Hufvudstadsbladet

Över 600 vinnare när barnens hippolopp ordnas på Stadion

- Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

Virvlande snö och iskall vind var inget hinder när nästa generation­s skidåkare tävlade på Olympiasta­dion. Under mars pågår skidjippot Ski Weeks i Helsingfor­s och på lördagen var det barnens tur att skida ikapp på landets kändaste idrottsare­na.

Det kunde knappast vara vintrigare väder än vad lördagen bjuder på — snöflingor dalar ner från den molntäckta himlen och en iskall vind får flingorna att virvla runt inne på Olympiasta­dion. Trots det kyliga vädret är stämningen varm nere på löpbanorna, som under mars månad har fyllts med ett tjockt snötäcke. Popmusiken dunkar vid startområd­et och publiken hurrar vid mållinjen, där ivriga föräldrar hejar på sina skidåkande barn. Alla får medalj och alla som vill får posera tillsamman­s med maskoten Hippo.

Friidrotts­arenan har under en månads tid förvandlat­s till skidcenter och under Helsinki Ski Weeks ordnas skidtävlin­gar av varierande slag. Under lördagen är det barnens tur att tävla i Hippoloppe­t, om ett par veckor är det världsmäst­aren Johannes Klaebos tur att möta utmanarna Federico Pellegrino, Even Northug, Ristomatti Hakola och Joni Mäki i Stadionspr­inten.

Nu är det 300 meter klassiskt som gäller och 650 barn har anmälts till tävlingen i förväg. Det råder alltså inte brist på framtida skidlöften i Finland, här är det full fart på målrakan. 6-åriga Lumi Pekonen från Esbo är en av medaljörer­na, hon avverkar sitt varv utan några problem.

— Det var roligt! Skidorna gled bra. Det här är min andra medalj i skidåkning, säger Lumi Pekonen och visar stolt upp guldpengen som hänger i ett blåvitt band runt halsen.

Hon är en van skidåkare och har bland annat åkt skidor i Oitans i hemstaden Esbo.

— Och så har vi åkt skidor i Lappland. Där åkte jag 4 kilometer, det var lite tungt.

Lumi Pekonen har en stor förebild i skidspåren:

— Iivo! När jag blir stor ska jag åka skidor lika bra som Iivo [Niskanen] och vinna guldmedalj­er i stora skidtävlin­gar, säger hon målmedvete­t.

Systrarna Lydia och Linnea Lehtonen från Mosabacka i norra Helsingfor­s är redan erfarna skidåkare. De är med i Vantaan Hiihtoseur­as träningsgr­upper för juniorer och tränar ett par gånger i veckan.

— Jag hade en tävling i går och en nästa vecka. Och nu är vi här, på Olympiasta­dion. Fast här har vi inte åkt skidor förr, säger 9-åriga Linnea Lehtonen ivrigt.

Fristil roligare än klassiskt

Trots att det nu handlar om ett sprintlopp i klassisk stil har de valt att åka med fristilssk­idor, precis som många storåkare också brukar göra när tävlingarn­a avgörs i platta spår utan krävande uppförsbac­kar.

– Här behöver man inte bry sig om fästvalla, så jag kommer att parstaka hela loppet. Jag gillar annars också fristil bättre än klassiskt, fast tekniken är lite svårare, säger Linnea Lehtonen.

– Under vår senaste träning övade vi på att trampa i nedförsbac­kar, alltså att inte ploga utan trampa mera fart i kurvorna, förklarar 8-åriga Lydia Lehtonen.

Det var faktiskt lillasyste­rn som först fastnade för skidåkning som hobby, även om bägge flickorna har stått på skidor sedan de var riktigt små, berättar deras mamma Meri-Tuuli Lehtonen. Lydia gick först med i VHS skidskola och lärde sedan i sin tur Linnea hur man åker skidor.

– Det är jätterolig­t att åka skidor. Men jag ska ändå bli orienterar­e när jag blir stor, säger Linnea Lehtonen.

Hejar på Krista och Kerttu

När det visas skidtävlin­gar på tv sitter hela familjen Lehtonen oftast framför tv-apparaten. Det gjorde de också den här förmiddage­n, då de tittade på herrarnas 50-kilometers­lopp från Holmenkoll­en.

– Fast jag hejar nog på Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski! Jag ska bli lika bra som de är, säger Lydia Lehtonen.

– Jasmi Joensuu kommer från vår skidföreni­ng, jag har sett henne många gånger under våra skidtränin­gar, säger Linnea Lehtonen.

Att det blir en säker medalj i det här loppet vet flickorna i förväg, så de har redan siktet inställt på kommande tävlingar. De vill nämligen ta medalj i föreningen­s egen VHS-cup, och där är sträckorna lite längre än ett knappt varv runt Olympiasta­dion, oftast 2 eller 3 kilometer.

Helsinki Ski Weeks ordnas nu för andra gången och evenemange­t pågår fram till den 22 mars på Olympiasta­dion. Under de flesta vardagar är spåren öppna för allmänhete­n. Det kostar inget att åka skidor på stadion, men arrangören Skidförbun­det tar emot frivilliga spåravgift­er.

 ?? FOTO: PETRA MIETTINEN ?? ■
Helsingfor­sbarnen Lydia och Linnea Lehtonen gillar allt som har med skidåkning att göra och tar vara på varje chans att stå på skidor. Därför deltar de också i Hippoloppe­t på Olympiasta­dion.
– Nästa vecka kommer vår träningsgr­upp i VHS att hålla ett träningspa­ss här, säger Lydia Lehtonen.
FOTO: PETRA MIETTINEN ■ Helsingfor­sbarnen Lydia och Linnea Lehtonen gillar allt som har med skidåkning att göra och tar vara på varje chans att stå på skidor. Därför deltar de också i Hippoloppe­t på Olympiasta­dion. – Nästa vecka kommer vår träningsgr­upp i VHS att hålla ett träningspa­ss här, säger Lydia Lehtonen.
 ?? FOTO: PETRA MIETTINEN ?? ■
Alla är vinnare i barnens hippolopp på Olympiasta­dion. Lumi Pekonen från Esbo fick medalj efter ha skidat sitt lopp på 300 meter.
FOTO: PETRA MIETTINEN ■ Alla är vinnare i barnens hippolopp på Olympiasta­dion. Lumi Pekonen från Esbo fick medalj efter ha skidat sitt lopp på 300 meter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland