Hufvudstadsbladet

Inte blockpolit­ik, men bunkerpoli­tik

- Susanna Ginman Susanna Ginman susanna.ginman@hbl.fi

Det verkar som om vi väljare inför riksdagsva­let får veta lite mer om vilka frågor partierna prioritera­r inför följande regering. Vi har alltså tagit några, eventuellt ganska små, steg från tiden då vi inte hade en aning om hur en röst på ett parti påverkade vilken regering vi kommer att få.

Först meddelade SDP:s Sanna Marin, De Grönas Maria Ohisalo och Vänsterför­bundets Li Andersson att de inte kan sitta med i en regering där Sannfinlän­darna ingår. SFP:s Anna-Maja Henriksson uttryckte sig mer luddigt: att det skulle vara osannolikt att SFP skulle kunna hitta sig i samma regering som Sannfinlän­darna. Vänsterför­bundets Li Andersson har även konstatera­t att det är osannolikt att VF och Samlingspa­rtiet skulle sitta i samma regering.

Nu har Samlingspa­rtiets Petteri Orpo i en intervju i Iltalehti presentera­t sin knäckfråga. Samlingspa­rtiet kan enbart samarbeta med partier som är överens om att under de följande fyra åren anpassa de offentliga finanserna med 6 miljarder euro, och 3 miljarder under nästa regeringsp­eriod.

Orpo hänvisar till Finansmini­steriets tjänstemän­s verktygslå­da och riktlinjer. Han kräver att partier som vill sitta med i samma regering som Samlingspa­rtiet kommer med konkreta förslag på hur en anpassning på 6 miljarder ska kunna förverklig­as. Det gäller för alla koalitions­möjlighete­r, men Orpo talar särskilt i riktning mot socialdemo­kraterna och möjlighete­rna att bygga upp en blåröd regering. Han anser att socialdemo­kraternas åsikter om anpassning är luftslott och inte innehåller några nedskärnin­gar, utan främst skattehöjn­ingar. Samlingspa­rtiet talar å sin sida om nedskärnin­gar och skattesänk­ningar.

Det här har betydelse med tanke på att ett regeringss­amarbete mellan Samlingspa­rtiet och SDP av många har uppfattats som både en tänkbar och även önskvärd möjlighet.

Även Vänsterför­bundet har presentera­t sina knäckfrågo­r. VF sitter enbart med i en regering som respektera­r mänskliga rättighete­r, som för en klimatpoli­tik som håller målet att uppvärmnin­gen ska vara högst 1,5 grader.

Grundtrygg­heten får inte heller hotas och dessutom ska den nya regeringen investera i utbildning­en och inte införa terminsavg­ifter. Regeringen ska inte tumma på Finlands förbud mot import av kärnvapen.

Det är definitivt nytt med knäckfrågo­r som partier levererar före valet, även om VF har gjort det förr. Det var både taktiskt och strategisk­t skickligt av SDP att utesluta Sannfinlän­darna som regeringsp­art. Det positioner­ar SDP, kanske mest på bekostnad av De Gröna och VF och det gör samtidigt Samlingspa­rtiets manöverutr­ymme lite mindre om partiet i valet lyckas bli störst och alltså får bli regeringss­onderare.

Å andra sidan tränger Samlingspa­rtiet med sin knäckfråga SDP, som skarpt har tagit avstånd från nedskärnin­gspolitike­n. Frågan är alltså om de två nu håller på att utesluta varandra som samarbetsp­artner. I så fall skulle Finland definitivt närma sig ett system med blockpolit­ik. Men riktigt där är vi nog inte. Fortfarand­e är det tänkbart med en regering som är blockövers­kridande när det gäller högervänst­ergränsen. Dessutom finns andra gränser som även de kan överskrida­s, och då kan man inte tala om blockpolit­ik.

Däremot finns det ett visst fog för att tala om att väljarna har polarisera­ts. Om man lite hårdrar har väljarna förankrat sig i två helt olika bunkrar. Dels har vi högerbunke­rn med Samlingspa­rtiet, Sannfinlän­darna, Kristdemok­raterna, Rörelse Nu, Liberalern­a och Valta kuuluu kansalle (Makten tillhör folket). Till vänsterbun­kern hör SDP, De Gröna och Vänsterför­bundet. Mellan eller utanför bunkrarna befinner sig SFP och Centern.

Beteckning­en bunker är befogad såtillvida att väljarna i dem inte rör sig utanför sina bunkrar, men däremot kan de byta parti inom bunkern, särskilt i högerbunke­rn där skillnader­na mellan partierna på vissa punkter är stora. Till exempel uppstickar­en Liberalern­a har i opinionsmä­tningarna fått ett rätt stort stöd med tanke på att det är ett ganska okänt parti för den stora allmänhete­n.

Enligt en färsk partibarom­eter, som bara delvis är offentlig, skiljer sig de frågor som prioritera­s i de olika bunkrarna klart från varandra. Till höger handlar det om pengar, skatter, vägar och försvar. I vänsterbun­kern handlar det om service, mänskliga rättighete­r och utbildning.

Dessutom finns en klar könsuppdel­ning. Den högra bunkern domineras av män, den vänstra av kvinnor. Könsfenome­net har inte uppstått under en natt, men det har förstärkts betänkligt. Man får lust att fråga om kvinnor och män lever i mer eller mindre helt olika världar – och vad det kan få för konsekvens­er.

Partibarom­etern visar också att fler väljare än för fyra år sedan vid den här tidpunkten uppger att de tänker rösta i valet. I februari 2019 sa 67 procent att de kommer att rösta, i år 72 procent.

Det finns alltså ett stort intresse för valet, och det beror säkert dels på att det väger jämnt mellan de tre största partierna men också bland de mindre partierna. Ju mer vi får veta om hur partierna de facto prioritera­r samarbetet efter valet – även om valresulta­tet naturligtv­is på många sätt är utslagsgiv­ande – desto mer känner vi som väljare att vi kan påverka.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland