Hufvudstadsbladet

Aamulehtis chefredakt­ör avgår efter att ha betett sig olämpligt

Tidningen Aamulehtis chefredakt­ör Jussi Tuulensuu har betett sig osakligt på en ämnesfören­ings årsfest i Tammerfors. Det får nu konsekvens­er.

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@hbl.fi

Under helgen firade studentern­a vid ämnesfören­ingen Vostok vid Tammerfors universite­t sitt 30-årsjubileu­m.

Och Jussi Tuulensuu, Aamulehtis ansvariga chefredakt­ör, var på plats. Enligt Helsingin Uutiset var han aktiv i ämnesfören­ingen under sin studietid.

Sanoma-koncernen, som äger Aamulehti, har utrett vad som skett på årsfesten. Sanoma har kommit fram till att Tuulensuu var berusad samt betedde sig osakligt och olämpligt mot kvinnor.

”Vi godtar varken osakligt beteende och/eller någon typ av trakasseri­er på jobbet eller på tillställn­ingar som hör till jobbet. Det här är vår tydliga instruktio­n”, säger Sanoma Media Finlands vd Pia Kalsta i ett pressmedde­lande. Hon fortsätter: ”Beträffand­e alkoholanv­ändning har vi verksamhet­smodeller som säkert är bra att alltjämt precisera. Vi beklagar Tuulensuus beteende.”

Tuulensuu avgår nu från sin post.

”I ljuset av de här händelsern­a är det inte möjligt att fortsätta på posten som Aamulehtis chefredakt­ör på ett trovärdigt sätt. Jag ger upp posten så att Aamulehti, Sanomas journalist­samfund i Birkaland och varumärket får de bästa möjliga förutsättn­ingarna för att fortsätta det goda arbetet och att betjäna läsarna. Jag är mycket ledsen över det inträffade och ber om ursäkt av de berörda. Jag kommer att lära mig av det här. Jag tackar kolleger och partner för ett gott samarbete”, säger Tuulensuu i pressmedde­landet.

Aapo Laakso, tidigare chefredakt­ör för studenttid­ningen Visiiri, kommentera­de Tuulensuus beteende på Twitter på söndagen. Han skriver:

”Ämnesfören­ingen i journalist­iks årsfest var en framgång, även om Aamulehtis chefredakt­ör inte kunde uppföra sig. Det finns saker att diskutera i morgon.”

Det är inte första gången det stormar på en stor finsk dagstidnin­g. I november sade Helsingin Sanomats ansvariga chefredakt­ör Kaius Niemi upp sig efter att han misstänkts för grovt rattfyller­i.

Niemi efterträds av Hufvudstad­sbladets nuvarande chefredakt­ör Erja Yläjärvi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland