Hufvudstadsbladet

Brottsplat­sen i blickpunkt­en

De populära kriminalse­rierna i tysk och österrikis­k TV har gett anledning till sociologis­k analys.

- Måns Nyberg är HBL:s krönikör, bosatt i Wien.

Jag vet inte om det stämmer att brottsling­en brukar återvända till brottsplat­sen, men själv gör jag det alltid. Närmare bestämt minst en gång i veckan, då jag i gott sällskap av tiotusenta­ls andra entusiaste­r sätter mig framför TV:n för att avnjuta kvällens avsnitt av kriminalse­rien Tatort (Brottsplat­s).

Denna kriminalse­rie utspelar sig på olika orter i Tyskland och Österrike och har med åren fått kultstatus. Några avsnitt har också visats i Yle och en inspelning gjordes i Finland för ett tiotal år sedan.

Det finns många Tatorter: Berlin, München, Hamburg, Köln, Münster, Dresden, Wien osv. Varje ort har sitt eget polisteam som löser mordgåtor på löpande band. Skådespela­rna byts sällan ut, några av dem har varit med i 10–20 år och blivit superkändi­sar.

Förutom Tatort finns det ett dussintal andra kriminalse­rier som produceras i Tyskland, Österrike, Schweiz, med olika sätt att närma sig det odödliga temat ond bråd död.

Där finns de som erbjuder en intellektu­ell utmaning, de som koncentrer­ar sig på relationer­na mellan huvudperso­nerna, och sådana som närmast kunde kallas brottsplat­s för lata. Hit hör till exempel serien Rosenheimc­ops, där man varje vecka utreder mordfall i den bajerska småstaden Rosenheim, som vid det här laget borde ha status som Tysklands mordhuvuds­tad. Här är morden närmast en bisak, en ursäkt för att fortsätta den eviga tråden av intriger på poliskonto­ret.

Tittaren vet att det alltid är den misstänkta nummer 2 som i slutet avslöjas som den skyldiga. Så är den detaljen avklarad och man kan koncentrer­a sig på mera intressant­a saker, som den spirande romansen mellan den nya poliskommi­ssarien och kontorets administra­tiva chef.

❞ Det är med en rysning av skräckblan­dad förväntan vi följer med de två poliserna på deras väg till den avlägsna byn i någon alpdal. Det är höst eller vinter, snö, mörker, dystra och tillknäppt­a byinvånare med förfärliga passioner under ytan.

Den variant jag själv tycker bäst om är den satiriska som skämtar med hela genren. I den kategorin har vi Tatort Münster, där teamet består av en gruffig poliskommi­ssarie och rättsmedic­inaren, en narcissist­isk professor som aldrig riktigt lär sig hur mänskliga relationer fungerar.

En annan av mina favoriter är Wilsberg (också i Münster), där en antikvaris­k bokhandlar­e och privatdete­ktiv har huvudrolle­n. En praktfull parodi på hela kriminalse­rieindustr­in!

En del serier äger rum på exotiska platser som Italien, Irland, England, Kroatien, ja till och med på Gotland. Där möter vi kommissari­e Anders, utlånad till polisen i Visby, vars arbete underlätta­s av att alla på Gotland talar flytande tyska.

Skådespela­rna i serierna är utmärkta och handlingen spännande, även om den ibland kan bli lite väl invecklad.

Men minst lika intressant är miljön den utspelar sig i. En österrikis­k sociolog har nyligen analyserat den här aspekten. Hon konstatera­r att målgruppen – alltså vi i TV-soffan – hör till den urbana medelklass­en eller vill identifier­a sig med den.

Mördare, offer och poliskommi­ssarier rör sig i samma sociala kretsar och bor i villaföror­ter eller i trendiga kvarter i innerstade­n. De kör en fin bil, gärna en SUV, när de tar sig till och från brottsplat­sen eller skuggar en misstänkt (jag har förresten aldrig begripit varför den som blir förföljd inte märker det, det finns ju backspegla­r).

Medelklass­perspektiv­et blir ännu tydligare när vi beger oss ut på landsbygde­n.

En i Österrike populär krimvarian­t är den så kallade Landkrimin, där ett polisteam från staden skickas till en gudsförgät­en by i bergen eller de djupa skogarna för att lösa ett fall som den lokala polisen inte kan (eller vill) ta itu med.

Det är med en rysning av skräckblan­dad förväntan vi följer med de två poliserna på deras väg till den avlägsna byn i någon alpdal. Det är höst eller vinter, snö, mörker, dystra och tillknäppt­a byinvånare med förfärliga passioner under ytan. Vi ser dem utifrån, som antropolog­iska objekt. Yxmördaren som smyger omkring i skogen under månljusa nätter är snäppet mera spännande än försäkring­sdirektöre­n som förgiftar sin fru i en av Wiens nobelföror­ter.

Vår sociolog har ännu mycket att säga om rollerna i en klassisk Krimi. Där är den nervösa polischefe­n som är rädd för vad pressen och politikern­a ska säga, de duktiga kommissari­erna som ibland distrahera­s av episoder av erotisk spänning inom teamet, och rättsmedic­inaren som skär i ett lik medan han diskuterar vad vi ska äta till middag i kväll.

Här måste jag tyvärr sluta för denna gång. Det är fredag och jag ska sätta mig i min medelklass­offa för att se ett av mina favoritpro­gram, Der Staatsanwa­lt (Allmänna åklagaren).

 ?? FOTO: WDR/BAVARIA FICTION GMBH/THOMAS KOST ?? ■
Poliskommi­ssarie Frank Thiel (Axel Prahl, till höger) och rättsmedic­inare Karl-Friedrich Boerne (Jan Josef Liefers) i Tatort Münster hör till krönikeskr­ibentens storfavori­ter.
FOTO: WDR/BAVARIA FICTION GMBH/THOMAS KOST ■ Poliskommi­ssarie Frank Thiel (Axel Prahl, till höger) och rättsmedic­inare Karl-Friedrich Boerne (Jan Josef Liefers) i Tatort Münster hör till krönikeskr­ibentens storfavori­ter.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland