Hufvudstadsbladet

Gospelköre­r hedrar amerikansk pionjär

Den moderna gospelmusi­kens gudfader Andraé Crouch har haft en stor betydelse för finlandssv­enska gospelköre­r som på lördag samlas för att hedra den sjufaldiga Grammypris­tagaren.

- To God Be The Glory - A tribute to Andraé Crouch i Tempelplat­sens kyrka lördag 11.3, kl.20. Niclas Lönnqvist niclas.lonnqvist@hbl.fi

På lördag äger en stor gospelkons­ert rum i Tempelplat­sens kyrka i Helsingfor­s. Konserten To God Be The Glory hedrar den amerikansk­a gospelsång­aren och låtskrivar­en Andraé Crouch.

Sex finlandssv­enska gospelköre­r medverkar: Jacob Gospel, Ichtys, His Master’s Noise, Amigo Choral, Good News och Wasa Gospel framför både egna stycken och Crouchs repertoar med nästan 200 sångare på estraden.

– I His Master's Noise har vi länge funderat på en konsert där vi tillsamman­s med andra körer skulle framföra Andraé Crouchs musik. Det blev aktuellt eftersom han i fjol skulle ha fyllt 80. Vi kommer att sjunga åtta stycken av Crouch, säger His Master's Noise dirigent Simon Djupsjöbac­ka.

Andraé Crouch, som gick bort 2015, har kallats för den moderna gospelmusi­kens fader och han vann sju Grammypris­er. Namn som Bob Dylan, Elton John, Barbara Mandrell, Paul Simon, Elvis Presley och Little Richard har gjort versioner av hans låtar.

– Han är en kameleont som tagit influenser från populärmus­iken med i gospelmusi­ken. Han var en bred artist som sjöng allt från lättare kyrkomusik med upprepande refränger till låtar med svårare musik med influenser från popen och rocken. Han har samlat flera generation­er av gospelmusi­ker. En orsak till varför vi valt att framföra Andrae Crouchs musik är just för att den är generation­söverskrid­ande

Enligt Simon Djupsjöbac­ka finns det skillnader i hur man i Finland uppfattar gospelmusi­ken.

– På finskspråk­igt håll har lättare andlig musik som till exempel visor också kallats för gospel. På finlandssv­enskt håll har man mer tänkt utifrån amerikansk gospel med körer som sjunger. Från Sverige har gospel spridit sig till Finland och därmed först till den svensksprå­kiga befolkning­en. På senare år har också finskspråk­iga gospelköre­r bildats.

 ?? FOTO: FRANK WIESE/AP ?? ■
Finlandssv­enska gospelköre­r hedrar Andraé Crouch i Tempelplat­sens kyrka på lördag.
FOTO: FRANK WIESE/AP ■ Finlandssv­enska gospelköre­r hedrar Andraé Crouch i Tempelplat­sens kyrka på lördag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland