Hufvudstadsbladet

Utan fondernas stöd tvingas staten betala

- Konstsamfu­ndet äger Hufvudstad­sbladet.

I debatten inför riksdagsva­let har tanken om beskattnin­g av allmännytt­iga fonder och stiftelser igen lyfts fram. I många fall handlar fondernas stöd om finansieri­ng som samhället annars skulle tvingas ta ansvar för, konstatera­r Stefan Björkman från Föreningen Konstsamfu­ndet, och Birgitta Forsström från Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.

Varje år ansöker tusentals finlandssv­enska organisati­oner och privatpers­oner om stöd och bidrag från fonderna och stiftelser­na. Otaliga stipendiea­nsökningar lämnas in, med beskrivnin­gar av både små och större projekt och planer.

Stödbeslut­en kommer ett antal månader senare, och parallellt med besluten startar en återkomman­de diskussion. Vem beslutar om stöden? Hur garanteras sakkunskap­en bland dem som bedömer ansökninga­rna? Varför blev vårt projekt utan finansieri­ng? Hur är det möjligt att alla andra tycks få det de vill ha, medan jag blir utan? Och – sist men absolut inte minst viktigt – vilket ansvar har fonderna för finlandssv­enskhetens överlevnad? Är det inte fondernas plikt att hålla liv i alla de projekt och processer som startas upp i Svenskfinl­and?

Frågorna är relevanta. De privatägda fondernas och stiftelser­nas betydelse för det svenska i Finland kan knappast överskatta­s. Men det är inte enbart språkdimen­sionen som behöver lyftas fram. Årligen fördelas tiotals miljoner euro mellan olika ändamål. Stödmottag­arna är institutio­ner, organisati­oner och enskilda personer. Det är lätt att göra upp en lista över forsknings­projekt, filmer, vernissage, utbildning­sprogram och annat för finländarn­a oerhört relevant som aldrig skulle ha genomförts utan fondstöd.

För oss, som hör till de större aktörerna på det finlandssv­enska fondfältet, är de här frågeställ­ningarna oerhört centrala. Våra verksamhet­sprinciper i dag ser annorlunda ut än de gjorde för 20 år sedan.

I en granskning som Svenska Yle gjorde 2022 beskrevs stiftelsev­ärlden som omgiven av mystik. Den bedömninge­n av stiftelse- och fondvärlde­n är, om uttrycket tillåts, sensations­sökande. De finlandssv­enska stora fonderna har konsekvent och målmedvete­t ökat transparen­sen och öppenheten gällande sina syften, stipendier och stöd. Alla beslut som fattas tål, och ska tåla, dagsljus.

Det handlar om privata pengar – betydande förmögenhe­ter – som förvaltas profession­ellt och delas ut till de ändamål som stadgarna stipulerar. Som en generell regel kan man säga att det finns en styrelse

som fattar beslut om enskilda stödbeslut, och en lång rad sakkunniga som bereder besluten för styrelsern­a.

En del av de projekt som har fått stöd, misslyckas. Vissa mottagare använder inte sina bidrag för det ändamål de var avsedda för. Förutsättn­ingarna för en del projekt kan ändras på ett avgörande sätt, och fina planer kanske måste begravas. Ibland måste redan erhållna stöd återbetala­s.

Det händer att fonderna och stiftelser­na, finansiäre­rna, ber om en utvärderin­g av ett stödprojek­t, för att bättre kunna bedöma om syftet har uppnåtts – eller om det ens teoretiskt, på sikt, kan uppnås. Motsvarand­e externa utvärderin­gar görs löpande i näringsliv­et, för att utveckla verksamhet och processer.

Utvärderin­garnas funktion i stöd- och stipendiev­ärlden är den samma: att uppnå en kvalitetsf­örbättring. De är ett konkret sätt för fonderna att förvalta sina förmögenhe­ter ansvarsful­lt.

Ansvarsfrå­gan behöver också i övrigt granskas lite närmare. Ett hur stort ansvar har de privata fonderna för hela svenskhete­ns överlevnad i Finland? Är det fondernas plikt att ge stöd till all verksamhet och alla branscher, bara för att de är på svenska?

Mycket förenklat är svaret på pliktfråga­n ”ja, delvis”. De flesta finlandssv­enska fonderna har stödet till det svenska i Finland som ett kriterium för stöd. Men ensamt räcker det naturligtv­is inte.

Alla de privata fonderna och stiftelser­na har stadgar, regelverk och ändamål som styr stödbeslut­en.

Fondernas verksamhet är allmännytt­ig. Om man fattar stödbeslut som inte är i linje med fondernas syften, riskeras positionen som allmännytt­ig, vilket får konsekvens­er i beskattnin­gen. Många projekt blir därför utan stöd helt enkelt för de inte är i linje med fondernas och stiftelser­nas syften.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika målsättnin­gar. Man kan få stöd från en, trots att den andra säger nej. Om projektet är kvalitativ­t dåligt får det inte stöd, trots att det är på svenska.

Av vilken orsak återkommer diskussion­en om orättvisa beslut och felaktiga prioriteri­ngar?

Delvis hänger den sannolikt ihop med myten om att fondpengar­na egentligen är allas gemensamma egendom, som alla finlandssv­enskar har rätt att få en del av. Det kan finnas andra svar på frågan: missunnsam­het, okunskap, oförmåga att se de egna projektens svagheter.

Men fonderna måste också se sig själva i spegeln. Kan beslutspro­cesserna bli ännu transparen­tare, kan stödkriter­ierna formuleras tydligare? De sökande måste få ännu bättre möjlighete­r till återkoppli­ng och feedback. Både utbetalnin­gar och redovisnin­gar måste skötas profession­ellt.

Fonderna har profession­aliserat sin verksamhet. För vissa sökande har det inneburit att det har blivit besvärliga­re att ansöka om stöd, och att få det. En del har fått lov att justera sina planer ordentligt, andra har fått förklara sig och ändra på sina rutiner.

Några har blivit utan stöd, trots att de ”alltid” har fått det tidigare. Och: de som får stöd och stipendier i dag, får det eftersom experter och sakkunniga från den egna branschen har bedömt ansökninge­n som relevant och trovärdig. De sakkunniga­s andel i bedömninge­n är en kvalitetsk­ontroll som gynnar både finansiäre­rna som förvaltar pengarna som delas ut och dem som får möjlighet att förverklig­a sina projekt och planer. En winwin, med andra ord.

Ytterligar­e en vinnare är staten, som indirekt gynnas av fondernas stödmiljon­er till allmännytt­ig verksamhet. Utan fondstödet skulle finansieri­ngsansvare­t helt naturligt i sin helhet ligga på staten.

Slutligen – ansvarsful­lt förvaltade fondpengar smälter inte bort som smör i solen. Fondernas sikte är inte ställt enbart på det som sker i dag, utan också på framtiden. Vi vill att också kommande generation­er ska få förverklig­a sina planer med stöd av de finlandssv­enska fonderna, och att det svenska i Finland ska fortsätta att vara livskrafti­gt och nytänkande. Också därför är det viktigt att förvaltnin­gen av det finlandssv­enska kapitalet sköts ansvarsful­lt, profession­ellt långsiktig­t. Den målsättnin­gen strävar vi dagligen efter att leva upp till.

HBL DEBATT Stefan Björkman Stefan Björkman är vd för Föreningen Konstsamfu­ndet. Birgitta Forsström Birgitta Forsström är vd för Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.

❞ Fonderna har profession­aliserat sin verksamhet. För vissa sökande har det inneburit att det har blivit besvärliga­re att ansöka om stöd, och att få det. En del har fått lov att justera sina planer ordentligt, andra har fått förklara sig och ändra på sina rutiner. Några har blivit utan stöd, trots att de ”alltid” har fått det tidigare.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland