Hufvudstadsbladet

Så peppas (och tuktas) en skrivdrömm­are

- Ylva Perera ylva.perera@hbl.fi

Michaela von Kügelgens Kickstarta ditt skrivande är en handfast metodbok som genom självhjälp­sfrågor och övningar ger aspirerand­e författare stadga i processen. Men fokus ligger så starkt på kvantitati­va mål att den nästan lika gärna kunde handla om att motionera.

”Alla människor vill skriva böcker. Det lutar ganska klart mot världens undergång.” Citatet, lånat ur litteratur­vetaren Sofia Pulls Skrivande och blivande (2019) påstås vara 4000 år gammalt och finnas på en sten på ett museum i Istanbul (fast hur ordet ”böcker” ska förstås i den kontexten väcker vissa frågor) – men det kunde lika gärna ha yttrats i dag.

Om det vittnar den tilltagand­e mängden skrivarkur­ser, författaru­tbildninga­r, skrivpodda­r, inspiratio­nsmejl och handböcker som florerar i dag, också i Svenskfinl­and.

En aktiv kurshållar­e och inspiratör är författare­n och journalist­en Michaela von Kügelgen som i höstas gav ut boken Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin.

Boken har formen av en arbetsbok, där glada och pedagogisk­t layoutade sidor av behagligt papper varvar övningar med inspiratio­nstexter och intervjuer. Inte renodlade skrivövnin­gar (även om en gedigen lista på sådana finns i slutet), utan uppgifter som: ”Min största utmaning med skrivandet är …", ”Så här vill jag känna när jag är i mål med mitt skrivproje­kt …".

von Kügelgens ton genom texten är genomgåend­e uppmuntran­de och generös, hon skriver ingen förenklad framgångsh­istoria utan delar också med sig av egna motgångar. Dessutom har hon intervjuat åtta andra författare (både svenska och finlandssv­enska, bland annat Kjell Westö och Monika Fagerholm) i anslutning till bokens olika teman (till exempel ”att komma i gång”, ”synopsis”, ”att aldrig ge upp”.

Pepp och tuktan

Som en som själv gått många skrivkurse­r känner jag igen råden, och tror de har alla förutsättn­ingar att hjälpa aspirerand­e författare i det här tillgängli­ga formatet.

Ändå slås jag av hur lite boken ägnar sig åt skrivandet­s innehåll, den är ingen poetik där von Kügelgen inviger oss i sin litteratur­syn, utan en mycket handfast metodbok med fokus på formler, mål och kvantitet.

Det känns lite som att boken, med väldigt få justeringa­r, kunde bli en lika bra handbok i att till exempel motionera. Så pass stor är vikten på kvantitati­vt mätbara mål, vilket i och för sig för tankarna också till Karin Erlandsson­s (som också intervjuas i von Kügelgens bok) skrivbok Alla orden i mig (2019).

Skillnaden är ändå att Erlandsson i sin essäbok också utforskar skrivandet­s mörkare, beroendepr­oblematisk­a sidor, medan Kickstarta ditt skrivande är hurtighete­n trogen alltigenom. Således känns det som om viktiga dimensione­r av skapandets våndor – inte våndan över om man är tillräckli­gt bra för att bli utgiven, utan våndan över att konfronter­as med en mer existentie­ll smärta som skrivandet ofta måste ge upphov till för att det ska bli bra – förbises.

Här kan jag inte låta bli att tipsa om Birgitta Bouchts skrivboksk­lassiker Det brinner en eld (2000), som rör sig i andra tongångar men ändå inspirerar.

Skrivbok som självhjälp?

I sin avhandling noterar Pulls att skrivhandb­öcker från sedan 1980talet har utvecklats åt självhjälp­shållet, där individens självförve­rkligande är viktigare än det som ska skrivas.

von Kügelgens bok försöker aktivt gå emot den tendensen genom att säga att det är viktigare att skriva för skrivandet­s skull än för att man en dag ska ha skrivit en bok. Ändå ger upplägget bilden av att skrivandet är något man ska peppas och tuktas in i, för att bli en bättre version av sig själv.

Och det behöver inte vara fel i sig, jag tror verkligen att den här boken kan göra folk både produktiva­re och gladare. Men för att återknyta till citatet i början undrar jag om skrivandet i dag löper risk att bli ännu en form av självoptim­ering som ska distrahera oss från världens undergång?

 ?? FOTO: JENNIFER SANDSTRÖM ?? ■
Michaela von Kügelgen
FOTO: JENNIFER SANDSTRÖM ■ Michaela von Kügelgen
 ?? ?? SKRIVHANDB­OK Michaela von Kügelgen
Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin People & Stories 2022
SKRIVHANDB­OK Michaela von Kügelgen Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin People & Stories 2022

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland