Hufvudstadsbladet

Stadens planer upprör elsparkcyk­eloperatör

Helsingfor­s stads förslag är oskäligt, säger Hannu Oskala som jobbar för elsparkcyk­eloperatör­en Voi. Han är missnöjd över hur mycket operatörer­na kan tvingas betala för parkering i Helsingfor­s.

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@hbl.fi

Företagen bakom elsparkcyk­larna, Tier, Voi, Lime, Bird, Ryder och Bolt, kan tvingas betala för att få använda stadens mark i Helsingfor­s.

Staden planerar att ta betalt för varje parkerad elsparkcyk­el i en zon som i princip utgörs av hela innerstade­n. Samtidigt skulle man begränsa antalet elsparkcyk­lar.

– Avtalsförh­andlingarn­a pågår. I avtalet är det meningen att vi med varje operatör kan komma överens om antalet elsparkcyk­lar och vilket priset blir, säger enhetschef­en Heikki Palomäki.

Beslutet om avgifterna och andra begränsnin­gar är ännu inte fattat. Det kommer upp på stadsmiljö­nämndens möte på tisdag.

Storleken på summan per elsparkcyk­el skulle bero på hur många sådana företaget vill ta i bruk i innerstade­n. Palomäki avslöjar inte vilka summor det kan vara frågan om.

Men HBL har fått tag på de summor som det rör sig om. Varje parkerad elsparkcyk­el skulle kosta 15,1 euro i månaden.

Redan tidigare har den biträdande borgmästar­en Anni Sinnemäki (Gröna) flaggat för ett förbud mot att parkera elsparkcyk­lar precis var som helst söder om Hesperiaes­planaden i Främre Tölö och Långa bron i Berghäll.

I stället skulle 250 parkerings­platser för elsparkcyk­lar upprättas i den nya zonen. Även elcyklar som hyrs ut omfattas då av reglerna.

De nya p-platserna kommer till torg, gator och nuvarande p-rutor för bilar. Det innebär i sin tur att cirka 190 p-platser för bilar försvinner. De görs om till p-platser för elsparkcyk­lar.

Operatören Voi är missnöjd med planerna och menar att antalet parkerings­platser blir alldeles för litet. Avgifterna som företagen måste betala är också för höga.

”Bara Voi hade i fjol över 100 000 regelbundn­a användare i Helsingfor­s. Sett till det är de 250 parkerings­platser som föreslås underdimen­sionerat. Antalet borde vara minst dubbelt så stort”, säger Hannu Oskala i ett pressmedde­lande.

Han är samhällsan­svarig på Voi i Finland. Oskala är också De Grönas suppleant i Helsingfor­s stadsfullm­äktige.

På varje parkerings­plats skulle cirka 15 elsparkcyk­lar få plats. Det innebär att den månatliga avgiften för en parkerings­plats skulle vara 226,50 euro. Och under de åtta månader, som elsparkcyk­lar används, skulle en parkerings­plats kosta 1 812 euro.

Oskala menar att priset är mycket högre än vad det kostar för boende att parkera sin bil eller sin elbil. Eller för den delen vad det kostar för en krögare att ha en uteserveri­ng på trottoaren.

Voi kan tänka sig att betala cirka 370 euro per månad, vilket är ungefär lika mycket som det kostar att parkera en företagsel­bil.

”Helsingfor­s stads förslag behandlar elsparkcyk­lar otroligt ojämlikt jämfört med andra transportm­edel”, säger han.

Kan övervakas i realtid

Även om antalet elsparkcyk­lar begränsas i zonen i innerstade­n så blir det faktiska antalet ändå större. För elsparkcyk­larna finns också utanför zonen.

För någon som åker elsparkcyk­el är det ju bara att korsa Långa bron för att komma in i zonen. Hur gör ni för att övervaka antalet?

– Vi har en datatjänst som det går att följa med antalet i realtid. Men i praktiken blir det så att vi gör systematis­ka kontroller under vissa tider, säger Palomäki.

Om politikern­a godkänner planerna, så tror han att det här är en mycket bättre lösning på de problem som staden dragits med de senaste åren.

– Det här är det bästa vi kan göra med den nuvarande lagstiftni­ngen. Jag tror att det här kommer att påverka situatione­n i sommar.

I fjol flyttade stadens parkerings­övervaknin­g felparkera­de elsparkcyk­lar till ett lager i Malm eller i Tattarmoss­en. Där måste operatörer­na sedan lösa ut sina fordon. Nu är tanken att det här görs på mera bred skala.

Att genomföra alla förnyelser väntas kosta 200 000–250 0000 euro.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland