Hufvudstadsbladet

Marins jaktplansu­tspel överraskad­e både Niinistö och försvaret

- Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

Sanna Marins spontana löfte om att Finland kunde överlåta sina gamla jaktplan av modell Hornet till Ukraina kom som en överraskni­ng för både president Sauli Niinistö och flygvapnet­s kommendör. – Det har inte varit tal om saken med någon, säger Niinistö till STT.

Det har inte förts någon diskussion inom Finlands försvarsma­kt om att eventuellt överlåta Hornet-jaktplanen till Ukraina. Det bekräftade Flygvapnet­s kommendör, generalmaj­or Juha-Pekka Keränen för tidningen Helsingin Sanomat på lördagsmor­gonen.

Diskussion­en om Hornet-stridsflyg­planen blossade upp på fredagskvä­llen, efter att statsminis­ter Sanna Marin (SDP) nämnde möjlighete­n under sitt besök i Kiev i Ukraina, där hon tillsamman­s med miljöminis­ter Maria Ohisalo (Gröna) träffade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Sanna Marin sade då att Finland kunde överlåta sina gamla Hornet-jaktplan till Ukraina.

I Finland var det dock ingen som ens hade hört talas om dessa planer på att överlåta Hornet-jaktplan. Enligt försvarsmi­nister Antti Kaikkonen (C), presidente­n Sauli Niinistö och Försvarsma­ktens representa­nter har sådana diskussion­er inte förts på någon nivå.

”Inom Försvarsma­kten har vi inte diskuterat saken, och jag har inte heller kännedom om att Försvarsmi­nisteriet skulle ha givit ärendet i uppdrag åt någon” skriver generalmaj­or Juha-Pekka Keränen per e-post till HS.

Han tolkade Sanna Marins uttalande som så att Hornetarna skulle överlåtas först senare, efter att försvaret har fått de beställda F-35planen. Flygvapnet kommer att använda de nuvarande Hornet-planen fram till slutet av år 2025.

”Med tanke på Finlands försvar har Försvarsma­kten inte råd att avstå från Hornet-flygplansf­lottan innan det ersättande F-35-systemet har tagits i operativt bruk”, preciserar Juha-Pekka Keränen.

Förvånade politiker

Inte heller försvarsmi­nister Antti Kaikkonen kände i förväg till att Sanna Marin tänkte tala om jaktplan i Kiev. Han sade till tidningen Iltalehti på fredagskvä­llen att han skulle ha försökt få Marin att låta bli att nämna jaktplanen om han vetat om saken i förväg.

Också president Sauli Niinistö, som har varit på besök i USA hela veckan, blev förvånad över Marins utspel om jaktplanen. Han meddelade via presidente­ns kansli att det inte har förts några diskussion­er om att ge bort avskrivna jaktplan till Ukraina.

Prata om Ukrainas luftförsva­r

Sanna Marin medgav på lördagsför­middagen att Finland inte har gjort några linjedragn­ingar om Hornet-planens framtid. Men hon tycker att Finland borde förbereda sig på en djupare diskussion om Ukrainas luftförsva­r.

Statsminis­tern svarade inte direkt på frågan om varför hon inte först hade diskuterat möjlighete­n att överlåta jaktplan till Ukraina internt, med Försvarsma­kten, innan hon tog upp saken internatio­nellt. I stället svarade hon skriftligt via sin medhjälpar­e till Iltalehti:

”När det gäller jaktplan får Finland ersättande utrustning inom de närmaste åren och därför bör vi diskutera hur de avskrivna jaktplanen ska återanvänd­as. Inga beslut eller linjedragn­ingar i ärendet har gjorts”, skriver Sanna Marin.

Hon utgår ifrån att Ukrainas luftförsva­r kommer att behandlas under Europeiska rådets nästa session.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA ?? ■
Flygvapnet är beroende av sina F/A 18 Hornet-jaktplan fram till år 2025.
FOTO: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA ■ Flygvapnet är beroende av sina F/A 18 Hornet-jaktplan fram till år 2025.
 ?? MOILANEN/LEHTIKUVA FOTO: EMMI KORHONEN, ANTTI AIMO-KOIVISTO, VESA ?? ■
Försvarsmi­nister Antti Kaikkonen (t.h) hade försökt förhindra Sanna Marin att prata om jaktplan med Ukraina om han hade känt till hennes avsikter. Till vänster president Sauli Niinistö.
MOILANEN/LEHTIKUVA FOTO: EMMI KORHONEN, ANTTI AIMO-KOIVISTO, VESA ■ Försvarsmi­nister Antti Kaikkonen (t.h) hade försökt förhindra Sanna Marin att prata om jaktplan med Ukraina om han hade känt till hennes avsikter. Till vänster president Sauli Niinistö.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland