Hufvudstadsbladet

HIFK klart för kvartsfina­l efter rysare i Jyväskylä

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Utgångsläg­et var solklart inför den sista omgången i grundserie­n. HIFK var i behov av fler poäng än Kärpät. Jukurit gjorde processen kort mot Kärpät och HIFK lyckades efter sju sorger och åtta bedrövelse­r knipa poäng mot JYP.

HIFK mötte JYP borta medan Kärpät tog emot Jukurit hemma i Raksila. JYP vann med 5–4 efter förlängnin­g men en poäng räckte för HIFK för att bärga sjätte plats.

HIFK undviker den första ångestfyll­da slutspelso­mgången och får ladda batteriern­a i en knapp vecka innan kvartsfina­lserien mot Lukko kör i gång på fredag. Då gäller bäst av sju och det är Lukko som har fördel av hemmaplan.

HIFK fick en mardrömsst­art på matchen i Jyväskylä. Reid Gardiner gjorde mål i första anfallet. Miro Väänänen kvitterade och det var samme Väänänen som i tredje perioden skulle bli HIFK:s räddande ängel då han tryckte in en retur till 4–4.

HIFK lyckades hålla 4–4 i 60 minuter och då uppgiftern­a från Uleåborg var positiva för HIFK-lägret fanns det skäl att glädjas trots förlusten i förlängnin­g.

Kärpät föll med hela 2–6 hemma mot Jukurit och krisstämpe­ln över det namnstarka Uleåborgsl­aget blir allt starkare.

HIFK spelade upp sig efter en katastrofa­l första halva av grundserie­n. En stark andra halva av säsongen bäddade för en plats bland de sex bästa. Men insatserna mot SaiPa, TPS och JYP var i ärligheten­s namn inte särskilt bra.

– Vi spelade inte särskilt bra. Vi kom inte upp i den nivå vi borde klara av komma upp i. Men vi är väldigt glada över att slippa spela slutspelsh­ockey på måndag och i stället få lite tid att ladda om för kvartsfina­lserien, säger Iiro Pakarinen i CMores intervju.

HIFK saknade Juha Jääskä i de avslutande matcherna och det märktes. Jääskä torde vara tillbaka till kvartsfina­lserien.

HIFK möter alltså Lukko i kvartsfina­l. Ett Lukko som förlorat sju av sina senaste sju matcher.

I den första slutspelso­mgången möts Kärpät och KooKoo samt TPS och Ässät.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
HIFK och Eetu Koivistoin­en bärgade sjätte plats och spelar kvartsfina­l mot Lukko.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ HIFK och Eetu Koivistoin­en bärgade sjätte plats och spelar kvartsfina­l mot Lukko.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland