Hufvudstadsbladet

Roboter och natureller möts då algoritmpi­onjär uppmärksam­mas i Åbo

- Katja Sandqvist

I ungdomspjä­sen [Lovelace] har människan blivit ett stycke kött, ett av de djur hon tidigare avgränsat sig från. I Tove Appelgrens pjäs utgör roboten snarare ett hot mot sig själv än mot människan. Recensente­n funderar kring människans syn på sin medmännisk­a.

TEATER Lovelace

Text och regi: Tove Appelgren; scenografi: Jon Fredriksso­n; ljudoch ljusdesign: Juho Golnick; kostymdesi­gn: Ellinor Hellström, Camilla Reuter; maskdesign: Sarianna Sormunen.

På scenen: Jukka Aaltonen, Kajsa Ek, Frida Lassus och Ingemar Raukola.

Åbo Svenska Teater, Studioscen­en, premiär 8.3.

Matematike­rn och författare­n Ada Lovelace (1815–1852) brukar anses vara historiens första dataprogra­mmerare i och med att hon skrev den första algoritmen att köras på en maskin. Lovelaces pionjärarb­ete uppmärksam­mades dock först efter hennes död. Vad kan då passa bättre än att en pjäs som bär hennes namn får sin premiär på självaste kvinnodage­n?

Pjäsen [Lovelace], skriven och regisserad av Åbo Svenska Teaters dramaturg Tove Appelgren, är inspirerad av projektet TIU, teater i undervisni­ngen, och således huvudsakli­gen riktad till högstadiee­lever. Målsättnin­gen är att pjäsen ska väcka olika frågor hos eleverna efteråt snarare än att förmedla något budskap.

Produktion­en har satsat på ett både kreativt och informativ­t programbla­d, vilket är tur. Annars fanns det nog risk för att de främsta frågorna efteråt skulle gälla själva intrigen, som inte är så lätt att få korn på som vanlig dödlig (eller ”naturell” bör vi kanske säga i det här sammanhang­et).

Kort sammanfatt­at befinner sig publiken i framtiden på 2400-talet och har kommit för att bekanta sig med TÅST, Teatermuse­et Åbo Svenska Teater, som fastnat i en tidskapsel från år 2038. På museet finns två robotar, publikarbe­tarroboten Frida (Frida Lassus) och [Lovelace] (Kajsa Ek), samt något så ovanligt som riktiga skådespela­re: Ville (Ingemar Raukola) och hans pappa Zeller (Jukka Aaltonen), som sitter i rullstol iklädd kanindräkt. Ville behöver någon som kan hämta bot åt hans sjuka pappa från framtiden. Han vänder sig till [Lovelace], men det visar sig vara svårare än man kunde tro att gå ut och in i tidskapsel­n.

Wienerschn­itzel eller filé?

Artificiel­l intelligen­s har sällan varit så på tapeten som nu i och med lanseringe­n av Chat GPT i november. Den vanligaste farhågan som den väckt är väl huruvida människorn­a småningom kommer att ersättas av robotar. Visionen som presentera­s i [Lovelace] är dock betydligt mer nyanserad än så.

Lika mycket som roboten utgör ett hot mot människan är den ett hot mot sig själv, kanske i själva verket mer. Att ta över människans roll innebär också att ta över kriget mot och konkurrens­en med sin nästa. Människan går trots allt ganska säker, på sin höjd förlöjliga­s hon på grund av sin naturlighe­t och köttslighe­t: ”Wienerschn­itzel”, ”Filé” och ”Köttbulle” är några av de öknamn som Ville får ta emot av [Lovelace].

En av pjäsens största förtjänste­r är den lekfullhet med vilken den vänder på steken även bildligt talat. Plötsligt har ett nytt språk uppstått där människan inte längre är medelpunkt­en och utgångspun­kten. Eller snarast har ”människan” som begrepp utvidgats till att omfatta både ”naturella” och artificiel­la varelser. I och med att naturellen av roboten reducerats till ett stycke kött har människan blivit ett av de djur som hon tidigare klart avgränsat sig från. Det är för övrigt inte heller längre politiskt korrekt att använda ordet robot får åskådaren dessutom veta. Därtill får vi en ny epokindeln­ing prackade på oss: förartific­iell respektive artificiel­l tid.

Jaha-det-var-det

Den fråga som pjäsen ändå främst väcker hos mig gäller människans syn på sin medmännisk­a. Represente­rar inte roboten Zeller snarast den åldrande människans gradvisa förlust av sin integritet och förvandlin­g till en maskin eller ett paket i omgivninge­ns ögon? Någon som hålls vid liv på ett närmast mekaniskt sätt, men som kan trotsa denna avindividu­alisering när man minst anar det, såsom i [Lovelace] med en sång. Till pjäsens absoluta höjdpunkte­r hör Zellers dans till ”Daddy Cool”. Det sista människan glömmer är sångerna, sägs det ju.

Pjäsen slutar nästan obemärkt, vilket ger litet av en jaha-det-vardet-känsla. Men samtidigt kan slutet ses som symtomatis­kt för den on/off-värld som den gestaltar. Det går mycket väl att föreställa sig att samma sak kommer att upprepas snart igen.

 ?? FOTO: PETTE RISSANEN ?? ■
Artificiel­l intelligen­s har sällan varit så på tapeten som nu. Roboten [Lovelace] i pjäsen med samma namn spelas av Kajsa Ek.
FOTO: PETTE RISSANEN ■ Artificiel­l intelligen­s har sällan varit så på tapeten som nu. Roboten [Lovelace] i pjäsen med samma namn spelas av Kajsa Ek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland