Hufvudstadsbladet

Låt dagisbarn suga i sig språk

- Maria M. Salonen Montessori­lärare, Helsingfor­s

Sofia Holmlund skriver om daghem i Norge (HBL 7.3) i en artikel där finlandssv­enska studenter jämförde norska daghem med de finska. Det är personalbr­ist på daghem också i Norge, men där leker barnen mera än i finska daghem, konstatera­r studentern­a. Det konstatera­s också hur mycket daghemsbit­rädena skulle behövas i daghem. Nu finns det knappast sådana och anställnin­gskraven för dagvårdspe­rsonalen är mycket höga. Det kan vara en orsak till personalbr­isten.

Biträdande borgmästar­e Nazima Razmyars förslag att utbilda och språkutbil­da barnskötar­e i Spanien ses inte som ett bra förslag ut språklig synpunkt. Att barnen hör bra svenska är mycket viktigt. Det tycker jag också, men är inte flere händer som sköter barn bättre än nuvarande situation? När vi vet hur snabbt barn lär sig olika språk skulle de snabbt lära sig ord och uttryck också på spanska, utan att det är bort från svenskan.

Varför ser vi så ofta olika förslag som uteslutand­e varandra? I språkliga sammanhang, när barnen är små, är det tvärtom en rikedom och en tid då de sugar i sig allt omkring sig. Barnskötar­e är ju med barnen närmast i olika praktiska sammanhang, när barnen är på väg ut eller in, när det sovtid, när alla äter, medan de högt utbildade lärarna inom småbarnspe­dagogiken sköter den pedagogisk­a sidan, med utmärkt svenska.

Barnen gör inte likadana skillnader som vuxna, om vi inte lär dem det. Jag tycker att det faktum att barnen hör olika språk i vanliga situatione­r berikar deras värld och uppfostrar till tolerans.

Vad beträffar den fria lekens andel under en daghemdag har Montessori­pedagogike­n en annan syn, som erkänner dess betydelse samtidigt som den förstår att unga barn suger i sig också bokstäver och siffror som svampar från mycket ung ålder. De utesluter inte varandra heller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland