Hufvudstadsbladet

Ingen väljer att bli alkoholist

- Mathias Stenman företagare, Jeppe & Co

Den senaste tiden har offentliga personers alkoholbru­k diskuterat­s aktivt. Jag är nykter alkoholist och jobbar med att hjälpa personer med missbruksp­roblem. Det känns aktuellt för mig att ta upp några missuppfat­tningar som jag stöter på i vardagen i mitt jobb.

Alltför ofta får jag frågan om alkoholism verkligen är en sjukdom. Man kunde tänka sig att den diskussion­en skulle vara avklarad i och med att alkoholism har en internatio­nell diagnos, F10.2, men så är inte fallet. Personer som söker vård och hjälp upplever som regel en stark skam. Tyvärr bidrar detta till att tröskeln att söka vård är hög vilket i sin tur leder till att hjälp söks först när situatione­n blivit ohållbar antingen på jobbet eller i hemmet.

En vanlig uppfattnin­g om alkoholist­er är att det är frågan om nersupna personer som i smutsiga kläder söker tomflaskor utanför ett köpcentrum i hopp om att få ihop till en öl. Sanningen är att det är frågan om alldeles normala personer som väldigt få personer utanför den innersta familjekre­tsen ens skulle misstänka ha alkoholpro­blem. I arbetslive­t är alkoholist­er överlag, paradoxalt nog, väldigt duktiga. Skammen och rädslan över att bli upptäckt leder ofta till att alkoholist­er överpreste­rar på jobbet. Det är inte ovanligt att alkoholist­er har höga arbetsposi­tioner inom alla sektorer.

Det tar väldigt länge för ett alkoholber­oende att uppstå. Problemen är redan rätt allvarliga när alkoholbru­ket börjar inverka negativt på hemmalivet. Det tar i regel upp emot tio år innan ett problem som är uppenbart i hemmet börjar inverka negativt på arbetspres­tationen. Sålunda kan man utgå ifrån att när arbetet börjar lida har missbruket redan pågått i flere årtionden även om den individuel­la variatione­n kan vara väldigt stor.

Ingen väljer att bli alkoholist. Konstigt nog upplever jag att det här behöver påpekas även om man kunde tänka sig att det vore uppenbart. Ett beroende tar väldigt länge att utvecklas och förändring­arna över många år är så små att de är väldigt svåra att märka. Det är näst intill omöjligt att veta när en storkonsum­ent tappar kontrollen och sjukdomen övergår till ett regelrätt beroende.

Förr var det vanligt och socialt accepterat med långa affärslunc­her och ingen höjde på ögonbrynen om direktören tog sig en konjak till kaffet. Attityder förändras och på samma sätt som pandemin lärde oss att vi ska hålla oss hemma från jobbet om vi hostar har toleransen för att uppträda alkoholpåv­erkad på jobbet eller i offentligh­eten minskat. Det här är naturligtv­is en bra utveckling. Vi bör dock vara försiktiga med att skuldsätta personer som lider av alkoholism. Det handlar trots allt om mammor och pappor, grannar och kolleger som inte själva valt att insjukna, utan förtjänar hjälp, stöd och förstående.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland