Hufvudstadsbladet

Skatterna i partiernas valprogram

-

SDP

● SDP kan tänka sig att lätta upp inkomstska­tter för småoch medelinkom­sttagare, men föreslår också skatteskär­pningar för 1,4–1,8 miljarder. Bland annat källskatt på sådana fonder och samfund som nu är befriade från skatt på vinster, så kallad exit-skatt, att bindra punktskatt­er till index, större progressiv­itet i arvsskatte­n, mindre skattelätt­nader för dividender från olistade bolag.

Samlingspa­rtiet

● Vill sänka skattegrad­en. Föreslår dock vissa skatteskär­pningar för att finansiera en sänkning av inkomstska­tten med en miljard. Skärpninga­rna skulle riktas mot punktskatt­er på tobak och alkohol (förutsatt att Alkos monopol bryts), en så kallad hälsorelat­erad skatt på tillsatt socker. Högre skatt på fossila uppvärmnin­gsbränslen och minskat avdrag för medlemsavg­ifter till löntagar- och arbetsgiva­rförbund förekommer också i partiets skuggbudge­tar.

Sannfinlän­darna

● Vill sänka skattegrad­en, särskilt inkomstska­tter. Säger nej till högre miljöskatt­er. En skatteskär­pning nämns i partiets skuggbudge­t, och det är att beskatta fonder och samfund vars placerings­vinster nu är skattefria, så att vinster över 100 000 euro beskattas. Partiet räknar med intäkter på 65 miljoner.

Centern

● Centern vill inte höja skattegrad­en. Partiet bedömer ändå att den sjunkande skattegrad­en ger ett utrymme att skärpa skatter för 0,5–1 miljard, men det får inte drabba skatt på arbetet eller företagsam­het, skriver partiet i sitt ekonomiska program. Partiet föreslår höjd skatt på alkohol och tobak och så kallad sockerskat­t, samt en övergång till kilometerb­aserad skatt i trafiken, med lättnader i glesbygden.

De gröna

● De gröna kan tänka sig sänkt inkomstska­tt så, att tyngdpunkt­en flyttas till skatter på miljöskadl­ig konsumtion. Skatteskär­pningarna, som övergår en miljard, kommer från minskade skattelätt­nader på utdelning från olistade bolag, flygskatt, gruvskatt, och punktskatt­er på alkohol och tobak, tillsatt socker och hårda fetter i livsmedel.

Vänsterför­bundet

● Vänsterför­bundet driver en enhetlig skatteskal­a för både arbets- och kapitalink­omster. Bland förslagen på skatteskär­pningar finns skärpt skatt på utdelning från olistade bolag, en bredare windfall-skatt, att knyta punktskatt­er på fossil energi till index, beskatta så kallade placerings­kuvert och aktiespark­onton årligen, källskatt för utländska placerings­fonder, skärpa skatten på stora arv. De skatteskär­pningar där summor anges uppgår totalt till drygt 1,7 miljarder.

SFP

● SFP:s mål på sikt är att sänka inkomstska­tten. SFP vill byta ut arvsskatte­n mot överlåtels­eskatt då ärvd förmögenhe­t realiseras, och behålla hushållsav­draget på en högre nivå. Förslag på skattehöjn­ingar finns inte i programmet. För flera år sedan hade SFP föreslagit en skatteväxl­ing, där man skulle höja alla momssatser med en halv procent. I det rådande inflations­läget föreslår SFP inte någon momshöjnin­g.

KD

● KD vill sänka inkomstska­tten för små- och medelinkom­sttagare och i stället höja konsumtion­sskatter som alkoholska­tt och en skatt på tillsatt socker. KD vill slopa avdrag för medlemsavg­ifter till löntagar- och arbetsgiva­rförbund och beskatta vinster i stora fonder och fackförbun­d. En ny skatt eller avgift som föreslås är en energiprod­ucentavgif­t, där KD vill förhindra att energivins­ter flyr landet. KD föreslår en momssänkni­ng för alla idrottstjä­nster till den lägsta momssatsen 10 procent.

Rörelse Nu

● Rörelse Nu vill på sikt sänka skattegrad­en, också samfundssk­atten, och höja hushållsav­draget. Direkta skatteskär­pningar föreslås inte i programmet, men nog en rensning i företagsst­öd som är miljöskadl­iga eller ineffektiv­a, vilket kan innebära slopade skattelätt­nader

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland