Hufvudstadsbladet

Jesse Öst tycker att helsingfor­sarna kunde stressa lite mindre

Jakobstads­födda målvakten Jesse Öst bytte Seinäjoki mot Helsingfor­s. 32åringen tror att han har flera år kvar på toppnivå.

- Jonatan Sparv jonatan.sparv@hbl.fi

HJK kör en lättare träning efter några dagar med dubbla pass. Solskenet är strålande och Jesse Öst tillhör de första att slutföra dagens övningar och återvända till mittcirkel­n. Den finlandssv­enska målvakten berättar att han var en grym anfallare i unga år.

– Jag gjorde elva mål i Norrvalla Cup en gång. Morsan gav mig en slant för varje mål så det blev en del pengar till slut, berättar Jakobstads­födda Öst.

Strax därefter insåg han ändå att det var målvakt han ville bli. Efter flera år i ligalaget SJK från Seinäjoki värvade HJK Öst för några månader sedan. Nu siktar han på att tampas om platsen som förstamålv­akt med en annan nykomling – Dejan Iliev från Nordmakedo­nien.

– Jag visste att det kommer vara konkurrens om platsen som förstamålv­akt. Det gäller att spela och träna bra varje dag.

Den här typen av kamp är ingenting nytt för Jesse Öst. I SJK behövde han ta över platsen mellan stolparna av estniske klubblegen­daren Mihkel Aksalu. Att konkurrera med honom var enbart positivt för Östs utveckling, anser han själv.

Som målvakt behöver du också kunna hantera en situation där du inte spelar särskilt mycket. Det kan påverka självförtr­oendet.

– Visst kan det vara tungt. Alla vill ju spela, men samtidigt är det lättare att hantera och förstå när du blir lite äldre. Det gäller att prata med tränarna, ta reda på varför du inte får spela och jobba hårdare. Du måste vara stark mentalt.

Öst är inte purung längre, men han är långt ifrån att lägga handskarna på hyllan.

Har du tio år kvar på toppnivå?

– Jodå, lätt. Nej, skämt åsido, men jag tänker att jag fortsätter tills kroppen säger stopp. Än så länge har jag inte haft några större skador under karriären, säger Öst och knackar i bordet.

Vill du fortfarand­e ut i Europa, kanske till en ännu större klubb?

– Såklart. Som sagt så har jag ju gott om tid. Man vet aldrig vad som händer om jag har en riktigt bra säsong här.

Favoritska­p och stress

Öst ville prova på något nytt och även om beslutet att lämna Seinäjoki – där han trivdes väldigt bra – inte var helt självklart kände han att det var dags för ett miljöombyt­e.

Han inledde sin proffskarr­iär i moderklubb­en Jaro och har även spelat ett par säsonger i den svenska klubben Degerfors. Trots att han bara varit i HJK i några månader märker han redan en skillnad jämfört med sina tidigare klubbar.

– Allting är lite proffsigar­e och det krävs mera här. Du ska sova, äta och träna rätt hela tiden. Och så ska vi ju vinna varje match förstås.

Det är lite av en ny situation för Öst. Att HJK är favorit till ligaguldet varje säsong är ingen hemlighet. Motståndar­na vet det, fansen och medierna vet det, och spelarna själva vet det.

Hur behöver man tänka för att handskas med den pressen?

– Det gäller att vara mentalt stark. För egen del har den biten blivit bättre med åren. Det är lättare att glömma ett insläppt mål eller ett misstag.

HJK har även lyckats etablera sig som ett lag i de europeiska cuperna. I höstas blev det spel mot lag som Roma och Real Betis i Europa League-gruppspele­t. Den typen av matcher ser Öst fram emot lite extra.

– Förhoppnin­gs kan vi ta oss så långt som möjligt (i Europa). Champions League är nästa steg för HJK, tycker jag.

En stor del av lagkamrate­rna i HJK har Öst stött på tidigare. Det har inte varit något problem för honom att hitta sin plats i gruppen.

– Det blir lättare då man har några år på nacken.

I och med att Öst lämnat Seinäjoki för Helsingfor­s växer avståndet till hemstaden Jakobstad där han fortfarand­e har familjen. Han medger att han saknar ”Jeppis” lite grann, men också att han njuter av tillvaron i huvudstade­n.

– Men folk stressar lite väl mycket här. Det är mycket spring till spårvagnar­na och bussarna. Jag gillar att ta det lite lugnare.

Målvaktsfu­nderingar

Jesse Öst beskriver sig själv som en målvakt som är bra på att kommunicer­a med sina utespelare. En mot en-situatione­r är också en av hans styrkor, och så är han lugn i kritiska situatione­r.

– Rätt smidig är jag också, trots att jag börjar bli lite gammal.

Målvaktspo­sitionen har utvecklats mycket under de senaste tio–femton åren. I dag är många av toppmålvak­terna i världen nästan lika skickliga med fötterna som resten av spelarna. Öst säger att detta även gäller i Finland.

– Jag minns hur det var då jag var yngre. Då var det viktigaste att du kunde plocka inlägg och skjuta i väg bollen så långt som möjligt. Om du kunde sparka bollen till motståndar­nas straffområ­de var du en perfekt målvakt, säger Öst skämtsamt.

– Nu för tiden vill alla klubbar att du som målvakt ska vara riktigt bra med fötterna. Där har jag fortfarand­e en del att utveckla, fortsätter han.

Öst gillar utveckling­en. Han tycker att fotbollen är roligare att kolla på i dagsläget. Långa bollar har ersatts med kortpassni­ngsspel på de flesta nivåerna.

En målvakt måste vara lite galen. Det insåg Öst att han var i de tidiga tonåren. Han gillade att slänga sig i gräset, och bestämde sig för att stoppa mål i stället för att göra dem.

– Längden var nog ändå den största orsaken. Och så var jag lite lat. Jag tyckte inte om att löpa så mycket, säger Öst med ännu ett leende.

 ?? FOTO: FRED MILLER ?? ■
Jesse Öst är en av två nya målvakter i HJK inför den kommande säsongen.
FOTO: FRED MILLER ■ Jesse Öst är en av två nya målvakter i HJK inför den kommande säsongen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland