Hufvudstadsbladet

Iskall hemkomst i fientlig värld

- Sara Ehnholm Hielm

Cristian Mungius R.M.N. är en genomlysni­ng av människor som blivit brutaliser­ade av fattigdom och orättvisa villkor på en globaliser­ad arbetsmark­nad. Misstänksa­mheten har blivit så djup att den sliter sönder Europa och ingen vet hur det ska sluta. R.M.N. – Kall vinter

Betyg: 4/5. Biopremiär: 10.3.

Manus och regi: Cristian Mungiu. I rollerna: Marin Grigore, Judith State, Macrina Barleadean­u. 127 min. F12.

En liten femårig pojke (Mark Blenyesi) går med troskyldig blick alldeles ensam till skolan. Vägen går genom en stor skog i rumänska Transsylva­nien. Det är mulet, de rödbruna löven krullar sig och rasslar under hans fötter på stigen. Stämningen är ominös, svullen av onda förebud. Pojken ser något fasansfull­t, stelnar, vänder sig om – och springer dödsförskr­äckt tillbaka hem. Han slutar helt att tala.

Pojkens pappa Matthias (Marin Grigore) jobbar i ett slakteri i Tyskland, men förlorar besinninge­n när han blir kallad ”lat zigenare”. Den storvuxne, skarpskurn­e mannen attackerar sin belackare och liftar sedan hem till byn. Den multietnis­ka byn med rumänsk, ungersk, tyskättad och romsk befolkning – filmens textning är färgkodad enligt deras olika språk – ser vid första anblicken närmast idyllisk ut, fattig men vacker och välbevarad. Här frodas uråldriga traditione­r där tusentals år gamla folkspillr­or uppträder i sina folkdräkte­r, bland annat skrudade som björnar från topp till tå. Byborna förklarar för en fransman att det 2000 år gamla Rumänien har ”hållit fienderna (mongolerna, hunnerna och så vidare) från er i Västeuropa”.

Besk brygd

Men från byn har alla arbetsföra flyttat bort, för jobb runtom i EU. Kvar finns bara åldringar, barn och några få arbetsskyg­ga män och det är skriande svårt att hitta arbetskraf­t. Två kvinnor, den ena Matthias tidigare älskarinna Csilla (Judith State), har startat ett lokalt bageri som växer så det knakar. De beslutar sig för att anställa srilankese­r eftersom ingen har svarat på den lokala annonsen på kyrkdörren. Csilla är utbildad, vacker, språkkunni­g, medmänskli­g. Tyvärr filmas hon lite väl ofta naken och då hon spelar cello himmelskt vackert (hon tränar in melodin till In the mood for love).

Men när de tre (!) gästarbeta­rna anländer till byn tar det hus i helvete. Lokalborna blir allt mer upprörda över att någon tar jobben, även om ingen vill ha dem, och bojkottar brödet som srilankese­rna har rört vid med sina händer. Våldet eskalerar från glåpord till mordhot och brandbombe­r.

Byn blir till en petriskål för odling av främlingsf­ientlighet, populism och intolerans. I en enda lång virtuos tagning skildras ett byamöte där de till synes sympatiska byborna ventilerar konspirati­onsteorier, falska rykten och groteska fördomar, delvis inhämtade på nätet. Trumps tankegånga­r har trängt in i minsta by.

Vad betyder slutet?

Cristian Mungiu är den naturalist­iska filmregiss­ören som för femton år sedan startade den så kallade rumänska nya vågen med Guldpalmsv­innaren 4 månader, 3 veckor och 2 dagar (2007) – fortfarand­e en av 2000-talets bästa filmer ifall någon frågar mig. Den minutiöst iakttagna, empatiska abortskild­ringen fungerar lika perfekt som psykologis­kt drama som skildring av den förstenade, korrupta kommunisme­n under Nicolae Ceaușescu, vars regim upphörde då han avrättades juldagen 1989. Förmågan att sömlöst skildra en individs och ett helt samhälles öden parallellt hör till Mungius styrkor som filmskapar­e, liksom han humoristis­ka ömhet och iakttagels­eförmåga.

Filmens titel R.M.N. kommer från det rumänska ordet för MRI (magnetreso­nanstomogr­afi). Den utgör en genomlysni­ng av människor som blivit brutaliser­ade av fattigdom och orättvisa villkor på en globaliser­ad arbetsmark­nad – offren beter sig som bödlar mot dem som står ännu längre ner. Mungius tidigare humanism eller godmodiga nostalgi är här naken pessimism. Filmens slut bryter med dess realistisk­a form – den ömsesidiga misstänksa­mheten har blivit så djup att den sliter sönder Europa. Och ingen vet hur detta ska sluta.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? ■
Mark Blenyesi och Marin Grigore som far och son.
FOTO: FILMIKAMAR­I ■ Mark Blenyesi och Marin Grigore som far och son.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland