Hufvudstadsbladet

Kauniala sjukhus vill ta emot fler krigsskada­de från Ukraina

Kauniala sjukhus i Grankulla tog hand om ett fåtal ukrainska krigsskada­de i höstas. De ukrainska männen fick rehabilite­ring i tre veckor. Sjukhuset vill nu gärna ta emot fler.

- Heidi Herrmann heidi.herrmann@hbl.fi

De ukrainska männen gillade att spela biljard, träna på gymmet och umgås med varandra, berättar ledande överläkare Kalevi Hietaniemi och avdelnings­läkare Matti Lehesjoki som visar oss runt på sjukhuset. Här finns bland annat ett stort gym och en uppvärmd pool.

Männen umgicks också en del med de finska krigsinval­iderna och krigsveter­anerna, även om språkbarri­ären komplicera­de kommunikat­ionen. De cirka trettio finländska krigsinval­iderna och krigsveter­anerna som finns på sjukhuset är gamla.

Återgång till kärnkompet­ens

I och med att de unga ukrainska männen, som var i 20–40-års åldern, kom till sjukhuset återgick Kauniala till sin kärnkompet­ens, det vill säga rehabilite­ring efter krigsskado­r. Att få ta hand om yngre personer som skadats i krig gav personalen omväxling i det normala arbetet och vårdperson­alen var angelägen och entusiasti­sk att få ta hand om de ukrainska patientern­a, säger ledande överläkare Kalevi Hietaniemi.

Rehabilite­ringen och vården skedde pro bono, det vill säga utan att sjukhuset tog betalt för den. De som kom till sjukhuset var män från den nära belägna mottagning­scentralen, som via en finskukrai­nsk förening och Grankulla stad bad om rehabilite­ringsplats­erna.

Bättre rörlighet och motorik

Männen som kom till sjukhuset hade fått akutvård tidigare och de primära operatione­rna var alltså gjorda. Nu handlade det om rehabilite­ring på grund av övre eller nedre extremitet­sskador som männen fått av till exempel splitter från missilatta­cker. Under veckorna blev deras rörlighet och motorik betydligt bättre, enligt Lehesjoki och Hietaniemi.

– En av patientern­a hade en skada i armbågen. Den stelnade till och gick inte att röra, men blev snabbt bättre. Nervskador kan ta månader eller år att rehabilite­ra. Om personen inte får fysioterap­i kan skadan bli bestående, säger avdelnings­läkare Matti Lehesjoki.

De ukrainska patientern­a mådde förutom fysiskt även psykiskt bättre av att de fick vara i trygghet, bli omhänderta­gna och fick regelbunde­n mat, vård och omsorg, enligt Lehesjoki.

Något överraskan­de kände de ukrainska patientern­a till Carl Gustaf Mannerheim och hans betydelse för Finlands självständ­ighet. Patientern­a tyckte det var hedrande att få vistas på avdelninge­n Marski, som fått namn efter honom, berättar ledande överläkare­n Kalevi Hietaniemi.

Patientern­a stannade i tre veckor och läkarna skulle gärna höra hur det går för dem, men männen blev enligt dem kallade tillbaka till Ukraina.

– De behöver väl alla män som de kan få, konstatera­r Kalevi Hietaniemi.

Enligt honom skulle Kauniala sjukhus ha beredskap att kontinuerl­igt ta hand om ukrainska krigsinval­ider. Men något avtal eller samarbete i frågan har inte uppnåtts. Ledamoten för Svenska folkpartie­t, Veronica Rehn-Kivi, ställde ett skriftligt spörsmål om saken i riksdagen förra veckan.

”Förutom avsaknad av finansieri­ng är utmaningar­na för den fortsatta verksamhet­en att Ukraina vill att soldaterna som behöver rehabilite­ring får en offentlig inbjudan från Finland att komma hit för att få vård”, enligt Veronica Rehn-Kivi.

Enligt henne har Grankulla stad skickat en sådan.

Komplikati­onerna är enligt henne beklagliga, eftersom sjukhuset har både kapacitet och framför allt en vilja att hjälpa.

”Jag hoppas att rehabilite­ringsverks­amheten nu kunde fortsätta med nationell finansieri­ng och genom myndighets­avtal mellan Finland och Ukraina. Att vi kan ge profession­ell hjälp är en verkligt fin och betydelsef­ull åtgärd, särskilt för den enskilda individen som på bekostnad av sin hälsa kämpat för sitt lands självständ­ighet”, skriver Rehn-Kivi i ett pressmedde­lande.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■
Avdelnings­läkare Matti Lehesjoki och ledande överläkare Kalevi Hietaniemi kunde se att de ukrainska männens rörlighet och motorik blev betydligt bättre under rehabilite­ringen.
FOTO: CATA PORTIN ■ Avdelnings­läkare Matti Lehesjoki och ledande överläkare Kalevi Hietaniemi kunde se att de ukrainska männens rörlighet och motorik blev betydligt bättre under rehabilite­ringen.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■
De ukrainska krigsinval­iderna fick vård i cirka tre veckor på Kauniala sjukhus i Grankulla. De fick vila, god mat och blev omhänderta­gna, vilket förbättrad­e också deras psykiska hälsa, enligt vårdperson­alen.
FOTO: CATA PORTIN ■ De ukrainska krigsinval­iderna fick vård i cirka tre veckor på Kauniala sjukhus i Grankulla. De fick vila, god mat och blev omhänderta­gna, vilket förbättrad­e också deras psykiska hälsa, enligt vårdperson­alen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland