Hufvudstadsbladet

Språket viktig valfråga för nio av tio finlandssv­enskar

- Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

Att finlandssv­enskarna inte har speciellt höga förväntnin­gar på Sannfinlän­darna när det gäller svenska språket i Finland är ingen nyhet. Men de svensksprå­kiga väljarna tror inte heller att Centern kommer att sätta många strån i kors för att bevara svenskans ställning. Det här framgår av Agendas färska väljarunde­rsökning.

det stora hela tänker finlandssv­enskar rösta precis som de brukar i vårens riksdagsva­l – tre av fyra väljer SFP, medan SDP och Samlingspa­rtiet lockar strax under sex procent var av de svensksprå­kiga väljarna. Därefter följer De Gröna

och Vänsterför­bundet vars väljarunde­rstöd bland finlandssv­enskar ligger på strax under fyra procent och Kristdemok­raternas på 2,5. Resten av de etablerade partierna understöds av en procent, medan endast 0,2 procent säger sig rösta på Centern.

Det här framkommer ur tankesmedj­an Agendas färska väljarunde­rsökning som är en del av den återkomman­de enkäten om språkklima­tet i Finland.

”Finlandssv­enskarnas politiska preferense­r och politiska aktivitet uppvisar en stor stabilitet. Liksom i motsvarand­e enkät för fyra år sedan är språket en viktig faktor i valbåset. Över 90 procent säger sig rösta på kandidater som arbetar för det svenska språket”, säger sociologen Kjell Herberts som analyserat resultaten.

Om valet av parti inte bjuder på några överraskni­ngar så är det intressant­are att läsa hur finlandssv­enskar upplever att partierna förhåller sig till svenskans ställning i Finland.

”Nästan alla anser att Svenska folkpartie­t förhåller sig positivt till svenska språkets ställning i Finland, medan lika många upplever att Sannfinlän­darna är negativa till svenskans ställning”, säger Kjell Herberts.

Intressant är också att Rörelse Nu upplevs av flera som ett parti som är negativt till svenskan, trots att partiledar­en Hjallis Harkimo är svensksprå­kig och ofta partiets enda affischnam­n. 30 procent av de tillfrågad­e tror att Rörelse nu är negativt inställt till svenskan, medan endast 18 procent tror att partiet är positivt.

Sipiläs arv syns ännu

Något förvånande är att såväl Kristdemok­raterna som Samlingspa­rtiet uppfattas som tämligen negativa eller neutrala till svenska språket, trots att båda partierna har och har haft starka svensksprå­kiga företrädar­e i rikspoliti­ken.

Däremot är misstron till Centerns språkpolit­ik lättare att förstå, när man tar en närmare titt på vilPå ka beslut partiet har drivit under de senaste åren.

”Anmärkning­svärt är att bara fyra procent anser att Centern förhåller sig positivt till svenska språket och hälften anser att partiet är negativt till svenskan. Det är troligt att regeringen Sipiläs agerande i striden om Vasa centralsju­khus satt sina spår”, säger Herberts.

Agendas undersökni­ng gjordes som en webbenkät i slutet av år 2022 och drygt 970 svensksprå­kiga respondent­er från Helsingfor­s, Nyland, Egentliga Finland och Österbotte­n svarade på frågorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland