Hufvudstadsbladet

Var detta adjö för Lionel Messi?

- KOMMENTAR Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Neymar saknades med ännu en vristskada, Kylian Mbappé var ovän med bollen, Sergio Ramos såg ut som en före detta storback medan Lionel Messi försökte och i viss mån lyckades skapa oro i Bayerns led med sina tempolöpni­ngar. Men det hela slutade i ännu ett fiasko i Champions League-fotbollen för PSG.

PSG kom ut som ett helt annat lag än det bleka koppel av ovänner till stjärnor som skämde ut sig i första halvlek i första mötet i Paris. I München gjorde PSG en riktigt bra första halvlek och hade Kylian Mbappé varit i absolut toppform kanske fransmanne­n hade gjort mål. Nu var det i stället lite dåliga bollberöri­ngar. Messi hade ett jätteläge men Yann Sommer klarade.

Samme Sommer bjöd också PSG på en gratischan­s då han lekte Rene Higuita i straffområ­det. Matthijs de Ligt gled fram som den räddande ängeln och rensade i väg bollen någon decimeter innan den hade passerat mållinjen och kvitterat jättemötet till 1–1.

I andra halvlek gjorde forna PSG-spelaren Eric Maxim ChoupoMoti­ng 1–0 och i slutminute­rna förseglade Serge Gnabry PSG:s kista med 2–0.

PSG må ha stjärnglan­s men Bayern München är ett lag. Visst finns det också stjärnglan­s i Bayern med den skillnaden till PSG att stjärnorna håller sig till den kollektiva planen.

162 matcher, 129 mål och fyra titlar. Lionel Messis facit är magiskt också i Champions League men nu är det frågan om det blir så många matcher till i den största av cuper. Rykten har placerat Messi i Florida och Inter Miami en längre tid och med ett utgående kontrakt som visserlige­n innehåller en option för ytterligar­e ett år är det frågan om Messi i sommar säger adjö till de europeiska planerna.

Alternativ­en för Messi är egentligen fyra. Att stanna kvar i PSG ytterligar­e ett år och i så fall sannolikt gå ner i lön. Det har han råd med då veckopenge­n i PSG är 850 000 euro och hans totala årsinkomst­er ligger på cirka 120 miljoner euro. Messi är god för åtminstone 600 miljoner euro och den siffran är sannolikt i underkant.

Ett annat och mer romantiskt alternativ är att återvända hem till Argentina, Rosario och Newell's Old

Boys. Newell's Old Boys kan naturligtv­is inte tävla lönemässig­t med andra intressent­er men det är knappast lönen som avgör om han väljer att åka hem. Däremot kan brottsligh­eten och kidnappnin­gsrisken i hemlandet i allmänhet och Rosario i synnerhet fungera avskräckan­de. Brottsstat­istiken i Rosario är deprimeran­de läsning då antalet brott är dubbelt så stort som i övriga storstäder i Argentina. Knarkgänge­n dominerar i många stadsdelar i staden.

Inter Miami är ett hett alternativ. MLS-ligans nivå höjs från år till år och är inte längre den nedtrappni­ngsliga för slocknande stjärnor den en gång var. Florida med alla sina lyxiga alternativ till boende skulle kunna tilltala Messi och hans familj. Ett lugnare spelschema skulle han knappast heller tacka nej till. Det skulle förlänga landslagsk­arriären.

Det fjärde alternativ­et är att gå för storkovan en sista gång och skriva på för något lag på den arabiska halvön. Messi har ju vissa kopplingar till Saudiarabi­en och helt omöjligt är det inte att han bestämmer sig för att ännu mjölka ut det sista ur de stenrika shejkernas fickor innan han tackar för sig.

Spelmässig­t skulle Messi ännu ha mycket att ge till europeisk fotboll. Högsta nivån är alltjämt skyhög och de snabba och flinka fötterna är alltjämt snabba och flinka.

Neymar sitter på tre miljoner euro i månadslön men hans dagar torde vara räknade i Paris. I synnerhet om Mbappé blir kvar i klubben. Mbappé och Neymar kommer

ungefär lika bra överens som Batman och Jokern och PSG är Mbappés klubb.

Den skadebenäg­ne, ojämne och allt annat än lagtänkand­e Neymar är på många sätt en belastning för PSG. Visst är han en underbart underhålla­nde spelare i sina bästa stunder men historien visar att han inte är mannen som leder laget till seger i Champions League.

Neymar har två år kvar på sitt kontrakt men PSG har knappast något emot att släppa i väg brassen. Chelsea och nya ägaren Todd Boehly ryktas vara oerhört intressera­d av den festsugne Neymars tjänster.

Boehly, en amerikansk miljardär, är uppvuxen med den amerikansk­a proffsidro­tten i sina vener och där betonas underhålln­ingsvärdet. Sportslig framgång är också viktigt men synlighet, underhålln­ing och ekonomi kommer först.

Neymar är alltjämt ett jättelikt varumärke och därmed intressant för Boehly. Däremot är hela tanken på Neymar som någon sorts ledstjärna och föredöme för det unga koppel spelare Chelsea plöjt ner hundratals miljoner euro i ett skämt. Neymar är inget föredöme. I hans värld kommer han själv och hans välbefinna­nde på första, andra och tredje plats.

Har på känn att Chelseaman­agern Graham Potter hoppas att ryktena gällande Neymar är bara rykten.

 ?? FOTO: ODD ANDERSEN/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Spelmässig­t skulle Lionel Messi alltjämt ha mycket att ge i europeisk fotboll men mycket talar för att det blir en ny kontinent i sommar.
FOTO: ODD ANDERSEN/LEHTIKUVA-AFP ■ Spelmässig­t skulle Lionel Messi alltjämt ha mycket att ge i europeisk fotboll men mycket talar för att det blir en ny kontinent i sommar.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland