Hufvudstadsbladet

Bitcoin-bedragare lockar kunder på Facebook

- Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

Med hjälp av ett foto på Sanna Marin försöker ett falskt investerin­gsföretag lura till sig pengar via reklam på Facebook. En man från Södra Savolax förlorade 15 000 euro när han ville investera i bitcoin. Nu varnar polisen för falsk reklam på sociala medier.

Polisen i Östra Finland varnar allmänhete­n för investerin­gsreklam som sprids via sociala medier, och säger att man ska undvika att investera sina pengar i objekt som man stöter på via nätreklam.

”Om en okänd person ber att man ska ladda upp olika program på sin dator ska man inte följa dessa råd. Det är inte heller förståndig­t att låta utomståend­e personer komma åt att titta på uppgifter på ens bankkonto”, skriver polisen i ett pressmedde­lande på fredagen.

Bakom varningen ligger en reklamkamp­anj som sprider sig på Facebook. Där använder annonsören både Sanna Marins namn och hennes foto för att locka till sig nya investerar­e. Polisen påminner om att likande kampanjer ofta drivs av bedragare.

Man från Savolax förlorade 15 000 euro

Så var fallet när en man från Savolax ville investera i bitcoin. Han tog kontakt med den person som fanns nämnd som kontaktper­son i en nätannons om bitcoin för att utreda hur han kan göra en investerin­g. Kontaktper­sonen, som sade sig vara en utländsk investerin­gsrådgivar­e, sade att han har lättare att ge goda råd om han får se savolaxare­ns kontouppgi­fter.

För att underlätta kommunikat­ionen på engelska skickade kontaktper­sonen ett digitalt översättni­ngsprogram, som kunden uppmanades installera på sin dator. Det handlade ändå inte om ett översättni­ngsprogram, utan via programmet fick rådgivaren åtkomst till kundens dator på distans och kunde via den öppna nätbanken göra kontotrans­aktioner, först till en annan persons konto och därefter vidare till ett utländskt konto.

När polisen utredde det här fallet kom det fram att även flera andra personer på olika håll i Finland hade blivit offer för samma slags bedrägeri. Skadorna har nästan uteslutand­e uppgått till tiotusenta­ls euro.

Polisen varnar för falsk reklam och påminner ännu konsumente­rna om att förhålla sig skeptiskt till alla kontakter som ber en att ladda upp nya program på sin dator.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland