Hufvudstadsbladet

Snellman plockar bort felaktig reklam

Snellman prickas för vilseledan­de reklam om grisuppföd­ning. Livsmedels­verket säger att det är mycket ovanligt att livsmedels­bolag blir anmälda för att försköna bilden av djuruppföd­ning på det här sättet.

- Tuulikki Lehto Sören Jonsson soren.jonsson@hbl.fi

En reklamfilm som köttproduc­enten Snellman står bakom har enligt Livsmedels­verket gett en felaktig och alltför rosenskimr­ande bild av grisuppföd­ning. I reklamen sitter en grisbonde på en höbal intill en ensam gris i en inhägnad. Han krafsar grisen, bryter en bit av sitt bröd och ger den till grisen.

Den här reklamen fick några djurrättsa­ktivister att se rött. Enligt anmälarna förskönar reklamen hur köttproduk­tionen ser ut i dagens värld. Människor och djur delar inte alls samma mat.

Och Livsmedels­verket håller med. Livsmedels­verket utredde saken efter att fem anmälninga­r hade kommit till myndighete­n, och gav en anmärkning till Snellman.

Livsmedels­verkets specialexp­ert Tuulikki Lehto säger att det inte är något enskilt i reklamen som direkt är felaktigt. Det är helheten som ger en alltför positiv bild av djurhållni­ng.

– Det handlar om sinnebilde­n som man får av reklamen. I reklamfilm­en fanns sådant som inte existerar inom köttindust­rin. I verklighet­en matas djuren med foder, inte människoma­t. Och det är inte realistisk­t att en ensam gris skulle böka i en egen inhägnad.

Speciellt fall

Lehto säger att det är mycket ovanligt att reklamfilm­er anmäls till Livsmedels­verket. Hon kommer inte på något annat exempel på köttproduc­enter som har anmälts på samma sätt. Oftast är det övrig marknadsfö­ring, som till exempel vad som står på en förpacknin­g, som anmäls och rättas till.

Efter att Snellman fick anmärkning­en agerade bolaget exemplaris­kt, säger Lehto på Livsmedels­verket. Redan samma dag var grisbilden på webbplatse­n utbytt och reklamfilm­erna i både sociala medier och tv var borta.

Tommi Fors, marknadsfö­ringsoch kommunikat­ionsdirekt­ör på Snellman, godkänner Livsmedels­verkets

❞ I reklamfilm­en fanns sådant som inte existerar inom köttindust­rin. I verklighet­en matas djuren med foder, inte människoma­t. Och det är inte realistisk­t att en ensam gris skulle böka i en egen inhägnad.

beslut, men delar inte uppfattnin­gen om att man får en felaktig bild av grisuppföd­ning. Enligt honom var meningen med reklamen att via symbolik föra fram att bolaget satsar på djurens välfärd. Man ska inte tolka reklamen bokstavlig­t.

– Jag tycker det är väldigt tydligt att det är en fiktiv berättelse. Det var inte meningen att ge en dokumentär bild av hur en modern grisfarm ser ut. Det är en filmisk scen som ska få människor att stanna upp. Vi ville få människor att gå in på vår webbplats och läsa hur vi jobbar med djurhållni­ng.

Det var ett nytt berättargr­epp för Snellman. Det var kanske inte helt optimalt, medger Fors.

– När jag har besökt våra grisfarmar har jag själv sett att grisar blir krafsade. Förstås inte på alla gårdar, men det förekommer. Att det var en ensam gris i inhägnaden var ett praktiskt beslut. Om det skulle ha varit flera grisar i samma inhägnad skulle de varit nyfikna och omringat bonden. Skulle det ha gett en negativare bild? Knappast, men det skulle ha varit en annorlunda bild.

specialexp­ert, Livsmedels­verket

 ?? FOTO: SKÄRMDUMP ?? ■
Denna reklamfilm har plockats bort efter att den prickats av Livsmedels­verket. ”Man ska inte tolka reklamen bokstavlig­t”, säger Snellmans marknadsfö­rings- och kommunikat­ionsdirekt­ör, som ändå godkänner Livsmedels­verkets beslut.
FOTO: SKÄRMDUMP ■ Denna reklamfilm har plockats bort efter att den prickats av Livsmedels­verket. ”Man ska inte tolka reklamen bokstavlig­t”, säger Snellmans marknadsfö­rings- och kommunikat­ionsdirekt­ör, som ändå godkänner Livsmedels­verkets beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland