Hufvudstadsbladet

Uttjänt oljefält ska fyllas med koldioxid

-

Nu ska infångad koldioxid för första gången pumpas ner i ett uttjänt danskt oljefält i Nordsjön. Förväntnin­garna i Danmark är höga – grannlände­r ska få hjälp med koldioxidl­agring och samtidigt kan många nya arbetstill­fällen skapas.

På onsdagen invigde Danmarks kronprins Frederik pilotproje­ktet och EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen invignings­talade via videolänk.

Koldioxid som fångats in från skorstenen på en belgisk kemikalief­abrik har fraktats med fartyg till Nordsjön och ska nu pumpas ner i underjorde­n i det uttjänta oljefältet Nini, som ligger 250 kilometer ut i Nordsjön.

Under försökstid­en i projektet Greensand kommer totalt 15 000 ton koldioxid att lagras där. Om det fungerar enligt förväntnin­garna är målet att från och med år 2025 lagra 1,5 miljoner ton koldioxid om året. Framemot år 2030 hoppas man vara uppe i åtta miljoner ton årligen.

Tusentals år

Tekniken kallas CCS.

– Man hittar fickor i berggrunde­n, också kallade reservoare­r, som är övertäckta av en tät bergart. Man förseglar koldioxide­n, så att den inte kan stiga uppåt igen, förklarar forskaren Niels Schovsbo, vid det danska geologiska institutet Geus.

Det finns risk för att koldioxide­n ska stiga uppåt igen, men den risken försöker man att minimera. Berggrunde­n kan under rätt förutsättn­ingar lagra koldioxide­n i tusentals eller till och med miljoner år, uppger han för nyhetsbyrå­n Ritzau.

Ytterligar­e ett företag, Totalenerg­ies, har fått tillstånd att påbörja koldioxidl­agring i Danmark.

Många nya jobb

Tankesmedj­an Kraka beskriver i en färsk analys att koldioxidl­agring på sikt kan skapa tusentals nya arbetstill­fällen i Danmark.

Om fem procent av den europeiska marknaden för koldioxidl­agring hamnar i Danmark kan detta ge 9 000 nya arbetstill­fällen, enligt analysen. Om Danmark kapar åt sig tio procent av den europeiska marknaden kan det leda till 17 000 nya arbetstill­fällen.

Det rådgivande expertorga­net Klimarådet varnar dock för en övertro på CCS. Rådet vice ordförande Niels Buus Kristensen säger till Danmarks radio att det är förnuftigt att satsa på tekniken, men han tycker att de tidsramar som projektet satt upp är orealistis­ka.

– Det ska till en omfattande planering och koordineri­ngsprocess för att få fram en så stor anläggning till 2030, säger han till DR.

 ?? FOTO: BO AMSTRUP/TT-RITZAU SCANPIX ?? ■
Danmarks kronprins Frederik vid invigninge­n av projektet Greensand i Esbjerg på Jylland.
FOTO: BO AMSTRUP/TT-RITZAU SCANPIX ■ Danmarks kronprins Frederik vid invigninge­n av projektet Greensand i Esbjerg på Jylland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland