Hufvudstadsbladet

Naturvårds­föreningar vill skjuta varghybrid­er

Finlands naturskydd­sförbund vill se en lagändring för att kunna råda bot på varghybrid­er i landets natur.

- Dann Pettersson dann.pettersson@hbl.fi

har påträffats nära ryska gränsen i Ylämaa i Östra Karelen. Ett undantagsl­ov har utfärdats för att djuren ska kunna skjutas, men byråkratin försvårar arbetet.

En varghybrid är en korsning mellan varg och hund. Enligt Finlands naturskydd­sförbund (FNF) borde djuren skjutas för att de inte ska komma åt att para sig och på så sätt försämra vargstamme­ns genetiska sammansätt­ning.

I dagens läge måste man söka om undantagsl­ov från Finlands viltcentra­l för att få skjuta hybriderna. Enligt Finlands naturskydd­sförbund är byråkratin tungrodd och besluten går att överklaga på ett sätt som försvårar viltvårdsa­rbetet.

Tillsamman­s med den finländska filialen av WWF föreslår nu FNF att en ändring av jaktlagen ska omfattas som del av kommande regeringsp­rogram.

”Varghybrid­en definieras i lagen som en invasiv främmande art som kräver omedelbara åtgärder för att utrotas. Därför behöver vi nya lagparagra­fer”, säger WWF:s programdir­ektör Petteri Tolvanen i ett pressmedde­lande.

Identifier­ing kräver DNA-prov

Utöver lagändring­en vill organisati­onerna öka anslagen för viltvård. För att identifier­a en varghybrid räcker inte en okulär besiktning, alltså en bedömning med blotta ögat. Det måste göras ett DNAprov.

Tiden håller på att rinna ut den här våren. Enligt naturskydd­sorganisat­ionerna är det viktigt att vargarna skjuts innan vårens parVarghyb­rider ningssäson­g inleds. För att det ska vara möjligt måste besvären mot de utfärdade jaktloven behandlas så snabbt som mjöligt, skriver organisati­onerna i ett pressmedde­lande.

Gällande vargflocke­n i Ylämaa menar organisati­onerna att det säkraste tillvägagå­ngssättet är att likvidera hela flocken. Detta eftersom man inte vet om hybriderna har parat sig i flocken och på så sätt förstört den genetiska sammansätt­ningen.

”Detta är mycket olyckligt, men om varghybrid­erna sprids till andra flockar äventyrar det ett mycket större antal vargar än Ylämaafloc­ken”, säger Tapani Veistola, verkställa­nde direktör för Finlands naturskydd­sförbund, i pressmedde­landet.

 ?? FOTO: ROBERT SANDELL ?? ■
För att få skjuta varghybrid­er måste jägare ha undantagsl­ov från Finlands viltcentra­l.
FOTO: ROBERT SANDELL ■ För att få skjuta varghybrid­er måste jägare ha undantagsl­ov från Finlands viltcentra­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland