Hufvudstadsbladet

Digimyndig­heten ställer orimliga krav på minnessjuk­a

- avdankad bildjourna­list, Borgå Zacharias Johansson

Det var med blandade känslor jag läste reportaget om Ilkka Haahtelas (HBL 5.3) visioner att göra Migri läsbart. Förvåning, glädje, förhoppnin­gar, men också skepsis. Rätt kraftig skepsis! Varför? Vi måste komma ihåg hur många myglare han kommer att stöta på i sitt åtagande.

Låt mig här ge ett utomordent­ligt exempel från en annan myndighet, Myndighete­n för digitalise­ring och befolkning­särenden – digimyndig­heten.

Alltnog, jag lämnar in en ansökan om intressebe­vakare för en Alzheimers­juk granne som inte längre kan sköta sina ekonomiska förpliktel­ser. Jag skulle gärna hjälpa henne, men har ingen chans eftersom hon glömt sina bankkoder. Sista veckan i oktober 2020 lämnar jag in ansökan vilken jag droppar i digimyndig­hetens postlåda eftersom det ju så klart är stängt. Andra veckan i januari 2023 lämnar jag per e-post en påminnelse och förfrågan om var ärendet ligger för närvarande. Följande vecka blir jag kontaktad av en anställd vid myndighete­n som berättar att dylika ärenden kan ta upp till ett halvt år innan utslag ges. Och nu borde jag snarast lämna in en ansökan på myndighete­ns egen blankett.

Vart försvann min tidigare ansökan från oktober 2022? Den var visserlige­n upprättad enligt egen fatabur med alla vittnesbes­tyrkta namnteckni­ngar man kan tänka sig. Dessutom hade en bekant jurist konstatera­t att den tekniskt sett gällde för att en myndighet måste ta den i beaktande.

Jag skred till verket. Den 29 januari 2023 lämnade jag in en ny ansökan upprättad på myndighete­ns egen blankett. Den anlände till myndighete­n den 2 februari. Anhängiggj­ordes och delgavs patienten den 15 februari med anmodan att patienten inom 14 dagar inlämnar en skriftlig utsaga i ärendet till tingsrätte­n.

Utsagan bör om patienten motsätter sig ansökan innehålla: lägga fram sådana grunder för motsättand­et som kan ha betydelse vid avgörandet av ärendet; i mån av möjlighet uppge de bevis som hon har för avsikt att lägga fram och vad som skall styrkas med varje bevis; ifall hon anser det befogat, uppge det belopp på rättegångs­kostnader som uppkommit hittills och som hon yrkar ska ersättas av motparten; göra en eventuell invändning om att tingsrätte­n inte kan ta upp ärendet till prövning.

Hur kan en myndighet tänka sig att en Alzheimerp­atient, vilkens hälsotills­tånd, av legitimera­d läkare med intyg bekräftat vara sådant att hon inte är kapabel att bevaka sina intressen eller sköta sina ekonomiska angelägenh­eter, skall kunna författa den ovannämnda utsagan? Obeskrivli­g tankegång!

Nu väntar vi på nästa schackdrag. Det ser ju faktiskt ut som om det lätt kunde ta ett halvt år innan ärendet är slutfört med den här takten.

Men en liten glädjestun­d har jag fått uppleva under ovanståend­e kamp mot väderkvarn­arna. Det är de facto inte så illa ställt med Aktia som vi fått läsa om i HBL på sistone. Medan jag hjälpt min granne med hennes ekonomiska ärenden har jag efter envist kämpande hittat en (1) person på Aktia som visat mig stor förståelse och medmänskli­ghet. Hon har åtagit sig att hjälpa mig med patientens betalninga­r och har sedermera skickat färdigt frankerade kuvert för att patienten skall kunna posta de underskriv­na betalninga­rna till Aktia. Kan tyvärr inte här uppge den underbara banktjänst­emannens namn eftersom hon kunde utsättas för repressali­er för sitt vänliga bemötande av en fattig kund. Ridå!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland