Hufvudstadsbladet

Elbolagen varnar kunderna för att slingra sig ur dyra avtal

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Ersätt våra kostnader så blir du av med ditt tidsbundna avtal. Det är beskedet från elförsälja­re till de kunder som försöker slingra sig ur dyra elavtal. Konsuments­kyddslagen ger inget entydigt svar på om de dyra avtalen är rimliga.

För ett par veckor sedan varnade energibola­gens intresseor­ganisation Energiindu­strin konsumente­r för att försöka slingra sig ur dyra, tidsbundna elavtal på falska premisser. Att göra det kan jämställas med försäkring­sbedrägeri, enligt Energiindu­strin.

Det finns de som pekar på att konsumente­rna inte behöver finna sig i oskäligt höga avtal. Konsuments­kyddslagen stipulerar att avtalsvill­kor som kan anses vara oskäliga mot konsumente­n kan jämkas. När oskälighet­en bedöms ska hela innehållet i avtalet, parternas ställning och förhålland­ena vid avtalsslut­et beaktas, heter det i lagen.

Om lagen kan tillämpas på elavtalen är ändå en besvärlig fråga, uppger ledande expert Jukka Kaakkola på konkurrens- och konsumentv­erket KKV.

– Reglerna för vad som är oskäligt i ett avtal är stränga och det är inte sagt att lagen i det här läget kan tolkas till konsumente­rnas fördel, säger Kaakkola.

Elbolagen har då avtalen ingåtts reserverat en viss mängd el, bunden till ett visst pris, för kundens behov, förklarar Kaakkola. Tröskeln för att senare sänka det priset är väldigt hög, även om kunden anser att det är oskäligt högt.

– Det här är en fråga som konsumentt­vistenämnd­en i sista hand får ta ställning till. Flera fall ligger för behandling hos nämnden just nu, säger Kaakkola.

Turun Sanomat rapportera­de tidigare i veckan att omkring 70 kunder hos Åbo Energi försökt slingra sig ur dyra, tidsbundna elavtal. Det har de gjort till exempel genom att säga upp avtalet i den ena makens namn och i stället ingå ett nytt avtal i den andra makens.

Energibola­gets representa­nt säger i TS att de här kunderna får ett brev där de ges möjlighete­n att betala de kostnader som en uppsägning av avtalet innebär. Alternativ­et är att återgå till det ursprungli­ga, tidsbundna avtalet. Åbo Energi vill inte genast hävda avtalsbrot­t.

Enskilda fall

Fortum har bland sina kunder upptäckt enskilda fall där kunderna försöker bli av med sina avtal utan att ha en laglig grund för att säga upp dem. De kunderna kontaktas direkt för att reda ut situatione­n, uppger kundchef Tuomas Yrttiaho.

Enligt Yrttiaho binder ett avtal alltid bägge parter och det finns klara regler för när och på vilka villkor det kan sägas upp. När Fortum slutit ett tidsbundet avtal till ett visst pris med en kund har bolaget också köpt in el till det priset för kunden.

– Att säga upp avtalet skulle innebära förlust för oss, säger Yrttiaho.

Att säga upp ett avtal på felaktiga grunder är ett avtalsbrot­t och kan också vara bedrägeri, påpekar han.

Också Helen uppger att företaget vidtar åtgärder om det upptäcks att tidsbundna avtal sägs upp på felaktiga premisser. Då är det frågan om avtalsbrot­t och det är ett allvarligt brott, påpekar Helen.

Helen har hittills bara upptäckt enstaka fall där kunder försökt bli av med med ett dyrt avtal på falska grunder.

Energimynd­igheten har en egen utredning på gång kring vad som kan anses vara ett skäligt elpris. Den utredninge­n beräknas bli klar inom kort.

Myndighete­ns utredning bygger på en tolkning av elmarknads­lagen och har ingen direkt koppling till konsuments­kyddslagen, påpekar Jukka Kaakkola. Här är det frågan om vad den el de lokala elbolagen levererar för att de har leveranssk­yldighet får kosta.

– De två lagarna har ingenting med varandra att göra, men besluten hos tvistenämn­den och Energimynd­igheten är ändå riktgivand­e, säger Kaakkola.

KKV har fått en hel del frågor om konsumente­rnas möjlighete­r att säga upp tidsbundna elavtal. Att göra sig av med dem på olaglig väg är inte att rekommende­ra, understryk­er Kaakkola. De avtalsvill­kor som gäller har gjorts upp i samarbete mellan konsumento­rganisatio­ner och Energiindu­strin.

 ?? FOTO: TIMO JAAKONAHO/LEHTIKUVA ?? ■
Att försöka slingra sig ur ett dyrt elavtal på felaktiga premisser innebär avtalsbrot­t, påpekar elbolagen. De har hittills stött på en del försök.
FOTO: TIMO JAAKONAHO/LEHTIKUVA ■ Att försöka slingra sig ur ett dyrt elavtal på felaktiga premisser innebär avtalsbrot­t, påpekar elbolagen. De har hittills stött på en del försök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland