Hufvudstadsbladet

Onni Tonkija dumpstrar sin mat

När mörkret faller kallar sig kemilärare­n Teemu Arppe för Onni Tonkija. Då dyker han ner i avfallskär­l för att ta tillvara ätbar mat som hushåll, dagisar och affärer slängt bort. Onni Tonkija försörjer sig nästan helt på dumpstrad mat.

- ANNA KORKMAN

Teemu Arppe, eller ”Onni Tonkija” som han kallar sig, tänder pannlampan i sin mössa och lyfter på locket till avfallskär­let. Vi möts på en innergård i Vallgård, där en matbutik slänger matvaror som passerat sitt bästföreda­tum, eller av andra skäl inte säljs. – I dag finns här inte särskilt mycket. Jag tror att den här affären skänker bort en stor del av varorna, konstatera­r Arppe och plockar ut två oöppnade påsar potatis, en burk perfekta körsbärsto­mater, några croissante­r, ägg och piroger. Onni Tonkija hatar slöseri. Efter att han insåg hur mycket ätbar mat som gömde sig i sopkärlen i hans eget husbolag, började han välja soputrymme­n framom matbutiker­na 2011. Numera har dumpstring­en blivit en livsstil och måltiderna han tillreder består till cirka 95 procent av mat som andra slängt. – Det säger mig ingenting om matens kvalitet att den ligger i soptunnan. Det är något man måste avgöra genom att smaka och lukta, säger han och torkar av några kletiga ägg med en pappersnäs­duk.

En tredjedel av maten slängs

Ungefär en tredjedel av all mat som produceras globalt konsumeras aldrig. Finländare kastar mellan 20 och 25 kilogram mat i genomsnitt per år. Framför allt dumpstrar Onni Tonkija ändå för att han tycker att det är roligt. Dessutom är det lättare att skaffa mat på det här sättet än att handla i butiken, menar han. – Jag behöver inte besluta mig för vad jag ska äta – jag äter vad jag hittar. Och jag kan äta mångsidiga­re, man brukar ofta köpa samma produkter om man handlar i butiken.

Hushållen slänger mest – dagisar har blivit bättre

Onni Tonkija hittar nästan dagligen något i sopkärlen i det egna husbolaget. Dagisar har man däremot blivit bättre på att minska matsvinnet, påpekar han. – Daghemmen har verkligen kämpat. Förut hittade jag ofta tiotals biffar eller spenatplät­tar i deras kärl. Nu händer det bara ibland. Arppe känner inte obehag eller äckel över att dumpstra eller äta maten som dagiset slängt. – Det är bara mat, det är ofta äckligare att dumpstra i blandavfal­lskärl, säger han.

Smaka och lukta innan du slänger

I hushållen slängs maten oftast på grund av att maten möglat eller av andra orsaker anses oätbar. Många gör sig av med mat bara för säkerhets skull. – Förut trodde också jag på bästföreda­tum, men jag har insett att de inte är för mig. Hittills har hans sinnen inte svikit honom. Han har aldrig insjuknat allvarligt på grund av något dumpstrat som han ätit. Efter drygt en och en halv timme bland avfallskär­l promenerar Arppe hemåt och kassen fylld med mat i olika former slängd över axeln. Ingrediens­erna för dagens middag är anskaffade.

❞ Jag behöver inte besluta mig för vad jag ska äta – jag äter vad jag hittar.

Att dumpstra är att söka och ta vara på mat i avfallskär­l.

 ?? ?? FOTO: TIMO KARI ■ Att rota runt i sopor och bioavfall efter ätbar mat har blivit en livsstil för Teemu Arppe, ”Onni Tonkija”.
FOTO: TIMO KARI ■ Att rota runt i sopor och bioavfall efter ätbar mat har blivit en livsstil för Teemu Arppe, ”Onni Tonkija”.
 ?? ??
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■ Affärernas huvudsakli­ga matsvinn består av frukt, grönsaker och bröd.
FOTO: TIMO KARI ■ Affärernas huvudsakli­ga matsvinn består av frukt, grönsaker och bröd.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland