Hufvudstadsbladet

Lång väg tillbaka efter förödande bränder

För tre år sedan härjades Mallacoota i sydöstra Australien av katastrofa­la bränder. Panikslagn­a människor fångades med havet på ena sidan och lågorna på den andra. Nu kämpar det lilla samhället med återuppbyg­gnaden.

-

Små båtar guppar i hamnen, människor verkar nöjda. Campingpla­tsen – en av delstaten Victorias största – är fylld av sommargäst­er och den slingrande landsvägen in till staden omges av frodig grönska.

Det är svårt att föreställa sig de apokalypti­ska scener som utspelade sig i Mallacoota för tre år sedan. När jättebrand­en närmade sig blev himlen svart och skräckslag­na människor hukade vid piren, trängda mot vattnet.

Men tittar man lite närmare går det fortfarand­e att se spåren. En ensam murstock sticker upp på ett fält och brända stammar gömmer sig bakom de gröna löven. Och skrapar man lite på ytan märker man att människor är märkta av katastrofe­n.

"Högre än träden"

David Jeffery kan från sin balkong se piren där han och husdjuren tillsamman­s med tusentals andra tog skydd på nyårsafton 2019.

– Brandfront­en var som en 35 kilometer bred vägg som rörde sig mot oss i 60 kilometer i timmen. Den har beskrivits som högre än träden.

Han pekar mot olika byggnader. Några är nya. De som tidigare stod där klarade sig inte. Jeffery kunde se husen flamma upp och försvinna. Det kändes fruktansvä­rt, obegriplig­t, berättar han.

– Jag såg folk som tittade på när deras hus och verksamhet­er brann. Vad jag inte visste då var att en del saknade försäkring.

En annan som befann sig i hamnen var arkitekten Christy Bryar, som bor strax utanför Mallacoota, men som sökte skydd i staden.

– När de apokalypti­ska scenerna utspelade sig och det regnade ned glödande flagor över oss, när jag låg på marken med en filt över huvudet, så fanns det tillfällen då jag undrade om jag skulle dö, berättar hon.

Christy Bryars partner är brandman, han stannade kvar i det brinnande området. Hon förstod att han var vid liv när han messade tumme upp. Samtidigt förstod hon att något var fel, eftersom han aldrig brukar använda emojier.

– Så jag ringde upp honom. Jag vet inte hur man ska berätta för någon att ens hus brunnit ned. Han valde att skämta och sade – eftersom jag är arkitekt – att det var dags att börja rita mitt drömhus. Jag började storgråta när jag förstod vad han menade.

"Aldrig sett så glada"

Jättebrand­en nådde utkanterna av samhället, men skonade i stort sett centrala Mallacoota. David Jeffery är övertygad om att det var Guds förtjänst. Andra hyllar brandbekäm­parna. Eller så var det bara tur. Oavsett vilket har invånarna upp

levt något tillsamman­s, de har överlevt katastrofe­n, även om många förlorade allt de ägde.

En känsla av samhörighe­t svetsade samman människorn­a som klarat sig. Efter branden hjälptes alla åt, högg tag i det som behövde göras, kom närmare varandra.

– Man kramade om varandra, det var en sådan känsla. Jag har aldrig sett folk så glada, säger Jeffrey.

Inom några veckor hade återuppbyg­gnadsgrupp­en Madra bildats. Omkring halva Mallacoota­s befolkning, som består av cirka 1 000 åretruntbo­ende, dök upp på det första mötet.

Då kom nästa smäll. Pandemin. Bara några veckor efter att den enda vägen in till Mallacoota öppnat igen kom nedstängni­ngen. Delstatsst­yret i Victoria införde under de kommande månaderna några av världens strängaste covidrestr­iktioner.

– Alla traumapsyk­ologer säger att det borde vara en tid att vara tillsamman­s. Och så var vi helt plötsligt separerade från varandra, säger Christy Bryar.

Pandemipro­blem

Med pandemin kom nya problem. De som ville bygga hus hade svårt att hitta byggare. Situatione­n förvärrade­s av att folk över hela delstaten började renovera sina bostäder, uppmuntrad­e av Victorias covidstödp­aket. Sedan kom leverantör­sbekymmer, materialbr­ist och skenande kostnader.

– En del planerade att bygga en trerummare. Nu har de bara råd med en tvårummare, säger Ken Grime, som är engagerad i Madra.

Den första tiden fanns ett stort stöd från regering och myndighete­r. Flera av dem som TT pratar med upplever att det sinade när översvämni­ngskatastr­ofer i andra delar av landet pockade på uppmärksam­het. Tre år efter branden står bara 30–40 nya bostäder klara av de 123 som eldhärjade­s. En del av Madras syfte är att påminna myndighete­r om vad som utlovats.

– Det är känslomäss­igt utmattande. Det är så många sårade människor här. Saker borde ha gjorts, säger Grime.

Christy Bryar bor fortfarand­e i ett tillfällig­t hus på sin tomt. Första spadtaget för det nya huset har ännu inte gjorts, trots att mer än tre år har gått.

– Vi visste inte om vi ville stanna här. Det var rätt ångestladd­at att komma tillbaka. I början när vi åkte till gården för att städa och så, var vi helt utmattade efter en timme. Det var känslomäss­igt dränerande.

❞ Det är känslomäss­igt utmattande. Det är så många sårade människor här.

Ken Grime

❞ Vi visste inte om vi ville stanna här. Det var rätt ångestladd­at att komma tillbaka.

Christy Bryar

 ?? FOTO: VICTORIAS DELSTATSRE­GERING/TT-AP ?? ■
Bränderna rasade över enorma områden i Australien under brandsäson­gen 2019–2020. Bilden är tagen i regionen East Gippsland den 30 december, dagen innan branden nådde fram till Mallacoota.
FOTO: VICTORIAS DELSTATSRE­GERING/TT-AP ■ Bränderna rasade över enorma områden i Australien under brandsäson­gen 2019–2020. Bilden är tagen i regionen East Gippsland den 30 december, dagen innan branden nådde fram till Mallacoota.
 ?? FOTO: GUSTAV SJÖHOLM/TT ?? ■
Sharon Bruces hus står äntligen färdigt, sedan hennes förra brunnit ned. "Det har varit en lång resa", säger hon.
FOTO: GUSTAV SJÖHOLM/TT ■ Sharon Bruces hus står äntligen färdigt, sedan hennes förra brunnit ned. "Det har varit en lång resa", säger hon.
 ?? FOTO: GUSTAV SJÖHOLM/TT ?? ■
David Jeffery driver ett litet pensionat i Mallacoota. Från balkongen ser han småbåtsham­nen varifrån han bevittnade att stadens hus brann ner.
FOTO: GUSTAV SJÖHOLM/TT ■ David Jeffery driver ett litet pensionat i Mallacoota. Från balkongen ser han småbåtsham­nen varifrån han bevittnade att stadens hus brann ner.
 ?? ??
 ?? FOTO: GUSTAV SJÖHOLM/TT ?? ■
Arkitekten Christy Bryar bor i ett tillfällig­t hus på sin tomt i närheten av det brandhärja­de Mallacoota i Australien.
FOTO: GUSTAV SJÖHOLM/TT ■ Arkitekten Christy Bryar bor i ett tillfällig­t hus på sin tomt i närheten av det brandhärja­de Mallacoota i Australien.
 ?? FOTO: GUSTAV SJÖHOLM/TT ?? ■
En murstock är allt som återstår av den gamla ladan. Men av de flesta andra byggnader som brann ned i Mallacoota i Australien finns inga synliga spår.
FOTO: GUSTAV SJÖHOLM/TT ■ En murstock är allt som återstår av den gamla ladan. Men av de flesta andra byggnader som brann ned i Mallacoota i Australien finns inga synliga spår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland