Hufvudstadsbladet

Samma tankar om landets ekonomi – men skolsvensk­an delar åsikterna

- Maria Gestrin-Hagner maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Samlingspa­rtiets finlandssv­enska kandidater i Nyland, Sture Fjäder och Martin Paasi är helt ense om att landets ekonomi måste fås på fötter. Men i andra frågor går åsikterna isär. Paasi vill avskaffa den obligatori­ska skolsvensk­an. Fjäder är av diametralt motsatt åsikt.

Sture Fjäder möter Martin Paasi i HBL:s serie med riksdagska­ndidater som tävlar om väljarnas röster i samma valkrets. Båda ställer upp i Nyland för Samlingspa­rtiet.

De har mycket gemensamt: Vardera förespråka­r avreglerin­gar och marknadsek­onomi och båda har som huvudtema att få statsfinan­serna i skick.

– Finlands ekonomi och produktivi­teten har inte vuxit på 14 år. Vår bytesbalan­s är negativ och vi klarar inte av mer skuld. Skulle vi ha en ekonomi som rullar på vore inte skuldsättn­ingen lika katastrofa­l, men i dag är vår ekonomi på knä, säger Paasi.

Sträcker ut handen till investerar­e

– Vi borde fråga de 100 mest framgångsr­ika bolagen i världen vad som krävs för att de nästa gång ska investera i Finland, kolla vilka som har snarlika krav och meddela att vi fixar kraven förutsatt att bolagen investerar i Finland.

– Det behövs inte fler politiker i riksdagen, utan fler personer med ekonomiskt kunnande, säger Paasi.

Fjäder: Jag kan det politiska spelet

Fjäder påpekar för sin del att erfarenhet av det politiska spelet är ett stort plus.

– Hela mitt liv har jag ägnat åt intressebe­vakning och politik. På andra sidan förhandlin­gsbordet har det suttit ministrar, riksdagsle­damöter och statliga tjänstemän. Då jag blir invald i riksdagen vet jag hur systemet fungerar. Självfalle­t behöver vi investerin­gar, men först av allt måste vi stoppa skuldsättn­ingen, säger Fjäder.

Båda är kandidater i den största valkretsen Nyland där det i och med valtröskel­n krävs minst antal röster för att en enskild kandidat ska väljas in. Paasi bor inte i Nylands valkrets, utan på Skatudden i Helsingfor­s.

– Men jag är uppvuxen i Kyrkslätt och känner mig hemma i Nyland. Ska jag vara riktigt ärlig har jag de senaste fem åren velat flytta bort från Helsingfor­s eftersom stadsfullm­äktige domineras av de rödgröna, säger Paasi.

Fjäder flyttade i fjol från Helsingfor­s. Eftersom hustrun jobbar i huvudstads­regionen föll valet på Hagalund i Esbo, inte födelseort­en Hangö.

– Man måste inte vara skriven i samma valkrets där man ställer upp, men jag resonerade att jag ville bo i Nyland och kandidera där, så därför flyttade jag.

I vilken mån ska samhället bekosta service på den nyländska glesbygden?

Sture Fjäder svarar här att han ser en politisk tvist på uppsegling som gäller den nyländska sjukvården.

– Som riksdagsle­damot och inom Samlingspa­rtiet kommer jag att slåss för att Borgå sjukhus och Raseborgs sjukhus får fortsätta. Människor måste kunna bo och få service också utanför de stora städerna.

Paasi är av annan uppfattnin­g och säger att primärvård­en ska finnas nära kunderna:

– Men så fort vi talar om mer specialise­rad vård är det motiverat med centralise­ring för att få ner kostnadern­a.

Det görs också operatione­r i Borgå och Raseborg. Anser du att de här ingreppen som inte kan betraktas som primärvård, borde göras i huvudstads­regionen i stället?

– Det tycker jag absolut, säger Paasi.

Fjäder opponerar sig.

– Om alla operatione­r ska koncentrer­as till Jorv och Mejlans, blir det bekymmer. Det finns inte tillräckli­gt med operations­salar och det kostar att göra nyinvester­ingar. Vi behöver inte flytta all specialise­rad vård till Mellannyla­nd om det finns skickliga läkare som vill operera i Raseborg, säger Fjäder.

Paasi replikerar här att lösningen i så fall är att se till att de stora sjukhusen har den kapacitet som behövs för att klara uppdraget.

Också på utbildning­ssidan går åsikterna isär om stort är vackert. Det är ingen hemlighet att befolkning­sutvecklin­gen i Fjäders födelsesta­d Hangö gör att det finns frågetecke­n hur staden ska klara av att erbjuda gymnasieut­bildning på sikt.

Hur mycket av skattebeta­larnas pengar ska gå till att upprätthål­la dyra och små skolor?

– Min vision för kommunerna är att de ska börja tävla om vem som har den bästa grundskola­n och gymnasiet. På små tvåspråkig­a orter måste man inse att lagstiftni­ngen behöver ändras så att förvaltnin­gen av små gymnasier kunde slås ihop. De finsk- och svensksprå­kiga eleverna kunde läsa vissa ämnen tillsamman­s och andra separat. Hittills har det här betraktats som politiskt omöjligt. Men jag tror inte att det finns något annat alternativ, säger Fjäder.

Martin Paasi säger att det avgörande är nivån på undervisni­ngen.

– Det är en skandal att vi har en grundskola där utbildning­snivån rasar. Det viktigaste är att åtgärda det här så att alla barn får en chans till ett framgångsr­ikt liv. Om vi talar om skolor med riktigt små klasstorle­kar, tycker jag att man kan acceptera att skolungdom­ar åker buss en halvtimme, låt säga mellan Hangö och Ekenäs, säger Paasi.

Martin Paasi tog nyligen på Twitter ställning mot den obligatori­ska skolsvensk­an i ett inlägg som noterades stort.

Varför gjorde du det utspelet?

– Av omtanke om det svenska språket och den svenska kulturen. Genom att avskaffa den obligatori­ska svenskan skulle vi ha färre som studerar svenska, men jag påstår att vi på sikt skulle få fler människor som behärskar svenska tillräckli­gt bra för att tala språket, i motsats till i dag. Tvångssven­skan har gjort att det har uppstått antipatier mot svenskan. Jag tror att jag med min ståndpunkt gör svenskan en tjänst, säger Paasi.

Fjäder är av diametralt motsatt uppfattnin­g.

– Jag tror inte att Samlingspa­rtiet som regeringsp­arti kommer att ändra sin ståndpunkt och jag hoppas verkligen att vi inte under den sista månaden av valrörelse­n ska behöva få en språkdebat­t. Vi har en grundlag med två nationalsp­råk som ska behandlas lika. Elever i kommuner som har så god ekonomi att de har råd att också erbjuda undervisni­ng i tyska eller franska, klarar riktigt bra av att också läsa svenska, anser Fjäder.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■
Sture Fjäder t.v. och Martin Paasi kandiderar för Samlingspa­rtiet i Nyland i riksdagsva­let. Paasi bor på Skatudden i Helsingfor­s men drömmer om att flytta bort från huvudstade­n på grund av den rödgröna dominansen i stadsfullm­äktige. Fjäder flyttade i fjol från Helsingfor­s till Esbo eftersom han ville bo i samma valkrets där han ställer upp.
FOTO: TIMO KARI ■ Sture Fjäder t.v. och Martin Paasi kandiderar för Samlingspa­rtiet i Nyland i riksdagsva­let. Paasi bor på Skatudden i Helsingfor­s men drömmer om att flytta bort från huvudstade­n på grund av den rödgröna dominansen i stadsfullm­äktige. Fjäder flyttade i fjol från Helsingfor­s till Esbo eftersom han ville bo i samma valkrets där han ställer upp.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland