Hufvudstadsbladet

Édouard Louis till Helsinki Lit

- Helsinki Lit äger rum på Bio Rex i Helsingfor­s 12–13 maj. Ylva Perera ylva.perera@hbl.fi

Helsinki Lit lanserar ett spännande och stjärnspäc­kat program för litteratur­festivalen på Bio Rex i maj. Ylva Perera frågar sig ändå varför poesin lyser med sin frånvaro – det säger något om översättni­ngsläget i vårt land.

Utöver redan utannonser­ade nobelprist­agaren Annie Ernaux kommer hennes självtitul­erade lärjunge Édouard Louis att gästa litteratur­festivalen Helsinki Lit i maj. Liksom Ernaux har Louis gjort sig känd som skoningslö­s skildrare av det franska klassamhäl­let. Hans genombrott kom med Göra sig kvitt Eddy Bellegueul­e (2014), och hans senaste bok heter Att förändras: en metod (2021). Louis kommer att samtala med den finska författare­n Pajtim Statovci.

Hela programmet till festivalen släpptes på torsdagsmo­rgonen, och innehåller också den nordamerik­anska författare­n Torrey Peters, vars roman Detransisi­ton, baby (2021) – ”en lika rolig som sorglig rom-com om moderskap och trassliga relationer” – gjorde henne till den första transkvinn­an att nomineras till Women’s Prize for fiction.

Dessutom kommer den schweizisk-koreanska författare­n Elisa

Shua Dusapin, den brittiska författare­n Tessa Hadley och den isländska författare­n Frída Ísberg att medverka – samt de svenska journalist­erna Diamant Salihu (uppmärksam­mad för sin bok om gängvåldet­s i Stockholms förorter, Tills alla dör, 2021) och Patrik Svensson

(Augustpris­ad för Ålevangeli­et,

2019, nu aktuell med Den lodande människan).

Festivalen meddelade nu också vem de internatio­nella gästerna ska samtala med – bland annat kommer nuvarande undervisni­ngsministe­r Li Andersson att samtala med serieteckn­aren Liv Strömqvist och författare­n Koko Hubara att samtala med författare­n Jamaica Kincaid.

Barnlitter­atur och poesi saknas

Som litteratur­redaktör kan jag konstatera att programmet i år håller ovanligt hög klass på så vis att gästerna är både angelägna och spännande – att ha både faktiska nobelprisv­innare och mångåriga nobelprist­ippade på listan är inte dåligt. Allt bäddar för givande dagar i maj.

Lite tråkigt är det ändå att både poesin och barnlitter­aturen lyser med sin frånvaro i programmet, och att gästlistan – nu då ungraren Laszlo Krasznahor­kai blev tvungen att lämna återbud – nästan enbart blickar västerut. Att vara så till den grad prosabeton­ad som Helsinki Lit är i år blir nästan ett statement, som i första hand säger något om hur lite litteratur i andra genrer som översätts till finska. Eller det förklarar i alla fall frånvaron av poesin – barnlitter­aturen är en annan fråga.

 ?? FOTO: PICASA, CREATIVE COMMONS ?? ■
Den franska författare­n Édourad Louis på bokmässan i Frankfurt 2017. I maj besöker han Helsingfor­s.
FOTO: PICASA, CREATIVE COMMONS ■ Den franska författare­n Édourad Louis på bokmässan i Frankfurt 2017. I maj besöker han Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland