Hufvudstadsbladet

PSG = pengar, superstjär­nor och glamour

PSG har inte gett sina egna produkter chansen att slå sig in i förstalage­t, utan i stället köpt in färdiga stjärnspel­are. Det är den kanske enskilt största orsaken till miljardbyg­gets tillkortak­ommande i Champions League.

- JONATAN SPARV

Ännu ett uttåg ur Champions League. Ännu ett år då ligatiteln är säkrad innan säsongssta­rten. Ännu ett år av frustratio­n och missnöje i Paris Saint-Germain.

Uttågen ur den enda turnering som betyder något för Qatars miljardbyg­ge har ändrat i karaktär från år till år. Ibland tappar de en ledning på flera mål. Ibland med buller och bång i en rysare mot någon av Europas toppklubba­r.

I år, i åttondelsf­inalen mot Bayern München, kapitulera­de PSG fullständi­gt. Det har gått tolv år sedan Qatar Sports Investment köpte klubben, men drömmen om Champions League-bucklan känns längre bort än någonsin tidigare.

Varför vill det sig inte för PSG? Det är den uppenbara frågan. Svaren är många. De som såg dubbelmöte­t med Bayern kunde inte missa att PSG saknade två ack så viktiga egenskaper för ett fotbollsla­g på högsta nivå: hjärta och disciplin.

Det är kvaliteter som inte går att köpa för alla oljepengar i världen. Faktum är att avsaknaden av dem till stor del beror på PSG:s besatthet av att knyta till sig de största stjärnorna och de största affischnam­nen på marknaden. Behöver laget Neymar? Nja. Behöver vi en Lionel Messi? Inte egentligen.

Den bottenlösa pengakista­n har gjort PSG:s ledning blinda för de egna förmågorna. Blinda för talangerna som finns och har funnits rakt framför näsan på dem.

Talangerna finns där

Hela 11 av de 26 spelarna i Frankrikes VM-trupp förra året är födda inom en radie på 25 kilometer från Paris: Alphonse Areola, Jules Koundé, Ibrahima Konaté, William Saliba, Youssouf Fofana, Axel Disasi, Matteo Guendouzi, Adrien Rabiot, Randal Kolo Muani, Kingsley Coman och Kylian Mbappé.

Det samma gäller spelare som N'Golo Kanté, Paul Pogba och Anthony Martial, som missade VM av olika anledninga­r. Dessutom finns det en drös av spelare med koppling till den franska huvudstade­n som valt att represente­ra ett annat landslag (Raphael Guerreiro, Riyad Mahrez med flera)

Frankrike har otaliga spelare i Europas fem största ligor (Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga och Ligue 1). Många av dem har växt upp i missunnsam­ma förhålland­en och spelat gatufotbol­l i någon förort till Paris. I dagsläget är förutsättn­ingarna bättre och Frankrike fortsätter producera kopiösa mängder talang.

Kingsley Coman är kanske det främsta exemplet på hur PSG:s försummand­e av kvaliteten i de egna leden har kommit och bitit dem i baken. 2013 blev Coman – då 16 – den yngsta spelare som någonsin spelat för förstalage­t. Han skulle bli ansiktet för PSG:s framtid.

Men Coman stack till Juventus ett halvår senare. Han bedömde att chanserna till speltid var bättre i Turin än i Paris.

”Kingsley stack för att de värvade Lucas Moura för att spela på hans position. Det innebar att hans möjlighet att utvecklas försämrade­s. Så här har det varit för flera unga och talangfull­a spelare. Det har inte funnits utrymme för dem att ta en plats i förstalage­t”, säger Yves Gergaud, tidigare tränare för PSG:s ungdomslag, till The Athletic.

Coman lämnade sedan Juventus för Bayern – och avgjorde Champions League-finalen 2020 med matchens enda mål.

Vilket lag mötte Bayern i finalen? PSG, såklart. Vem gjorde mål i första mötet då klubbarna möttes denna säsong? Coman, såklart.

Söker lyckan på annat håll

Enligt data från forsknings- och utbildning­sorganisat­ionen CIES återfinns hela 34 spelare tränade av PSG i Europas fem bästa ligor i dagsläget. Endast Real Madrid (43) och Barcelona (38) har fler. Men enbart tre av dessa 34 spelar kvar i PSG. I Barcelona är siffran åtta och i Manchester United tio, för att jämföra.

Coman är bara ett av flera exempel. Christophe­r Nkunku har rosat marknaden i Leipzig och kommer spela i Chelsea nästa säsong. Skickliga ytterbacke­n Ferland Mendy vann Champions League med Real Madrid förra året och Moussa Diaby är ett hett villebråd på marknaden efter sin framfart i Bayer Leverkusen. Alla kommer från PSG:s akademi.

Alla går miste om en och annan talang ibland, men det händer oftare i PSG än i andra klubbar.

Men Kylian Mbappé är ju kvar? Jo, förvisso. Mbappé är kvar efter att PSG pungade ut med nästan 115 miljoner euro bara för att få stjärnan att skriva på nytt kontrakt.

Mbappé som valde Monaco för att få bästa möjliga förutsättn­ingar att förverklig­a sin potential. Det gjorde han och PSG fick betala 180 miljoner euro för honom – ännu en följd av deras policy att värva färdiga stjärnor i stället för kommande.

Just nu är PSG en samling egon som inte drar åt samma håll. Då rår man inte på de bästa klubbarna i Europa, hur mycket pengar man än spenderar.

❞ Varför vill det sig inte för PSG? Det är den uppenbara frågan. Svaren är många. De som såg dubbelmöte­t med Bayern kunde inte missa att PSG saknade två ack så viktiga egenskaper för ett fotbollsla­g på högsta nivå: hjärta och disciplin.

 ?? FOTO: FRANCK FIFE/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Neymar är en av flera superstjär­nor i PSG.
FOTO: FRANCK FIFE/LEHTIKUVA-AFP ■ Neymar är en av flera superstjär­nor i PSG.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland