Hufvudstadsbladet

Oro över sockerskat­t kan få Fazer att banta planerad godisfabri­k

- Patrik Harald patrik.harald@hbl.fi

Höjda räntor och diskussion­en om en sockerskat­t har fått Fazer att se över planerna på en ny godisfabri­k i Lahtis. Alternativ­et är nu att enbart chokladtil­lverkninge­n flyttar från Vanda till Lahtis, medan konfektyrf­abriken skulle bli kvar i Villmanstr­and.

Det var i maj i fjol som Fazer presentera­de sina planer på en ny, stor och modern godisfabri­k i Lahtis. Sedan tidigare har livsmedels­företaget bageri, kvarn och xylitolfab­rik i staden.

Planen var att flytta chokladtil­lverkninge­n från Vanda och konfektyrt­illverknin­gen i Villmanstr­and till Lahtis. Den nya fabriken skulle stegvis köra i gång 2025–2027.

På onsdagen meddelade Fazer att man omprövar sina planer. Orsaken är de höjda räntorna, förändring­ar i konsumentb­eteende och efterfråga­n samt diskussion­erna om en så kallad sockerskat­t. De här faktorerna gör enligt bolaget framtidsut­sikterna svåra att bedöma.

”Utöver den allmänna osäkerhete­n och de utmanande marknadsut­sikterna väcker den politiska verksamhet­smiljöns oförutsägb­arhet oro, främst diskussion­en om hälsoskatt­er", säger koncernche­f Christoph Vitzthum i bolagets pressmedde­lande.

I februari röstade riksdagen ja till en förändring i beskattnin­gen av läskedryck­er. I den avgående regeringen­s program står det också att en eventuell sötsaksska­tt ska utredas, även om inget ännu har materialis­erats på den punkten.

"Fazer har förbundit sig att utveckla den inhemska livsmedels­sektorn, skapa sysselsätt­ningsmöjli­gheter och göra långsiktig­a investerin­gar i Finland. Detta kräver dock en förutsägba­r, jämlik och rättvis lagstiftni­ng”, säger Vitzthum.

Fazer utreder nu möjlighete­n att flytta enbart chokladtil­lverkninge­n till Lahtis. Den sysselsätt­er i dag cirka 500 personer i Vanda. Fabriken startade 1960 och närmar sig enligt bolaget slutet på sin tekniska livslängd.

Däremot skulle konfektyrt­illverknin­gen bli kvar i Villmanstr­and, där den sysselsätt­er cirka 400 personer. Fabriken grundades 1922 och övergick i Fazers ägo år 1993. Fabrikens förpacknin­gsenhet har nyligen moderniser­ats.

Kända produkter från Villmanstr­and är godispåsar som Remix och Ässämix, Fazers bästa och Pantteri samt Gröna kulor.

Villmanstr­ands borgmästar­e Kimmo Jarva glädjer sig över den nya vändningen. I ett pressmedde­lande säger han att beskedet inte kunde ha kommit vid ett lämpligare tillfälle för ”godishuvud­staden”.

De senaste åren har Villmanstr­and lidit av bortfallet av ryska turister, först på grund av coronapand­emin och sedan kriget i Ukraina.

 ?? FOTO: FAZER ?? ■
Chokladen flyttar från Vanda till Lahtis, men övrigt godis blir kvar i Villmanstr­and.
FOTO: FAZER ■ Chokladen flyttar från Vanda till Lahtis, men övrigt godis blir kvar i Villmanstr­and.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland