Hufvudstadsbladet

Skolpsykol­ogens arbete försvåras utan tillgång till Wilma

- Nina Forsten-Lindman skolpsykol­og, Åbo

Jag minns hur Katedralsk­olans dåvarande rektor Bertel Wahlström stolt introducer­ade sin ”nyfunna vän Wilma” på en av mina söners gymnasiein­troduktion för ungefär 15 år sedan. Då kändes det främmande och konstigt, men senare insåg jag vilket tryggt och effektivt kommunikat­ions- och samarbetsm­edel Wilma faktiskt är.

Vi möts av nyheter om hur bildningsn­ivån gått ner, om hur allt färre väljer akademiska studier. Vi berörs av nyheter om hur allt fler av ungdomarna mår psykiskt sämre. De sitter hemma vid sina skärmar och deppar. Samtidigt har samarbetet skolaskolh­älsovård försvårats avsevärt i och med de nya välfärdsom­rådena. På grund av en ny lag får skolpsykol­ogerna inte längre ha tillgång till sina elevers uppgifter på Wilma.

Samtidigt som jag dagligen försöker följa med hur de elever jag jobbar med mår (för tillfället ett hundratal) får jag inte längre se på Wilma om de varit frånvarand­e, om de fortsättni­ngsvis får anmärkning­ar för glömskor, om deras vitsord rasat, om deras pedagogisk­a stödplaner fortsättni­ngsvis är tillräckli­ga eller om de borde få mera stöd. Alla mötesproto­koll och pedagogisk­a planer jag själv varit med om att forma är nu omöjliga för mig att få åtgång till.

Dessa uppgifter har jag fått under nästan alla de 18 år jag jobbat som skolpsykol­og. Jag träffar barnen, försöker stödja dem tillsamman­s med föräldrar och lärare. Ibland testar jag dem för att se om deras pedagogisk­a stödplaner borde förnyas. Ibland utför jag psykologun­dersökning­ar för remisser till specialsju­kvården och rehabilite­ring.

Jo, jag kan möjligen be lärarna printa ut all informatio­n, men det skulle innebära en massa extra jobb för dem och fylla arkivskåpe­n med ytterligar­e hundratals sidor konfidenti­ellt material. Otroligt tidskrävan­de och frustreran­de. Ett samarbete som tidigare löpt smidigt har nu försämrats åtskilligt bara på grund av denna lag.

Wilma har känts som ett tryggt redskap i motsats till e-post och annat. Föräldrar har skrivit personliga meddelande­n om sin oro över sina barn, barnen har skrivit om sina grubbel och frågat när vi kan träffas igen. Lärare har med vårdnadsha­varens lov skrivit om sin oro.

Varför kan jag inte ringa i stället? Jag har varken elevers, föräldrars eller lärares telefonnum­mer. Jag har två timmar telefontid i veckan, det räcker inte långt för att få tag i hundratals personer. Utöver telefontid­en sitter jag fast med elever så gott som nonstop klockan 8-17 och ändå räcker tiden inte till. Situatione­n är bedrövlig för mig som skolpsykol­og, men även skolhälsov­årdare och skolkurato­rer sitter i samma båt. De är lika stressade och bekymrade över hur tiden nu skall räcka till att faktiskt hjälpa barnen i deras illamående i stället för att ösa tid på att försöka hitta uppgifter som tidigare löste sig med några klick på datorn.

Jag åker varje vecka ut till skolorna i skärgården. Ibland en två timmars färd bara för att konstatera då jag kommer fram att hälften av barnen jag skall träffa råkar vara sjuka. Jag har alltid haft som mål att mina elever skall få hjälp inom sju dygn, men hur sjutton skall jag nu klara av detta?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland