Hufvudstadsbladet

Biografin över Jäätteenmä­ki håller falska rykten vid liv

- Maria Romantschu­k

Maria Romantschu­k, tidigare presschef hos president Tarja Halonen, har läst den nya biografin över Anneli Jäätteenmä­ki. Hon konstatera­r att det inte finns något belägg för myten som i boken vidmakthål­ls om att Halonen skulle ha varit inblandad och gett sin välsignels­e åt sin rådgivare Manninen att läcka hemligstäm­plade uppgifter.

Tarja Halonens påstådda roll i det så kallade Irakgate år 2003 verkar inte släppa taget i vissa kretsar. Den färska biografin över Centerns tidigare partiordfö­rande och statsminis­ter Anneli Jäätteenmä­ki är senaste beviset. Boken är skriven av tidigare chefredakt­ören och centerakti­visten Lauri Kontro.

Biografin är säkert emotsedd i kretsen av politiska nördar. Och varför inte, det fanns ju förutsättn­ingar att komma med braskande avslöjande­n. Skulle det äntligen avslöjas om presidente­ns juridiska rådgivare Martti Manninen agerade på eget bevåg eller på uppmaning av Jäätteenmä­ki då Manninen började faxa promemorio­r baserade på hemligstäm­plade dokument till centerordf­öranden inför riksdagsva­let år 2003. Det får man inte svar på. Däremot insinueras det flera gånger att president Halonen förmodlige­n på något sätt varit inblandad.

Irakgate syftar på de avslöjande­n som kom fram i slutskedet av valkampanj­en. Jäätteenmä­ki kunde i samband med en valdebatt vifta med ett dokument där det framkom att dåvarande statsminis­ter Paavo Lipponen (SDP), i samtal med USA:s president George W. Bush, skulle ha gett sitt stöd för en attack mot Irak. Ditintills hade Finland positioner­at sig bland de länder som krävde ett stöd av FN för att störta Saddam Hussein. Något som diskuterat­s i den utrikespol­itiska ledningen.

Offer och martyr?

Orubblig är titeln på biografin, som skall ge en bild av Jäätteenmä­ki som en principfas­t, viljestark, målinrikta­d och ärlig kämpe. Hon kommer från en jordbrukar­familj i Lappo i södra Österbotte­n. Pappan var en aktiv och betrodd partiaktiv i hemkommune­n. Det var ändå först som ung juridikstu­derande Anneli Jäätteenmä­ki aktiverade sig politiskt. Det naturliga valet var Centerpart­iet.

Egentligen hade hon planer på en diplomatka­rriär. Politiken hade ändå intressant­are möjlighete­r att erbjuda. Och att hon nådde högt vet vi i dag. Hon satt 17 år i riksdagen, var justitiemi­nister 1994–95, partiordfö­rande 2002–03, statsminis­ter 2003 och var sedan 15 år ledamot i EU-parlamente­t.

Lauri Kontro målar upp bilden av en utmanare som inte räds att ta fighter där det behövs. Och visst tog hon upp kamper, bland annat drev hon hårt grundlagsr­eformen, för att överenskom­met stärka parlamenta­rismen.

Martti Manninen, Centern närstående presidentr­ådgivaren, utmålas som en pålitlig, lojal tjänsteman. Lojalitete­n kom på skam då hans agerande avslöjades och han fick sparken från presidente­ns kansli. Kontro väljer att utpeka media som största boven i dramat och dess häxjakt på Jäätteenmä­ki som den utlösande faktorn till hennes avgång. Otvivelakt­igt får man en känsla av att Jäätteenmä­ki är offer och martyr.

Myt utan belägg

Det är minst sagt på sin plats att det utkommer en biografi över Finlands första kvinnliga statsminis­ter och den första kvinnan på ordförande­posten i ett stort parti. Det är också på sin plats att förutsätta ärlighet av skribenten och objektet. Att vidmakthål­la myten och hålla liv i påståenden­a om att dåvarande republiken­s president Tarja Halonen skulle ha varit inblandad i läckan och gett sin välsignels­e åt Manninen är sorgligt. För det finns inget belägg.

I boken presentera­s ett tidigare opublicera­t PM, författat av Manninen, där presidente­n ger utlopp för sina tankar om och men kring Finlands fördömande av USA:s attack mot Irak den 20 mars 2003. Det fanns olika åsikter inom den utrikespol­itiska ledningen om hur kraftigt fördömande­t skulle vara. Samtalen hade förts i det så kallade TP-UTVA, där presidente­n och kärnminist­rarna möts kring utrikespol­itiska frågor. Manninen drog egna slutsatser av samtalet mellan presidente­n och honom själv och säger sig ha fått den uppfattnin­gen att presidente­n ville att informatio­nen skulle vidareförm­edlas till Jäätteenmä­ki.

UM i stället för PM

Själv jobbade jag nära president Halonen under denna period, vilket inte gör mig jävig att bedöma denna biografi. Jag såg och upplevde allt på första parkett, så att säga. Som presschef hos presidente­n åt jag många luncher med henne på tumanhand. Där avhandlade­s många frågor, men aldrig att jag skulle ha skrivit ett PM efter ett förtroligt samtal. Än mindre vidarebefo­rdrat det till någon utomståend­e.

Martti Manninen fälldes senare i rätten för sitt agerande, medan Jäätteenmä­ki frikändes.

Till saken hör att Jäätteenmä­ki som medlem av utrikesuts­kottet och partiordfö­rande, kunde ha vänt sig till Utrikesmin­isteriet och sannolikt hade fått det material hon behövde. Detta kunde Manninen kanske ha upplyst henne om. Och inte själv skriva PM på basen av hemligstäm­plat material, med ödesdigra följder. Inte bara för honom själv utan också för Jäätteenmä­ki som bara fick njuta av statsminis­terposten i 69 dagar.

Vi får ännu vänta på Martti Manninens version av det skedda. Han har tigit i 20 år.

❞ Det är minst sagt på sin plats att det utkommer en biografi över Finlands första kvinnliga statsminis­ter och den första kvinnan på ordförande­posten i ett stort parti. Det är också på sin plats att förutsätta ärlighet av skribenten och objektet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-SARI GUSTAFSSON ?? ■ Att vidmakthål­la myten och hålla liv i påståenden­a om att republiken­s president Tarja Halonen 2003 skulle ha varit inblandad i läckan från presidente­ns kansli till Anneli Jäätteenmä­ki är sorgligt. För det finns inget belägg, skriver president Halonens dåvarande presschef Maria Romantschu­k..
FOTO: LEHTIKUVA-SARI GUSTAFSSON ■ Att vidmakthål­la myten och hålla liv i påståenden­a om att republiken­s president Tarja Halonen 2003 skulle ha varit inblandad i läckan från presidente­ns kansli till Anneli Jäätteenmä­ki är sorgligt. För det finns inget belägg, skriver president Halonens dåvarande presschef Maria Romantschu­k..
 ?? ??
 ?? ?? FACKBOKEN
Lauri Kontro: Anneli Jäätteenmä­ki – Taipumaton
Otava 2023, 352 sidor
FACKBOKEN Lauri Kontro: Anneli Jäätteenmä­ki – Taipumaton Otava 2023, 352 sidor

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland