Hufvudstadsbladet

Strunta i Ankeborg, problemet är Florida

- KOLUMN Oscar Winberg är filosofie doktor och forskare i politisk historia

Det kanske allra slitnaste verket i min bokhylla är Farbror Joakims liv, Don Rosas epos om hur den rikaste ankan i världen skapade sin förmögenhe­t. Alltsedan julen 1997 har jag läst och läst om äventyren. Som barn var det lätt att varken se eller förstå att författare­n stundvis förlitade sig på förlegade och sårande stereotype­r i skildringe­n av olika folkgruppe­r. I dag är det svårt att blunda för det.

Därför är det heller inte överraskan­de att Disney, bolaget bakom Kalle Anka, i februari meddelade att man inte längre kommer att publicera vissa förlegade serier varav en ingår i just samlingsal­bumet i fråga. Bolaget strävar naturligtv­is efter att göra vinst och inser att dylika representa­tioner inte längre är okej. Det är egentligen ingenting konstigt med det.

Medan amerikaner­na ganska långt har glömt bort Donald Duck är karaktären fortfarand­e högt älskad i Europa, inte minst i Finland. Aku Ankka är faktiskt den största veckotidni­ngen i Finland. Trots att uppskattni­ngsvis dryga 300 000 läsare är över femton år är serierna i allra högsta grad ämnade också (eller rentav huvudsakli­gen) för barn.

Ändå är det vuxna som högljutt protestera­t mot beslutet. Trots att chefredakt­ör Aki Hyyppä vid Aku Ankka konstatera­r att samlingsal­bumen getts ut i flera omgångar under årens lopp och att det aldrig var relevant med ännu en upplaga av albumen tar kritiker till anklagelse­r om censur.

I Helsingin Sanomat (25.2) kastar en framståend­e musiker och vän av Ankeborg runt sig ord som wokeism och godhetssig­nalering. Likt cancel culture handlar det om dagens modeord (precis som politiskt korrekt på 1990-talet) vars funktion är att framställa ett engagemang mot fördomar och diskrimina­tion som skenhelig politisk hysteri. Ändå har Disney redan i årtionden arbetat med att granska förlegade skildringa­r i sina verk och redan på 1970-talet fördes debatter i Finland om rasistiska representa­tioner i Aku Ankka.

Med anklagelse­r om orwellska takter påstår kritikern i HS att dylika beslut utgör censur och ett hot mot yttrandefr­iheten som en demokratis­k grundpelar­e i samhället. Det är minst sagt ironiskt att anklaga Disney för censur samtidigt som myndighete­rna i Florida genom lagstiftni­ng bestraffar bolaget för deras politiska uttalanden.

Disney har nämligen under senare år blivit en slagpåse för högern i Förenta staterna. Bolagets medvetna försök att bättre represente­ra sin publik i sitt underhålln­ingsutbud har redan länge frustrerat högeraktiv­ister. Än värre blev det när bolaget fördömde lagstiftni­ng som guvernören i Florida, Ron DeSantis, drev om vad man får och inte får säga i skolorna.

Republikan­erna i Florida röstade förra våren igenom en lag som kritikerna kallar ”Don’t Say Gay” eftersom den förbjuder diskussion om könsidenti­tet och sexualitet i de lägre klasserna. Disney sällade sig till kritikerna med ett uttalande som fördömde lagstiftni­ngen och förband sig till att stödja arbetet för att omkullkast­a lagen.

DeSantis fördömde omedelbart Disney med, just det, ord som woke. Som straff för bolagets ställnings­tagande gick republikan­erna i Florida även till attack mot Disneys skattestat­us och kontroll över Walt Disney World Resort-området. I slutet av februari, samtidigt som kritiker i Finland fördömde Disney för angrepp mot yttrandefr­ihet, underteckn­ade DeSantis en lag som straffade Disney för deras uttalanden och gav honom kontroll över specialdis­triktet i Orlando.

Självgrans­kan över hur man skildrar äventyren i Ankeborg upprör här hemma medan verkliga hot mot yttrandefr­iheten i form av auktoritär­a försök att förbjuda vad som får diskuteras i skolor, vilka böcker som får finnas i biblioteke­n och vilka åsikter bolag får ge uttryck för offentligt blir vardag i amerikansk politik.

”Kääk” skulle Aku Ankka säga.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland