Hufvudstadsbladet

Oetiskt och vilseledan­de om alkoholkon­sumtionen

- Göran Lindén medicine licentiat, Helsingfor­s

Den senaste tiden har representa­nter för detaljhand­eln infört annonser i dagstidnin­garna där man uppmanar folk att i de kommande riksdagsva­len rösta på kandidater som vill överföra vinförsälj­ningen från Alko till matvarubut­ikerna.

Som ett argument anförs att alkoholkon­sumtionen minskade något efter den senaste liberalise­ringen av alkohollag­en 2018.

Annonsörer­na berättar inte att alkoholkon­sumtionen minskat i jämn takt redan före den nya alkohollag­en. Men ännu viktigare: De senaste åren har dödlighete­n i alkoholrel­aterade sjukdomar ökat med 160 fall per år (tidigare var den kring 1 700 fall per år, en ökning med cirka 10 procent). I mitt tycke skall man räkna slutresult­atet (dödlighete­n) i stället för svängninga­r i konsumtion­en som har många orsaker, inte minst folks ökade medvetenhe­t om alkoholska­dorna.

WHO följer med statistike­n över alkoholrel­aterade sjukdomar och hur den korrelerar med tillgängli­gheten av alkohol i olika länder De länder som har monopol (Finland, Sverige, Norge och Island) har minst av dessa sjukdomar. Danmark, som inte har alkoholmon­opol ligger i nivå med de slapphänta mellan-och sydeuropei­ska länderna där de sjukvårdsa­nsvariga avundas de länder som har monopol.

WHO har räknat ut att utan monopol skulle Finland ha 12 procent högre alkoholkon­sumtion och 17 procent mera alkoholrel­aterade sjukdomar (lever- och bukspottsk­örtelinfla­mmation, cancer i olika organ, olyckor orsakade av alkohol med mera).

Jag för min del röstar inte på en kandidat som vill öka belastning­en på sjukvården, där finns tillräckli­gt med kaos redan nu.

I stället vill jag ge min röst åt den kandidat som till exempel vill verka för obligatori­ska varningsru­tor i vinannonse­rna med texten:” Alkohol är bland annat cancerfram­kallande.” Sverige har redan det här systemet. Sådana här förslag har hittills förhindrat­s av vinindustr­ins motstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland