Hufvudstadsbladet

Finland föll ihop efter paus

Slovakien med en ny tränare körde över Finland efter paus i EM-kvalet i handboll. Finland hade en boll upp i paus men Slovakien vann med 32–25.

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Finland besegrade Slovakien med tre bollar i torsdags. På bortaplan var Finland med i en halvlek.

Finland var inlednings­vis med på noterna i Hlohovec i sydvästra Slovakien. Finland ledde matchen för det mesta i första halvlek, som mest med tre bollar. I paus stod det 14–13 till Finland efter fem mål före paus av storskytte­n Max Granlund. Brorsan Robin Granlund utgick tidigt med en fotskada.

Finland hade en bra variation på anfallsspe­let även om det blev några enkla tekniska fel som fick tränare Ola Lindgren att rynka pannan i djupare veck än vanligt.

De finska kanterna läckte i defensiven och målvakten Mikael Mäkelä slängde några mörka blickar mot Sebastian Säkkinen som vid några tillfällen helt tappade sin gubbe.

I den andra halvleken rasade Finlands spel ihop som ett korthus. Avsluten var dåliga, defensiven läckte som ett såll och de tekniska felen duggade för tätt. Det tog Finland nästan sex minuter att göra första målet i andra halvlek. Slovakien ryckte rätt enkelt i från och vann med 32–25.

Slovakien var bättre i skytte och finska målvakten Mikael Mäkelä, utmärkt före paus, kom inte riktigt upp i samma nivå i andra halvlek.

Tränare Lindgren försökte mana till lugn men Finlands spel blev ansträngt och saknade det flyt som fanns i första halvlek.

De två bästa från varje grupp och de fyra bästa grupptreor­na avancerar till EM-slutspelet i Tyskland 2024.

Finland har två matcher kvar.

Serbien hemma och Norge borta. Den sistnämnda är en omöjlig match att vinna. Serbien är också favorit mot Finland men med en jätteinsat­s kanske serberna kan gå att rubba hemma i Vanda. Men då krävs det helt andra takter än det laget visade upp efter paus i Hlohovec.

Max Granlund var bästa finska målskytt mot Slovakien med sju mål. Fem av dem kom före paus. I andra halvlek kom inte Alingsåsst­järnan heller upp i normal nivå.

Finland möter Serbien 27 april i Myrbacka.

?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? ■
Max Granlund gjorde sju mål men det räckte inte då Slovakien tog revansch på Finland.