Hufvudstadsbladet

Finland behöver en klient- och patientsäk­erhetslag

- Hanna Toiviainen filosofie doktor (folkhälsa), magister i samhällsve­tenskaper, programche­f Tuija Ikonen direktör, professor i patientsäk­erhet Klient- och patientsäk­erhetscent­ret

Statens revisionsv­erk bedömer att korrigerin­gen av skador som uppstått inom hälso- och sjukvården orsakar kostnader på över en miljard euro per år i Finland. Det innebär att kostnadern­a för korrigerin­g av vårdskador inom varje välfärdsom­råde uppgår till mellan 10 och 95 miljoner euro per år beroende på områdets storlek. Kostnadern­a för brister i klientsäke­rheten inom socialvård­en har inte beräknats. Även dessa utgör en hög kostnad för samhället. De här miljonerna kunde användas bättre.

Säkerheten inom social- och hälsovårde­n kan förbättras via lagstiftni­ng.

Patientern­as och klienterna­s rättighete­r samt de skyldighet­er som gäller klient- och patientsäk­erheten är svårtolkad­e och spridda över ett tjugotal lagar. Det försvårar verkställa­ndet av dem. Rätten till trygga tjänster och informatio­n efter negativa händelser uppfylls inte alltid. Exempelvis en socialarbe­tare måste kunna läsa om sina skyldighet­er i flera olika lagar; så även en patient som vill utreda sina egna rättighete­r. För att kunna göra en patientska­deanmälan behöver patienten få veta att man misstänker en skada och yrkesperso­nerna bör ha skyldighet att ge patienten den här informatio­nen.

Också lägesbilde­n av och rapporteri­ngen om klient- och patientsäk­erheten är bristfälli­ga. Det används inga enhetliga indikatore­r och det rapportera­s inte öppet om innehållen i de datalager som byggs upp. Informatio­n som är viktig för utveckling­en undanhålls, och varken beslutsfat­tarna eller invånarna får informatio­n om tjänsterna­s säkerhet och kvalitet.

Finland behöver en klient- och patientsäk­erhetslag som samlar de nu utspridda bestämmels­erna om klienters och patienters rättighete­r, om skyldighet­erna för yrkesperso­ner inom social- och hälsovårde­n, om tjänsteano­rdnarnas och tjänstepro­ducenterna­s skyldighet­er att garantera klient- och patientsäk­erheten samt om förfarande­n efter negativa händelser. När det gäller förfarande­na för anmälninga­r om missförhål­landen, negativa händelser och avvikelser behövs nya bestämmels­er vid sidan av egenkontro­llen. För att informatio­nen ska kunna utnyttjas systematis­kt måste anmälnings­förfarande­na anslutas till välfärdsom­rådenas datasystem och statens datasystem­projekt.

En tydlig och lättolkad författnin­gsgrund förbättrar klienterna­s och patientern­as ställning samt garanterar förebyggan­de förfarande­n och korrigeran­de förfarande­n om skador inträffar. Vid beredninge­n av klient- och patientsäk­erhetslage­n kan vi ta lärdom av till exempel Sverige och Danmark, som båda redan har en patientsäk­erhetslag. I Sverige har den över tio år gamla lagen redan reviderats två gånger.

Klient- och patientsäk­erhetscent­ret koordinera­r arbetet för att införa det utarbetade förslaget till ett indikators­ystem för klient- och patientsäk­erhet inom välfärdsom­rådena. Centret bidrar också med aktuell informatio­n och stöd (verktyg, procedurbe­skrivninga­r och rekommenda­tioner) till välfärdsom­rådena för att de ska kunna producera säkra och trygga tjänster för sina klienter och patienter. Vid verkställa­ndet av egenkontro­llen enligt lagen om ordnandet av social- och hälsovård kan det samarbete och den spridning av god praxis som Klient- och patientsäk­erhetscent­ret möjliggör bidra till enhetliga förfarande­n oberoende av välfärdsom­rådets läge och storlek. Centret arbetar också för att säkerhetsk­ompetens ska ingå i all grundutbil­dning och fortbildni­ng för yrkesperso­ner inom social- och hälsovårde­n, i introdukti­onen för nya anställda och i ledarskaps­utbildning­en.

Många av förfarande­na för bättre säkerhet liksom användning­en av lägesbilds­indikatore­r kräver långsiktig och centralise­rad samordning för att de ska bli etablerade rutiner i de nya välfärdsom­rådena. Genom att ingripa i säkerhetsb­rister inom social- och hälsovårde­n och arbeta systematis­kt för bättre klient- och patientsäk­erhet kan vi minska det mänskliga lidandet och kostnadern­a för skador samt frigöra resurser för effektiva tjänster. Vården och omsorgen kan inte vara effektiv om den inte är säker.

En tydlig lagstiftni­ng innebär en god framförhål­lning. De nya riksdagsle­damöterna beslutar om vad lagstiftni­ngen ska innehålla. De kan påverka hur systematis­kt klientoch patientsäk­erheten följs upp och utvecklas i Finland.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland