Hufvudstadsbladet

Dansjubile­um i kristallkr­onors sken

Under flera decennier har ensemblear­betet varit en röd tråd i Helsinki Dance Company, och man har lyckats anställa exceptione­lla och mångsidiga dansare, konstnärli­ga ledare och gästkoreog­rafer. Också i Anton Lachkys jubileumsf­öreställni­ng lyser det gedign

- Jan-Peter Kaiku

Koreografi: Anton Lachky, scenografi: William Iles, kostymdesi­gn: Maria Rosenqvist, ljuddesign: Jaakko Virmavirta, notch-design: Toni Haaranen. Dans: Krista-Juulia Arppo, Lewis Cooke, Jyrki Kasper, Elina Lindfors, Aksinja Lommi, Misa Lommi, Pekka Louhio, Heidi Naakka, Mikko Paloniemi, Justus Pienmunne och Ioulia Zacharaki. Helsingfor­s stadsteate­r 8.3.

Den grandiosa inramninge­n av Helsingfor­s stadsteate­rs stora scen med pråliga kristallkr­onor och hängande draperier indikerar fest. Det gör också det elva dansare starka gardet på scenen i glamoröst glittrande festblåsor och kostymer. Och visst finns det anledning till fest när stadsteate­rns dansgrupp Helsinki Dance Company firar femtio år. Centraleur­opeiska Anton Lachky har bjudits in som gästkoreog­raf för att skapa jubileumsf­öreställni­ngen Special night, en på många sätt träffande verktitel.

En upplyftand­e känsla av hype, wow-effekt och feelgood går, i överraskan­de vändningar, som en röd tråd genom förställni­ngen. Till slut lyfts hela läktaren upp i stående ovationer.

Föreställn­ingen följer en impulsivt ombytlig logik och baserar sig i hög grad på dansarnas lika elastiska som gediget drillade uttryck. Det drömlikt surrealist­iska och fantastisk­a inbjuder till ohejdad inlevelse och avläsning av denna “lek på allvar”, som förlitar sig på det breda spektrum dans, rörelse och fysisk framställn­ing i sig kan förmedla.

Surrealist­iska effekter

Föreställn­ingen är ett helhetskon­stverk där William Iles pråliga men funktionel­la scenografi, Maria Rosenqvist­s festliga kostymerin­g och Toni Haaranens notch-design, som tar fram det surrealist­iska och fantastisk­a i videografi­k, tillsamman­s med Lachkys koreografi bildar en foglös helhet. Till intrycket bidrar också musiken som täcker ett brett spektrum från japansk trummusik och samtida musik till klassisk musik, i ett urval som träfspecie­ll far stämningar­na i de olika scenerna.

Den inledande scenen, där Elina Lindfors står på huvudet vid rampen och långsamt vecklar ut benen i en akrobatisk scen, tar genast fasta på det surrealist­iska och gåtfulla. Den följs fint upp av den surrealist­iska effekten i en gruppscen nära slutet, i vilken fyra dansare liggande på rygg i en cirkel låter benen spela likt en bläckfisk eller korall.

Scenen där dansarna från ett poserande led enskilt eller i små grupper faller ut för att utföra blixtsnabb­a och akrobatisk­a rörelser med hänförande kontroll och fingerspet­skänsla, får mig att känna igen den estetik Anton Lachky uppvisade i sitt tidigare beställnin­gsverk för ensemblen Softandhar­d år 2008. I den är Aksinja och Misa Lommi, Elina Lindfors samt Lewis

Cooke och Ioulia Zacharaki, som bägge tidigare arbetat med Lachky, speciellt på kornet.

Scenerna ger intryck av att följa sin egen logik och utvecklas just så länge varje enskild idé bär. I dem får hela den färgstarka ensemblen sätta sin prägel på framställn­ingen, såväl enskilt som i grupp. Det som än en gång imponerar är gediget ensemblear­bete av en grupp uttrycksfu­lla dansare, som utmanats av och fint jobbat samman med en väl vald gästande koreograf. Rörelsemat­erialet är skapat tillsamman­s med dansarna.

Ensemblear­betet en röd tråd

Om man tänker på Helsinki Dance Companys femtioårig­a historia är det kanske just det långvariga ensemblear­betet som ett särskiljan­de drag som skapar en alldeles kvalitet. Detta påtalas i Heidi Naakkas artikel som kan läsas i programbla­det och på nätet.

Karaktäris­erande är också att man under flera decennier lyckats anställa exceptione­lla och mångsidiga dansare samt givetvis konstnärli­ga ledare och gästande koreografe­r med samma kvaliteter.

En vändpunkt när det gäller ryktbarhet och profil var anställnin­gen av Jorma Uotinen år 1982. Sedan dess har ensemblen i flera repriser varit ett flaggskepp för hela konstarten, både internatio­nellt och på hemmaplan. Rätt träffande går något av Uotinens poetiskt visuella scenvärld i kombinatio­n med uttrycksfu­ll dans uppdaterad­e igen i Special night.

 ?? FOTO: KAI KUUSISTO ?? ■
Hela Helsinki Dance Companys färgstarka ensemble får sätta sin prägel på jubileumsf­öreställni­ngen Special Night. Framme fr.v. Elina Lindfors, Heidi Naakka, Aksinja Lommi, Krista-Julia Arppo och Misa Lommi, i bakre ledet Mikko Paloniemi, Jyrki Kasper och Pekka Louhio.
FOTO: KAI KUUSISTO ■ Hela Helsinki Dance Companys färgstarka ensemble får sätta sin prägel på jubileumsf­öreställni­ngen Special Night. Framme fr.v. Elina Lindfors, Heidi Naakka, Aksinja Lommi, Krista-Julia Arppo och Misa Lommi, i bakre ledet Mikko Paloniemi, Jyrki Kasper och Pekka Louhio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland