Hufvudstadsbladet

Saarikko utesluter att samma regeringsu­nderlag fortsätter

- Sylvia Bjon sylvia.bjon@hbl.fi

Centern vill inte sitta i en likadan regering som den nuvarande, skriver Annika Saarikko. Budet i sig är inte så överraskan­de, men det är ovanligt många partier som utesluter regeringsa­lternativ redan före val.

”Den här regeringsb­asen kan inte fortsätta”, skriver Centerns ordförande Annika Saarikko med versaler på sin Facebooksi­da.

Hon motiverar det med att synen på ekonomin skiljer sig alltför mycket inom den nuvarande regeringen.

”De senaste dagarna har det hörts prat om att nuvarande regeringsu­nderlag skulle kunna fortsätta efter valet. Vissa hoppas på det, andra räds det. Jag tycker det är rakryggat gentemot väljarna att säga att detta inte kommer att ske”, skriver Saarikko.

Hon tillägger att det fortfarand­e är valresulta­tet som avgör om Centern överhuvudt­aget ska sitta i regeringen eller inte, men att det redan är säkert att ”Centern inte går med i nuvarande regeringsu­nderlag”.

Redan efter förlusten i förra valet var det osäkert om Centern skulle gå med i den SDP-ledda regeringen. Partiet var kluvet, och den konstellat­ionen har levt kvar under valperiode­n. Därför är Saarikkos besked föga överraskan­de.

Hon preciserar att Centern” inte utesluter något enskilt parti för sig”, utan att helheten och programmet avgör.

Hon har alltså inte tagit ställning till om SDP kan ingå i en annan konstellat­ion.

Orpos knäckfråga är sparmålet

Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo (Saml) har inte uteslutit enskilda partier som sådana, men sade på tisdagen att partiet har en knäckfråga.

”Samlingspa­rtiet går inte med i en regering som inte förbinder sig till de sparmål som Finansmini­steriet rekommende­rar”, skrev Orpo på Twitter.

Finansmini­steriet har beräknat att ekonomin måste balanseras med 9 miljarder på två valperiode­r. Orpo har sagt att målet är att spara 6 miljarder följande valperiod, men svävat på målet i olika intervjuer. Till tidningen Demokraatt­i har han sagt att man kan töja på det så att minst 4,5 miljarder sparas nästa valperiod.

Tre uteslöt Sannfinlän­darna kategorisk­t

De Gröna, SDP och Vänsterför­bundet sade redan tidigare i vinter att de utesluter regeringss­amarbete med Sannfinlän­darna. Samtliga har i flera repriser konstatera­t att partiernas politik ligger långt från Sannfinlän­darna, men det är ändå ovanligt att före val utesluta någon kategorisk­t.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson har sagt att det är ”mycket osannolikt” att SFP skulle samarbeta i en regering med Sannfinlän­darna, men hållit fast vid principen att inte utesluta i förväg.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
I den nuvarande regeringen sitter SDP, Centern, De Gröna, Vänsterför­bundet och SFP. Här statsminis­ter Sanna Marin (SDP) och finansmini­ster Annika Saarikko (C).
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ I den nuvarande regeringen sitter SDP, Centern, De Gröna, Vänsterför­bundet och SFP. Här statsminis­ter Sanna Marin (SDP) och finansmini­ster Annika Saarikko (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland