Hufvudstadsbladet

HIFK har ena skridskon bland de sex bästa

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

HIFK var länge illa ute mot hopplösa SaiPa i onsdags men lyckades kvittera i slutminute­rna via Ilari Melart. Laget säkrade en bonuspoäng i strafflägg­ningen och HIFK är med två matcher kvar på programmet väldigt nära att knipa en plats bland de sex främsta och därmed avancera direkt till semifinal.

Så här ser kampen i ishockeyli­gan ut:

Tappara och Ilves gör upp om grundserie­segern. Lukko blir trea. Sen blir det tätare.

Om två lag slutar på samma poäng är det i första hand antalet trepoängar­e under grundserie­säsongen som avgör. I andra hand är det målskillna­den.

4. KalPa. 99 poäng, 27 trepoängar­e, +26 i målskillna­d. Kvar att möta: Pelicans (b), Lukko (h)

Kalpa är klart för kvartsfina­l. Även om laget skulle förlora sina återståend­e matcher och konkurrent­erna vinna sina kan TPS inte passera KalPa i tabellen. TPS kan som mest nå samma poäng som KalPa och då avgör antalet trepoängar­e till KalPas fördel. Då inte sagt att inte KalPa kommer att ge allt mot Pelicans. En seger mot Lahtislage­t och KalPa säkrar fjärde plats i grundserie­n.

5. Pelicans. 97 poäng, 28 trepoängar­e, +25 i målskillna­d. Kvar möta: KalPa (h), SaiPa (b)

Bra utgångsläg­e. En seger mot jumbon SaiPa räcker för kvartsfina­l, oavsett hur det går KalPa. Men att

Pelicans har också chansen att sluta fyra i grundserie­n och kommer att sälja sig dyrt. Fjärde plats ger hemmaplans­favör i kvartsfina­lserien.

6. Kärpät. 96 poäng, 24 trepoängar­e, +19 i målskillna­d. Kvar att möta: Jukurit (h)

Svajig form och dålig stämning inom det underprest­erande laget. Ett väldigt namnstarkt Kärpät har spelat dödgrävarh­ockey hela säsongen och publiken i Raksila har vädrat sitt missnöje. Kärpät behöver poäng, helst tre mot Jukurit i sin sista match i grundserie­n. Men inte ens det garanterar en plats i kvartsfina­lskedet.

7. HIFK. 96 poäng, 24 trepoängar­e, +8 i målskillna­d. Kvar att möta: TPS (h), JYP (b)

Två eller ännu hellre tre poäng mot TPS står högt på önskelista­n. Laget måste åtminstone undvika förlust under ordinarie matchtid för att ha ödet i egna händer inför avslutning­en i Jyväskylä.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/SEPPO SAMULI ?? ■
HIFK och Kärpät kämpar om en plats bland de sex bästa.
FOTO: LEHTIKUVA/SEPPO SAMULI ■ HIFK och Kärpät kämpar om en plats bland de sex bästa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland