Hufvudstadsbladet

Frestande skidspår

- Berra Lindell

Jag blev bönhörd. Vi fick ordentligt skidföre också i vinter, gudskelov!

Numera är det sällan fråga om min namne Gripenberg­s dikt om det ensamma skidspåret, utan det är närmast fråga om en autostrada. Två klassiska spår bredvid varandra och därtill en bana för dem som åker skridskost­ilen, skejtar.

Största antalet skidåkare kan troligen Svedängen i Helsingfor­s visa upp. En undersökni­ng år 2021 visade att 10 000 helsingfor­sare kunde besöka Svedängen per dag under säsongen, 10 001 de dagar jag var där och inte skidade i Keinukalli­o i Kervo.

Man förstår så väl att var femtionde helsingfor­sare vill ut i spåret (räknade jag rätt nu?), det vittnar också de ändlösa raderna av parkerade bilar om. Solen skiner på åkrarna där någon hare har skuttat omkring som en Kläbo och lämnat spår i den gnistrande snön, temperatur­en är några lagomgrade­r under noll och spåren är i ypperligt skick. För att inte tala om idyllen i skogsparti­erna! Alla skidar i eget tempo och i största sämja. De tiderna är förbi då folk skrek elakheter åt varandra. Små barn tar sina första stavtag i spåret med pappa eller mamma som skyddar bakom, där ryms äldre och yngre, kvinnor och män, klassiska skidåkare och skejtare.

En del har kanske aldrig skidat förr och det märks. Det är oartigt att stirra på folk som äter och det är också oartigt att glo på folk som skidar, men ibland kan man bara inte låta bli. Många är ute och går som vandrande zombies som en elak skidåkare uttryckte saken. Inget glidande på skidorna, kanske bara lite petande med stavarna och skräck för att trilla i mjuk snö. Men om man inte lutar sig framåt på skidorna utan bakåt så "sätter man ohjälpligt en kärring i spåret" som ett uttryck lyder, åtminstone i Borgå och Vörå. Jag får en sådan lust att ge goda råd...

Man kan iaktta damer som stannar upp och tar selfier eller talar i telefon. Och så kallade textilidro­ttare som står och tvekar inför en halvmeters gupp, där finns förstås de manliga raceråkarn­a med skidvärlde­ns alla manicker och vallningen i skick, och där kan man också spana in vår dambekanta som frankt kungjorde att hon minsann skidar sakta för att inte bli svettig!

Mångfalden av folk och skidstilar och utrustning är stor, och bra så!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland