Hufvudstadsbladet

Intressant­a och udda inhemska öl

- ÖLRUTAN Patrik Westerback

För att synas i mängden kan mindre bryggerier experiment­era med mindre kända ölstilar, ovanliga kryddor eller udda kombinatio­ner. Ibland lyckas det men oftast är resultatet mediokert eller mindre bra. Denna gång var alla öl i testen drickbara, men inget av dem förträffli­gt. 710064 Jaman Wheat Wine, 10,0 %, Panimoyhti­ö X, Jyväskylä

Etiketten till detta öl av bryggeri ”X” visar en rymdvarels­e med en färgstark icke-jordisk bakgrund men doften är jordnära med vanligt humle, malt och vitpeppar. Även smaken; ölet innehåller korn, vete, havre, råg, spelt samt majs, är jordlig och smaken fyllig, något söt och i stället för yttre rymden förs tankarna rakt till Belgien och ölstilen trippel. Eftersmake­n är humlebesk och lång. Helheten trevlig och alkoholen farligt dold.

Pris: 5,98 euro/33 cl.

Betyg: 3/5.

704104 Lampi Wild Ale, 5,7%, Fiskarsin Panimo, Raseborg

Fiskarsin Panimo ”fångar” själv sin jäst till en del av sina öl från trakterna invid Fiskars å och sitt bryggeri, däribland till ölet Lampi som är av belgisk lambic-stil. Doften är syrligt besk och smaken lätt och på ett positivt sätt unken och syrlig med bland annat björnbär, vita vinbär och ektunna. Ölet är väldigt jordnära, men kunde ha lite mera av allting. Gott att förskåla med under varmare månader om man söker något som är annorlunda. Pris: 5,98 euro/37,5 cl.

Betyg: 3/5.

905336 Kuu White Wine Pale Ale, 8,0 %, Hiisi, Jyväskylä

Jyväskyläb­ryggeriet Hiisi experiment­erar med en del av sina öl och lagrar också flera på fat innan de buteljeras. Även denna White Wine Pale Ale har mognat i tunna och innehåller spännande nog såväl risflingor som vindruvor. Ölet är sädesgult till färgen och har i doften toner av sött och syrligt vittvin som för tankarna till vingelé. Smaken påminner närmast om en lätt och svag sherry med lite malt. Slutresult­atet är intressant men kunde vara fylligare. Prova till ostar.

Pris: 5,99 euro/33 cl.

Betyg: 4/5.

902322 Medusa Rum Barrel Aged Spiced Barley Wine, 11,9 %, Mallaskosk­i, Seinäjoki

För Mallaskosk­i räckte det inte att lagra denna Barley Wine på romfat, utan de har också tillsatt kanel, apelsinska­l och lakritsrot. I smaken märks dock starkast romtunnan och kanelen och den senare gör ölet tungdrucke­t och aningen sötsliskig­t. Resultatet är inte det bästa, för mycket är ofta för mycket och ölet vore betydligt bättre utan de tillsatta kryddorna.

Pris: 6,98 euro/33 cl.

Betyg: 2/5.

721694 Myrrys Ferments Ajatta Kveikstout, 6,7 %, Kimito Brewing, Kimitoön

Att krydda öl med svamp hör inte till det vanligaste, men i denna brygd av Myrrys Ferments som bryggts hos Kimito Brewing har man möjlighet att smaka på öl med svart trumpetsva­mp. Ölet som till färgen är mörkrubinr­ött med ljust skum är kraftigt rostat och humlestark­t. Såväl korn- som rågmalt har använts och den senare ger en viss memmasmak. Jästen som använts är Kveik, en gammal norsk jäststil. Trumpetsva­mpen är svår att hitta och trots att smaken är kraftig känns helheten ändå något tunn.

Pris: 6,96 euro/33 cl.

Betyg: 2/5.

733824 Motti Karamellis­tout, 6,8 %, Kanavan Panimo, Vääksy

Bryggeriet som tagit sitt namn från Vääksy kanal har i sin stout använt sig av karamellsi­rap och kallbryggt bourbon kaffe, en underart till arabica kaffe, inte amerikansk whiskey. I doften hittas beskt men rent kaffe, i smaken såväl kaffebönor som lätt toffe, sirap, kryddor och rå kakao. Eftersmake­n har en väldigt fin kaffesmak, men ölet är slutligen något obalansera­t. Ett bra alternativ som digestiv om middagen inte varit alltför alkoholtun­g och tärt på smaksinnet.

Pris: 5,38 euro/33 cl. Betyg: 3/5.

735574 Shala Shalay Hey Hey Caraway, 6,3 %, United Gypsies, Lojo

Förutom namnet som är udda så är även innehållsf­örteckning­en det. Jästen som använts är den norska Kveik-sorten och ölet är torvat och innehåller kummin och lingon. Doften är fräsch och något syrlig, i smaken tynger torven men en lätt lingonsyrl­ighet gör ölet lättare. Eftersmake­n är något jästig och påminner vagt om jästen i svagdricka. Trots att ölet känns lätt är helheten ändå något tungdrucke­n och kummin märks inte av, på gott och ont.

Pris: 4,77 euro/33 cl.

Betyg: 3/5.

 ?? FOTO: KRISTOFFER NÖJD ?? ■
Mindre bryggerier experiment­erar kan experiment­era med mindre kända ölstilar. Fiskarsin panimo ”fångar” själv lokalt sin jäst till en del av sina öl. Arkivbild.
FOTO: KRISTOFFER NÖJD ■ Mindre bryggerier experiment­erar kan experiment­era med mindre kända ölstilar. Fiskarsin panimo ”fångar” själv lokalt sin jäst till en del av sina öl. Arkivbild.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland