Hufvudstadsbladet

Expert: Georgien vänder sig mot Moskva

-

Håller Nato- och EU-aspiranten Georgien på att lägga drömmen om Bryssel på hyllan? Georgiens ”Kremlinspi­rerade” agentlagfö­rslag, som nu uppges ha återkallat­s, väcker farhågor om att Tbilisi i allt högre grad vänder blicken mot Moskva.

Det kan hända att man tänkt att EU ställer orimliga krav, att man lika gärna kan närma sig Ryssland i stället, säger Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropas­tudier vid Utrikespol­itiska institutet i Sverige.

Under veckan har dramatiska scener utspelat sig utanför parlamente­t i Tbilisi, där demonstran­ter mötts av tårgas, pepparspre­j och vattenkano­ner när de protestera­t mot det kontrovers­iella lagförslag­et. I lagtexten hette det att organisati­oner som till mer än 20 procent finansiera­s av utländska pengar måste registrera sig som ”främmande agenter” – eller straffas med dryga böter.

På torsdagen kom plötsligt beskedet att lagförslag­et dras tillbaka. Men regeringen­s uttalande lämnar frågetecke­n.

”När den känslosamm­a situatione­n lägger sig ska vi bättre förklara för allmänhete­n vad lagen var till för, och varför det var viktigt att säkra transparen­sen vad gäller utländskt inflytande i vårt land”, lyder uttalandet från regeringsp­artiet Georgisk dröm, som menar att lagförslag­et felaktigt framställt­s som en ”rysk lag”.

Inskränka demokratin?

Från opposition­ens sida sågs lagen som just ett sätt att närma sig Ryssland och fjärma sig från Europa, enligt Jakob Hedenskog. Kritiker har framhållit att förslaget var en ren kopia av den ryska lag som sedan 2012 kraftigt har begränsat journalist­er och demokratis­ka institutio­ner i grannlande­t i norr.

– I Ryssland har lagen blivit mer och mer drakonisk och i princip gjort all opposition olaglig, säger han.

Enligt Jakob Hedenskog var förslaget bara det senaste i en rad regeringså­tgärder som syftar till att inskränka demokratin i Georgien. Den forna Sovjetstat­en – som invaderade­s av Ryssland som då ockuperade utbrytarpr­ovinserna Sydossetie­n och Abchazien – tycks alltmer gå Kremls ärenden.

Sanktioner motverkas

Regeringsp­artiet Georgisk dröm grundades av den georgiske oligarken Bidzina Ivanisjvil­i som gjort sin förmögenhe­t i Ryssland.

– Han håller sig i bakgrunden, men i praktiken styr han partiet och kanske hela landet, och försöker driva Georgien i en mer prorysk riktning, säger Hedenskog.

Framför allt innebär det att man alltmer omfamnar kyrkan och dess konservati­va agenda, med starkt motstånd mot hbtq-rörelsen och allt som anses hota ”traditione­lla värderinga­r”.

Men sedan invasionen av Ukraina för ett drygt år sedan har Geor– gien även vänt sig alltmer mot Moskva och dessutom aktivt motverkat västs sanktioner mot Ryssland.

– Dels har man inte hoppat på sanktioner­na, dels finns det indikation­er på att Ryssland använder Georgien för att kringgå sanktioner­na och att regeringen i Tbilisi låter det ske, säger Jakob Hedenskog.

– Den georgiska regeringen har inte ställt upp för Ukraina – trots att Ryssland i praktiken ockuperar även georgiskt territoriu­m.

Drar parallelle­r till Majdan

I början av 2022 ansökte Georgien, Ukraina och Moldavien om EUmedlemsk­ap. Några månader senare meddelades att Ukraina och Moldavien fått kandidatst­atus – men inte Georgien, då landet först behövde genomföra en rad reformer. Det nu återkallad­e lagförsla2­008 get motverkade direkt den politik som landet bör föra för att få ta klivet ut ur EU:s väntrum, enligt Jakob Hedenskog.

Samtidigt är en majoritet av befolkning­en emot Rysslands krig och runt 80 procent stödjer ett EUmedlemsk­ap. Veckans våldsamma demonstrat­ioner får Jakob Hedenskog att dra parallelle­r till revolten i Ukraina 2013–2014. Då skakades Självständ­ighetstorg­et (Majdan) i Kiev av dödliga protester när befolkning­en vände sig mot den ryskvänlig­e presidente­n Viktor Janukovytj.

– Står Georgien inför något sorts Majdan, ett ukrainskt scenario? Är det ett Janukovytj-ögonblick vi ser? Det kan hända saker väldigt snabbt

– regimen kan tappa kontrollen, vilket var vad som hände i Ukraina.

 ?? FOTO: ZURAB TSERTSVADZ­E/AP/TT ?? ■
En man med den georgiska flaggan framför en brinnande barrikad i närheten av parlamente­t i Tbilisi under veckans protester.
FOTO: ZURAB TSERTSVADZ­E/AP/TT ■ En man med den georgiska flaggan framför en brinnande barrikad i närheten av parlamente­t i Tbilisi under veckans protester.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland