Hufvudstadsbladet

SDP beställde miljardkal­kyl på förebyggan­de hälsa

- Sylvia Bjon sylvia.bjon@hbl.fi

Antti Rinne föreslog i HBL i oktober ett sparprogra­m i tre delar, där den huvudsakli­ga delen handlade om vad man kan spara på förebyggan­de hälsovård. Efter det har han beställt kalkyler.

Om den fattigaste femtedelen av befolkning­en hade möjlighet till samma hälsonivå som följande femtedel, skulle det balansera ekonomin med 1,9 miljarder, enligt Pasi Holm på konsultbol­aget KCG.

Kalkylen baserar sig på att den upplevda hälsan är sämre bland låginkomst­tagare än bland höginkomst­tagare. Om alla hade samma hälsa som de köpstarka, skulle resultatet i statsfinan­serna vara rentav kring tio miljarder på tio, femton års sikt, menar utredninge­n.

– Det är fråga om en kausalitet åt båda hållen, säger Pasi Holm.

Orsakssamb­andet går alltså delvis så, att den som har sämre hälsa har svårt att tjäna sitt levebröd, men också så att de med mindre inkomster har svårare att upprätthål­la sin hälsa, säger han.

Summorna är dels beräknade via intäkter som staten skulle få då fler är arbetsförm­ögna och betalar skatter, dels på mindre kostnader för sjukdagpen­ning och sjukvård.

Konsultbol­aget har tagit fram kalkyler på SDP:s beställnin­g, närmare bestämt en arbetsgrup­p ledd av Antti Rinne (SDP).

Rinne föreslog i HBL i oktober ett sparprogra­m i tre delar, där också nedskärnin­gar och grön omställnin­g ingick. Men han sade att man kan minska behovet av nedskärnin­gar i framtiden om man minskar kostnadern­a i vården och socialsekt­orn, med förebyggan­de medel.

– Inom socialvård­en är nästan 20 000 barn placerade utanför hemmet. Kostnaden är 1,2 miljarder, lika mycket som går till cancervård, sade Rinne i intervjun.

Motsvarand­e kalkyl har också lagts fram av professorn i socialpoli­tik Heikki Hiilamo i barnombuds­mannens rapport till riksdagen.

– Överläkare­n vid rehabilite­ringssjukh­uset i Kiljava sade en gång att han kunde garantera att en satsning på en miljard på rehabilite­ring och förebyggan­de arbete skulle spara 3,5 miljarder på sikt, sade Rinne tidigare.

❞ Överläkare­n vid rehabilite­ringssjukh­uset i Kiljava sade en gång att han kunde garantera att en satsning på en miljard på rehabilite­ring och förebyggan­de arbete skulle spara 3,5 miljarder på sikt. Antti Rinne

Hälsograns­kning för alla?

Nu föreslår SDP en satsning på hälsograns­kningar för alla, för att göra till exempel labbprov och ge hälsoråd. Beroende på hur mycket service som skulle ingå beräknar SDP att priset man ska satsa är mellan 100 och 300 miljoner.

Med i programarb­etet var också vissa patientorg­anisatione­r. Kristian

Wahlbeck, ledande expert vid organisati­onen Mieli, deltog då SDP presentera­de programmet.

– Omkring en tredjedel av all sjukfrånva­ro är relaterad till psykisk ohälsa, säger Wahlbeck.

Rinne säger att SDP:s förslag om hälsokontr­oller handlar om att lägga om verksamhet­en inom de väggar som finns. Trycket på vårdarbris­ten skulle på kort sikt finnas där, men på lång sikt lätta, säger han.

– Oberoende av vem som är statsminis­ter nästa regeringsp­eriod så hoppas jag att den personen genast sätter i gång ett program för förebyggan­de vård, och att alla kommer med som kan.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■
Antti Rinne (SDP) ledde en arbetsgrup­p som kalkylerat hur bättre folkhälsa skulle balansera ekonomin.
FOTO: CATA PORTIN ■ Antti Rinne (SDP) ledde en arbetsgrup­p som kalkylerat hur bättre folkhälsa skulle balansera ekonomin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland