bilens motor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland