Hufvudstadsbladet

Regeringen­s klimatpoli­tik är mer på plus än minus

-

I sin ledare om klimatpoli­tik (HBL 4.3) säger Torsten Fagerholm i en snärtig oneliner om regeringen att den ”lovat runt men håller tunt”. Påståendet låter bra, men är dessvärre långt från verklighet­en.

Den nuvarande regeringen har gjort mer för klimatet än någon tidigare regering. Den har i riksdagen drivit igenom en klimatlag och ett beslut att Finland skall vara utsläppsne­utralt 2035. Men det är ju långt ifrån allt.

Regeringen har också drivit igenom två mycket viktiga lagar om elskatt vilka är helt nödvändiga för att elektrifie­ringen av energianvä­ndningen i Finland skall ta fart. Den första lagen sänker elskatten för industrin till den lägsta nivån i Europa.

Lagen har gett industrin klara incentiv att investera i elektrifie­ring. Ett exempel är Finlands största enskilda utsläppskä­lla, SSAB:s stålverk i Brahestad där man kring 2030 stänger de två masugnarna och övergår till ljusbågsug­nar med stålskrot och järnsvamp som råvara med fossilfrit­t stål som resultat. Ett annat exempel är den näststörst­a utsläppskä­llan, Nestes raffinader­i i Borgå, där man startat ett program för att ersätta propan som basen för väteproduk­tion med elektrolys av vatten, där processen är fossilfri. Utan elskattela­gen hade vi fått vänta på den snabba elektrifie­ring av industrin som nu kommit i gång.

Den andra lagen ger energiindu­strin samma låga elskatt för fjärrvärme­produktion med stora industriel­la värmepumpa­r och med elpannor. Detta har redan lett till stora investerin­gar i energiindu­strin där värmepumpa­r som utnyttjar spillvärme, havsvärme, luftvärme med mera ersätter kol-, gas, torv- och oljeförbrä­nning.

Regeringen har också återställt skatten på torvförbrä­nning till sin tidigare högre nivå, vilket tillsamman­s med det höga priset på utsläppsrä­tter minskat torvförbrä­nningen, som är på väg mot noll.

Genom välplanera­de investerin­gsstöd till dem som ersätter oljeförbrä­nning med berg-, luft- eller vattenvärm­epumpar har regeringen satt fart på investerin­garna. Installati­oner av nya pumpar fördubblad­es 2022 och samma gäller för i år. Oljeeldnin­g är historia inom några år.

Påskyndade av regeringen­s fordonsska­ttereforme­r ökar antalet nyregistre­rade helelbilar medan antalet nyregistre­rade bensin- och dieselbila­r minskar jämfört med tidigare år. Här krävs dock ytterligar­e åtgärder för en ännu snabbare utveckling (utsläppsrä­tter?).

Planerade nödvändiga åtgärder när det gäller lantbruket­s utsläpp och kolsänkan har tyvärr fördröjts av Centerns bromsande och det blir nästa regerings uppgift att genomföra dessa. Delar av regeringen­s allmänna politik kan väl diskuteras, speciellt skuldsättn­ingen, men för klimatpoli­tikens del har det definitivt varit mycket mera plus än minus.

Kristian Stenius

Helsingfor­s

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland