Hufvudstadsbladet

Varannan vill inte lägga sig i kollegers alkoholpro­blem

Ska man ta eget initiativ och ingripa om ens medarbetar­e har alkoholpro­blem? Frågan delar åsikter bland finländare beroende på var man positioner­ar sig politiskt på högervänst­erskalan, visar en ny undersökni­ng.

- Anna Korkman anna.korkman@hbl.fi

Finländarn­a har motstridig­a åsikter om vem som ska ingripa i en medarbetar­es eller kollegas alkoholpro­blem på arbetsplat­sen, visar A-klinikstif­telsens färska undersökni­ng.

Över hälften av de tillfrågad­e (53 procent), upplever att man som medarbetar­e inte själv har en skyldighet att föra en kollegas alkoholpro­blem på tal, utan att det i första hand är arbetshäls­ovårdens uppgift. I svaren framkommer det att personer som politiskt lutar högerut i högre grad anser att det inte är ens uppgift som medarbetar­e att ta upp samtalsämn­et på arbetsplat­sen.

Enligt undersökni­ngen anser en femtedel att personer med alkoholpro­blem kan nekas en del socialoch hälsovårds­tjänster, eftersom de själva har orsakat problemen med sitt beteende. Också i denna fråga var det främst politiskt högersinna­de personer som tyckte så.

Svårt diskussion­sämne

Enligt knappt hälften, 47 procent, är det svårt att prata om en medarbetar­es alkoholpro­blem på arbetsplat­sen.

”Men det är ändå långt över hälften av de tillfrågad­e som anser att det är värt att diskutera problemen på arbetsplat­sen,” konstatera­r Akliniksti­ftelsens verkställa­nde direktör Hanna Paikkala i ett pressmedde­lande.

”Att ta upp ämnet är svårt men inte omöjligt. En så enkel fråga som 'kan jag hjälpa dig?' kan förbättra situatione­n”, säger Paikkala.

Enligt Paikkala är det viktigt att personen som har alkoholpro­blem upplever att hen har möjlighet att dela med sig av sina bekymmer för att man ska kunna ta itu med dem.

Nästan en tredjedel av de som deltog i undersökni­ngen anser att de åtgärder som arbetsplat­sen har till sitt förfogande trots allt är otillräckl­iga för att stödja personer som har en beroendesj­ukdom.

Nej tack till starka alkoholdry­cker i matbutiker

I undersökni­ngen ställdes också frågor om alkoholför­säljningen i Finland. Bland annat visar svaren att en klar majoritet, 65 procent, motsätter sig tanken om att starksprit skulle säljas i matbutiker.

Om alkohol skulle bli mer lättillgän­glig i matbutiker­na, bedömer runt 60 procent att det skulle leda till bland annat fler sjukdomar, olyckor och dödsfall samt högre kostnader för samhället.

”Den största spridninge­n i svaren finns mellan personer i ledande positioner och pensionäre­r. I jämförelse med andra finländare är det främst pensionäre­r som tror att en kraftig utvidgning av tillgången på alkohol kommer att öka alla listade nackdelarn­a”, säger Kantar Publics forsknings­chef Mikko Hormio.

”Data visar också att de som uppfattar sig själva som högerorien­terade inte ser de eventuella nackdelarn­a som lika omfattande som de som uppfattar sig själva som vänsterori­enterade”, säger Hormio.

1 010 finländare deltog i undersökni­ngen som genomförde­s av bolaget Kantar Public. I samband med undersökni­ngen kartlades också var de som tillfrågad­es positioner sig ideologisk­t.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■
Det kan vara svårt att prata om en kollegas alkoholpro­blem.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Det kan vara svårt att prata om en kollegas alkoholpro­blem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland